Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '07

 
Kategori
Felsefe
 

Zamanınızı yönetebiliyor musunuz?

Zamanınızı yönetebiliyor musunuz?
 

İkinci kez gelindiğini söyleyenler olsa da, çoğunluğa göre bir kez geldiğimiz bu hayatı en iyi şekilde yaşamak hepimizin birinci hedefi olmalı. Bu anlamda gereksinimlerimizi Maslow hiyerarşisine göre gidermeye çalışırken kendimize ve çevremize katma değer sağlayan yolları her dönemin olanakları dahilinde paylaşmak da hedefe ulaşmak için atılan iyi bir adımdır.

Bu amaçla yola çıkıldığında elimizde varolan kaynakları gözden geçirirsek; Tüketildiğinde tekrar edinilemeyen şeylerin başında zaman gelir. Çünkü zaman yerine konması, geri döndürülmesi, yenilenmesi, depolanması, satın alınması mümkün olmayan bir kaynaktır. Fakat aynen diğer kaynaklar gibi tüketilir. İki kişi arasındaki en önemli fark, sahip oldukları zaman değildir (çünkü herkesin 24 saati vardır), bunu nasıl kullandıklarıdır.

Zaman, bazen hızlı, bazen de yavaş geçer. Bu nedenle zamanı objektif (gerçek) ve sübjektif (algılanan) zaman olarak ikiye ayırabiliriz.(7/77 Yaşları) Sürekli olarak işlerini yetiştiremeyen kişilerin ciddi bir zaman yönetimine ihtiyaçları vardır. Kişinin ‘yaşam kalitesi’ artırmasına yönelik en önemli hususlardan birisi olan hobiler kişisel gelişimin de bir parçasıdır. Öncelikle her bir kişinin hayatıyla ilgili bir değerlendirme yapmış olması ve beklentilerini ortaya koymuş olması gerekir. Hayatını hedefsiz olarak yöneten ya da rüzgarın akımına bırakan bir kişinin, değil zamanını hayatını bile etkin bir şekilde yönettiğini söylemek mümkün değildir. Zamanı nerelerde kullandığımızı görebilmek için zaman harcama tablosu ve geleceği bu güne taşımak için plana ihtiyacımız vardır. En değerli kaynağınızı bir miktar tüketirken kalan kısım için katma değer yaratabildiysem ne mutlu.

Bu kaynakla ilgili
Bir yılın değerini anlamak için:
Final sınavını geçememiş bir öğrenciye sor.
Bir ayın değerini anlamak için:
Erken doğum yapmış bir anneye sor.
Bir haftanın değerini anlamak için: Haftalık bir gazetenin editörüne sor.
Bir saatin değerini anlamak için:
Buluşmak için bekleyen aşıklara sor.
Bir dakikanın değerini anlamak için:
Treni, otobüsü ya da uçağı kaçıran birine sor.
Bir saniyenin değerini anlamak için:
Bir kazadan sağ çıkan birine sor Bir milisaniyenin değerini anlamak için:
Olimpiyatlarda gümüş madalya kazanmış birine sor.

Vakit kimse için beklemez. Sahip olunan her dakikanın kıymeti bilinmeli.

Sevgiyle kalın,

 
Toplam blog
: 11
: 414
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İstanbul' da doğup, büyüdüm. Matbaacı ve üç çocuk babası, evliyim. Açık Öğretim İktisat mezunu olup,..