Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '09

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Zamanı kullanış tarzımız bizi ele verir!

Zamanı kullanış tarzımız bizi ele verir!
 

Dilimizde "Kem âlât ile kemâlât olmaz" diye bir vecize vardır. Eksik, bozuk veya çağı geçmiş âletlerle (araçlarla), kalitesiz hammadde ve hizmetle, geri tekniklerle, günü geçmiş usullerle mükemmel sonuçlar alınamayacağını söylemektedir. Toplam kaliteyi ve toplam kalite yönetimi rûhunun mükemmel tarifidir.
Çoğu yöneticilerin, patronların, tüm çalışanların programları eski alışkanlık ve eylemlerin atâleti ile mâluldür. Şartlar değişti, çevre değişti, araçlar değişti, kriterler ve değer yargıları değişti ama çoğumuz anlaşılmaz bir bağnazlıkla geçmişte yaşamaya devam ediyoruz. Geçmişte yaptığımıza benzer randevuları kabul etmeye, aynı tempodaki toplantı ve programlara katılmaya, kararlarımızı yine hislerimize dayandırmaya devam ediyoruz. Sonra da sonuçların mükemmel olmadığından yakınıyoruz!
Bilgi işlem teknolojisinin önde gelen şirketi Intel'in patronu Grove çağı geçmiş kalıplara sıkışıp kalmış yöneticilere sesleniyor: " Artık bu kalıpları kırın, sizi her dâveti kabûl etmeye ve her isteyene randevu vermeye sessizce ayartan güce direnin. Çünkü bunları geçmişte yapıyordunuz. Sizden zaman talep eden bir teklif geldiğinde önemini bir tartın. Önemsiz ise, yeni bir mesaj vermeyecek ise katılmayın" diyor.
"Yeni bir şey öğrenmeye ihtiyâcımız olduğunu îtirâf etmek dâima zordur. Hele insanların saygu duyduğu kıdemli bir yönetici için daha zordur. Ama bununla mücâdele etmezseniz, o saygı sizi yeni şeyler öğrenmekten alıkoyan bir duvara dönüşür. Bunların hepsi insanda bir öz disiplin gerektirir. Intel için yeni yazılım çalışmalarına başaldığımda ona harcadığım zamanı, yaptığım başka şeylerden tasarruf ettim. Diğer bir ifadeyle zamanımı plânlamak ve işte harcadığım vakti yeniden bölüştürüp, düzenlemek zorundayım. Bu birtakım zorlukları da berâberinde getirdi. Beni periyodik olarak görmeye alışmış insanlar eskisi kadar sık göremiyorlardı. Artık kendileriyle ilgilenmediğimi sanıyorlardı. Onlara anlattım, sakinleştirdim, yöneticiler arasında yeni bir görev paylaşımı yaptım, eski işlerimi onlara dağıttım. Bir süre sonra bu değişlikliğin, şirketin yeni yönelişinin bir gereği olduğunu anladılar. Ama bu kolay olmadı.
Değişim, disiplin ve zaman dahil tüm kaynakların yeniden dağıtılmasını gerektirir. Eğer lider iseniz, zamanınızı nasıl geçirdiğinizin çok büyük önemi vardır. Neyin önemli neyin önemsiz olduğunu konuşmalarınızdan çok, zamanınızı kullanış tarzınız anlatacaktır. "Âyinesi (aynası) iştir kişinin lâfa bakılmaz".
Değişim tepeden başlamaz, sizin takviminizden başlar. Takviminiz, zamanı kullanma tarzınız stratejik hedeflerinizin önemini yansıtmıyorsa, hedefinize varmazsınız, kendinize eski tarz meşgaleler bulup, çok çalışarak, kendinizi aldatırsınız" diyor. Özetle eski alışkanlıklarımızı ve iş yapış tarzlarımızı yenilemek ihtiyacındayız.

 
Toplam blog
: 2
: 1382
Kayıt tarihi
: 20.05.09
 
 

Soğuk bir kış günü, Türkiye'nin sıcak diyarı Adana'da dünyaya geldim. Anadolu Üniversitesi İşletme M..