Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Yumurtlama takibi ve ilişki planlaması

Yumurtlama takibi ve ilişki planlaması
 

Yumurtlama takibi ve ilişki planlaması


Yumurtlama (ovulasyon) 28 günlük adet döngüsü içerisinde yumurtalıklarda büyüyen yumurta kesesinin çatlaması ve yumurta kesesinden yumurtanın çıkması olayıdır. Bu olay sağlık sorunu olmayan her kadında her ay düzenli olarak tekrar eder. Her sağlıklı kadında üreme sistemi her ay embriyo oluşumu için kendini hazırlar. Bu hazırlık her ay tekrarlayan yumurta gelişimi, yumurtlama ve eğer yumurta spermle buluşursa embriyonun yerleşeceği burada da gelişeceği bir rahime ihtiyaç duyar. ''Kök Hücre Nakli'' başlıklı yazımda kök hücre nakli ile ilgili bilgiler verdim.

Vücuttaki tüm olaylar hormonlar ile düzenlenir. Diğer bütün olaylar gibi adet döngüsü ve bu döngünün tüm evreleri de beynin ürettiği hormonlar ile sağlanır. Kadınlarda yumurtalıklar iki önemli işleve sahiptir. Bunlardan biri de beynin üreme ile ilgili hormonları salgılamasını sağlamaktır. Diğer önemli işlevi de yumurtlama olması. Yumurtalıklarda gerçekleşen bu döngü beynin alt kısmında yer alan hipofiz bezinden salgılanan hormonun kontrolü altındadır.

Folikül uyarıcı hormon yani FSH hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. FSH dışında lüteinleştirici hormon kısaca LH da hipofiz bezinden salgılanan ve üreme sistemini etkileyen bir diğer hormondur. Bu iki hormon ovülasyon düzenlemesinde ve adet döngüsünde önemli bir yere sahiptir. Bu hormonlar o kadar önemlidir ki normal yollarla hamile kalamayan kadınlarda tüp bebek tedavisi uygulanırken de anne adayına yumurtalıkların uyarılması amacıyla dışardan hormon verilir.

Adet döngüsü 21 gün ile 35 gün arası olan bir kadının büyük olasılıkla ovulasyon oluyordur. Bu durum her sağlıklı kadında bir iki gün fark olsa da aynı düzende devam eder.

Prof. Dr. Bülent Tıraş

www.tupbebeknedir.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..