Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '19

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Yumurtadaki Gri Halka Nedir?

Yumurta, kahvaltıda veya yemeklerin içerisinde sürekli olarak tükettiğimiz gıdalardan biri. İçerisinde mineral ve vitaminler başta olmak üzere değerli bileşenler var biliyorsunuz. Aslında sadece içeriğine bakmamızla bile kocaman bir yazı oluşabilir, benim gözümde diğer gıdalardan oldukça farklı. Farklı yumurta çeşitleri olduğunu biliyorsunuz, yumurta kodlarını geçen haftalarda yazdığım yazıda okudunuz, nelere dikkat edilmesi gerektiğini de bu köşede belirttim.  Şimdi sıra geldi o çok merak edilen bazı yumurtalarda oluşan “ Gri halkaya. “ 

Bazı yumurtalarda oluşan gri halka ne anlama geliyor?

Yumurta piştikten sonra bazen içerisinde  griye dönük  renkte oluşan halkaya “Demir Sülfür“ halkası deniyor. Peki bu demir sülfür halkası nedir?  Yumurtanın sarısındaki demirle beyazındaki sülfür birleşerek yumurtanın sarısının etrafında bu halkanın oluşmasına sebep oluyor. Demir sülfür halkasını gördüğünüzde bu durum o yumurtanın bozuk ve tüketilemeyecek olduğu anlamına gelmiyor. Yani gri halka var diye o yumurta tüketilmez diyemeyiz. Gri halkanın yumurtada oluşması, o yumurtanın fazla haşlandığı, ateşte fazla kaldığı anlamına geliyor.  Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, gri halkanın yumurtada bulunan minerallerin ve vitaminlerin büyük kısmının kullanılamayacak bir duruma geldiği tespit edilmiş. Böyle bir yumurtadan protein alımınızı gerçekleştirebilirken, diğer açıdan yararlanamıyorsunuz.

Bu durumda ne yapabilirsiniz? Yumurtayı haşlarken 9-10 dakika geçmeyecek şekilde takip ederseniz böyle bir durumla karşılaşılmaz. Yumurta besin değerleri açısından tam bir şekilde tüketime hazır hale gelir. Tüketimi engelleyen bir sorun olmasa da bunu bilerek bilinçli bir şekilde yaşamayı eminim hepiniz istersiniz.

Sağlıkla Kalın!

Not : “ Hayat öğrendikçe ve paylaştıkça güzel. “

Gıda Mühendisi

Nermin Özge BİLGE

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..