Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Zam kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır !

Zam kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır !
 

Mart aylarının soğukluğu kadar soğuk bir başlık seçtiğim için kendimden nefret etmiyorum;

***

Hedeften uzaklaşan 2012 bütçesini hedefe yaklaştırma çalışmalarını yürüten mali yönetimin 41 maddelik bir zam paketi üzerinde çalışmalar yaptığı öğrenildi. Paketin içerisinde şunlar var: Otomotiv, sigara, tapu harçları ve ÖTV vergileri ( ancak bu defa sadece lüks araçları kapsamayacak ve orta gelir gurubunun kullandığı araçlar da kapsam içerisine dahil edilecek) 


Bir de GYO lar diye dilimize doladığımız Gayri Menkul Yatırım Ortaklıklarındaki Kurumlar Vergisi istisnasının kaldırılması gündemde. Açıkçası beni en çok ilgilendiren tedbir önlemi bu oldu çünkü; bildiğiniz üzere geçtiğimiz yıllar için ülke büyümesinin % 50 sini yapılan GYO ve Girişim sermayesi şirketlerinin projelerine endeksleyebiliriz. Bu projeler nelerdi? 

Konsept daire-rezidans projeleri; her merkeze bir AVM projeleri; dağların tepelerin alt yapı yatırımları projeleri, büyük peyzajlama çalışmaları, diğer alt yapı yatırımları... 

Bir çok projenin hali hazırda zorda olduğunu zaten biliyoruz. Geçen gün bir faktoring şubesinin müdürü arkadaşımla yaptığım sohbette öyle bir ismin senetlerinin geri döndüğünü söyledi ki ben dahi inanamadım; şimdi size söylesem siz dahi inanamazsınız... Şimdi bu şirketlerin hali hazırda tamamlayamadıkları projeleri tamamlamak ve satış sonrası kar yazmak daha da zor hale gelecek gibi görünüyor. 

Otomotiv'e gelince o da nasibini OTV'lerden alacak gibi görünüyor. Zaten zorda olan bir sektörü vergi indirimleriyle desteklememiz gerekirken vergi artışlarıyla kösteklemiş olacağız. 

Sahi Türkiye hangi sektörlerin öncülüğünde büyüyordu? 

Gereksiz bir cevap: Otomotiv ve İnşaat. 

***

Sarımsağı gelin etmişler kokusu kırk gün sonra çıkmış. 
***

Bu arada GYO'lara çakacağımız dirsekle 500 milyon TL gelir elde etmeyi bekliyoruz. Bence yaramızı saracak bir rakam değil. 

Biz ki yanı başımızda kardeşimiz Esed akıllı durmuyor diye bir kaç milyar tl para harcamakta olan ekonomiyiz. 

Sevgiler; 

Son söz: Son sözün açım olmasın.

 
Toplam blog
: 80
: 1013
Kayıt tarihi
: 16.04.12
 
 

İktisatçı; Yatırım danışmanı; Trend takipçisi  ..