Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '22

 
Kategori
Dünya
 

Yunan İstedi ABD "ÜS" kurdu

Sonra da, (7 yıl sonra); bu sefer de ABD, Yunanistan ve Ege'de "ÜS"ler kurmaya başladı..

-- 2015 yılında, Yunanistan, Amerika'dan kurulmasını ıstediği bu "ÜS"ün, Türkiye'nin karadan yapacağı bir harekatta kullanacağı en uygun yerin olacağını düşündüğü "DEDEAĞAÇ" olduğunu belirtmişti.

*

Günümüzden 7 yıl önceydi; o günlerde,  ABD'nin, Yunanistan'ın bu isteğine fazla önem verdiğini hatırlamıyorum... ..

-- Hatırladıklarım.....

Mayıs 2015'te,Yunanistan, "Türkiye'nin, Ege'de Yunan hava sahasını ihlal ettiğini" ileri sürerek, "NATO'nun, Türkiye'nin bu tavrı karşısında anında bilgi sahibi olması için" Ege'de bir  "üs" kurmasını istemişti(1). 

Bu "ÜS" de, yukarıda dediğim gibi DEDEAĞAÇ ve yakın çevresi idi.

Aradan 3 yıl geçtikten sonra, 2018 Eylül ayında, Yunannistan Savunma Bakanı NATO'nun EGE'de askeri bir üs kurmasını bir kez daha teklif edeceklerini açıklamıştır(2).

*

Arada 4 yıl daha geçti...Bu arada Yunanistan'ın "ÜS" teklifini tekrarlayıp tekrarlamadığını hatırlamıyorum; daha doğrusu bilmiyorum; Fakat 2022 yılında, bu kez, "Yunanistan'da" ve de "Ege'" de  "ÜS" kuran ABD oldu.

*

-- ABD'nin Yunanistan'da "ÜS" Kurma İsteğinin Amacı Neydi?

Bu isteğin birkaç nedeni vardı..

Birincisi:

Rusya'nın Suriye'deki güçlü konumu ve Akdeniz'deki varlığına karşı, ABD'nin Akdeniz ve Ege'deki varlığını artırmak istemesidir.

Amerika'nın, şu anda Ege ve  Doğu Akdeniz'de(4 yıl önceki bilgilere göre) 3 muharip gemisi ve bir de Nükleer denizaltısı bulunmaktadır. Ancak bunlar, Rusya'nın, Suriye'deki "hava üssü"(Lazkiye) ve "deniz üssü"(Tartus) kadar etkili değildi.

Amerika, Rusya'nın, Çanakkale Boğazı'nı kullanarak Akdeniz'e inmesini kontrol altına almak istiyor.

Bu konuda Yunanistan da, Amerika'ya Girit ve Kerpe'de askeri "üs" teklif ettiği belirtiliyor. Ancak Amerika,Çanakkale Boğazı'na yakın "Dedeağaç" bölgesi ile ilgilenmiştir(3).

İkincisi: 

Bilindiği gibi, Amerika, Fırat'ın batısındaki Suriye topraklarında,Türkiye'nin sınırlarına bitişik olan ve kendi kontrolünde bir "Kürt Devleti"; kurmak istiyor. Bu devlet ile, Türkiye'yi güneyden ve Dedeağaç'ta kuracağı bir askeri "ÜS"le de Batıdan kuşatmak ve Türkiye'yi iki taraflı "rahatsız edici" bir sorunla bağlamak istiyordu...

Amerika, bir yandan Dedeağaç"deniz üssü" ile Çanakkale Boğazı'ndan Akdeniz'e çıkan Rus gemilerini kontrol ederken; diğer yandan da bölgede tesis edeceği "kara üssü" ile de Türkiye'nin Batı Trakya'ya yapacağı "bir kara harekatını" engellemeyi düşünüyordu.

Özetle, Yunanistan yalnızca, Türkiye'nin Dedeağaç'tan yapcağı bir harekatta Batı Trakya'yı korumak için ABD'den bir askeri "ÜS" istiyordu; ABD ise, aynı "ÜS"sü Rusya'nın Akdeniz'e(eski deyişle "Sıcak Denizlere") inmesini kontrol altına almak için aynı bölgede(DEDEAĞAÇ) kurmak istedi ve de kurdu.

*

Bu arada, önemine binaen, konumuzun "stratejik özelliği" ile dikkati çeken DEDEAĞAÇ hakkında, bir şeyler aktarmak isterim.

-- Alexandraupolis(Dedeağaç):

Yunanistan'da, Türkiye'nin  batısında Evros ilinin merkezi olan bir liman kentidir. 1860 yılında Dedeağaç adıyla Türkler tarafından kurulmuştur....1880 yılında da, Edirne vilayetine bağlı bir "sancak" merkezi durumuna geldi. 1896'da da İstanbul-Selanik demiryolunun buraya ulaşması ile daha da zenginleşti. Uzun süre Yunanistan ile Bulgaristan arasında anlaşmazlık konusu olan Dedeağaç, 1913 yılında Bulgaristan'a verildi..Ancak, daha sonra Neully(1919) ve Sevr(1920) Anltaşmaları ile Yunanistan'a bırakıldı. Lozan Antlaşması ile de(1923) bu durum onaylandı. 1941 yılında Bulgarlar tarafından ele geçirildiyse de 1944'de de Yunanistan'a geri verildi(AnaBritannica GenelKültür Ansiklopedisi, Cilt-1).

Bendeniz'in notu:

İkinci Dünya Savaşı sırasında, etkili ve atılgan bir bir dış politika izlenseydi Dedeağaç'ın Yunanistan ve Bulgaristan arasındaki el değişimine biz de katılır; "belki de sonunda Dedeağaç ve sınırımıza yakın bazı Ege adaları da bize geçebilirdi" diye düşünmüştüm o zamanlar.

*

Şimdilik BİTİRİRKEN...Ama bu konunu henüz bitmemiştir...

- Bölgedeki durum üstünlüğü, şu anda ABD ve yandaşlarında değildir...ABD'nin binlerce TIR dolusu silah, araç ve gereçle takviye ettiği  örgütlerinin ise hiç değildir.

- Şu anda, "Fırat'ın batısının oyun kurucuları" Türkiye, Rusya ve İran'dır.

- ABD'nin, "Yunanistan'da kurduğu ve kuracağı "kara" ve "deniz" üsleri de bir işe yaramayacaktır.

- Rusya'nın ise, öncelikli hassasiyeti, "Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması" ve "bölgedeki askeri ve ekonomik çıkarlarıdır". Bu durum, ABD için önemli bir engeldir.

- Türkiye için  öncelikli konu ise, "sınır güvenliği" ve "sınırlarına bitişik düşman siyasi yapılanmaların" olmamasıdır.

 

cdenizkent

 

----------------------- :

(1) Dünya Bülteni>Haber Merkezi> "Yunanistan'ın Ege'de Yeni NATO Üssü Talebi", 16 Mayıs 2015

(2) HABER TÜRK.COM>Haber>Dünya, Yunanistan'ın Ege'de Askeri Üs Kurma İsteği, 6 Eylül 2018

(3) Gazetevatan.com-Gündem>Haber, ABD Neyin Hazırlığını Yapıyor, 28 Eylül 2o18

 

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..