Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Mustafa Orhan Ertuğruloğlu

http://blog.milliyet.com.tr/oertugruloglu

10 Temmuz '15

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yunanistan yeni Reform paketini Brüksel'e sundu

Yunanistan yeni Reform paketini Brüksel'e sundu
 

YUNAN PARLAMENTOSU YENİ REFORM PLANINI DESTEKLİYOR.


10-07-2015
On yıllık bir israf ve ıslaha muhtaç bir vergi sistemi ile Yunanistan 2008 Mali Krizi'ne çok hazırlıksız yakalanmıştı. 
Hükümet uzun yıllar AB'nin yatırım fonlarından yararlanıyordu. Bu fonlar suyunu çekmeye başladı. Buna rağmen Atina israfı sürdürdüğü gibi 2001 yılında Euro'ya geçti. En eski para birimlerinden Drahmi ortadan kalktı. Daha 2008 Mali krizinden on yıl önceden başlayarak memur maaşları iki misli artmış ve hükümet harcamaları tavan yapmıştı.
Ekonomi büyürken Vergi Gelirleri niye buna ayak uyduramadı?
AB 2014 raporunda Yunanistan'ın vergi sahtekarlığı ve vergi kaçakçılığı nedeniyle Katma Değer Vergisi Gelirleri'nin üçte birini kaybettiği yer alıyor.Bu satırları yazarken TV'ye bakıyorum. Az önce Yunanistan'ın sunduğu reform paketinin en başında KDV'nin arıtrılması yer alıyor. Adalar mesela turistik bölge sayıldığından KDV nerdeyse sıfır.
Ülkenin en büyük sanayi kolu Gemicilk tamamen vergiden muaf. Mali Kriz arifesinde bile Gelir ve Kurumlar Vergisi en büyük sahtekarlık ve kaçakçılık alanı idi.Şimdi Brüksel'e sunulan tasarruf önlemlerinde Vergi Kaçakçılığı ile sert şekilde mücadele edileceği kaydediliyor.
Peki bu değirmenin suyu nereden geliyordu?
Hükümet ve iş dünyası uluslararası para piyasasına Almanya,Fransa, Hollanda ve İngiltere bankalarına borçlanarak bu ülkelerden mal ithal etti. Öyle bir ülke ki, domates ve süt-sütlü mamuller dahil , her şey dışardan geliyor. 
2010 yılında Yunanistan'ı kurtarma kervanına katılan Uluslararası Para Fonu IMF YUNANLILAR'A MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARINDA KESİNTİ KONUSUNDA ISRAR ETTİ DE BİR KEZ BİLE SAVUNMA HARCAMALARINI KIS DEMEDİ. Sonuçta memur ve emekli maaşları kırpıla kırpıla kuşa döndü.
Özelleştirme
2010 yılında ilk borç ödeme planında Yunanistan'ın en az borcunun 56 milyar dolar'lık (50 milyar Euro)'luk kısmının özelleştirme gelirleriyle ödemesi öngörülmüştü.2012 planında bu değer önce 30 sonra 20 milyar Euro'ya çekildi .Şimdiye kadar yapılan özelleştirmeden 2.5 milyar dolarlık bir gelir elde edilmiş. Bugün Brüksel'e sunulan pakette özellikle limanların ve elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirileceği ifade ediliyor.
Ve emeklilik yaşı 67'ye çıkartılıyor.
Allah Yunanistan'ın yardımcısı olsun ama, niye bu kadar silahlanıyorlar?? EĞER BİZE KARŞIYSA AŞK OLSUN. 1699'DAN BERİ SAVUNMADAYIZ.
 
 
Toplam blog
: 36
: 122
Kayıt tarihi
: 19.05.14
 
 

1964 Yılında Ankara ODTU ve 1971 yılında Birmingham Universitesi'nden mezun oldum..4 yıl TRT'de r..