Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '14

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

ZAYIFLAMAK İÇİN NE YAPMALIYIM

ZAYIFLAMAK  İÇİN  NE  YAPMALIYIM
 

ZAYIFLAMAK  İÇİN  NE  YAPMALIYIM ( 1 )
 
Merhabalar bundan sonra her hafta bu köşede sizlere, sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme ve kilo fazlası olanlar için de, doğru kilo verme yolları hakkında bilgiler vereceğim. 
Beslenme insan hayatında ki en önemli eylemlerden biridir. İnsan yaşamı boyunca doğru ve sağlıklı beslenirse, bu kişinin hem yaşam süresini hem de yaşam kalitesini artırır. Kişi ideal kilosunun çok üstünde ise ve uzun yıllar bu fazla kiloyla yaşarsa gelecekte pek çok hastalığa yakalanma riskini artırmış olur. Bu sebep bu ilk yazımda,kilo fazlası olanlar için uygulanabilir ve sürdürülebilir temel önerilerle başlayacağım. 
 
        *  Sağlıklı kilo vermek için hem günlük kalori tüketiminizi azaltın, hem de günlük harcadığınız enerji miktarını artırın. Sadece gıda kısıtlaması yapmak yetmez çünkü bir süre sonra düşük kalorili beslenme sonucu metabolizma yavaşlayarak daha zor kilo verir hale gelir. 
 
           * Zayıflamak için, yaşam tarzınızı değiştirin. Vakit yetersizliğinden, hiç hareket yapmadan yaşayan çalışanlar ve öğrenciler, günlük hayatın içinde kısa mesafeleri yürüyün, servis araçlarından 1 durak önce inerek yürüyün, aracınızı gideceğiniz yerden 1-2 durak önce park edin ve yürüyün, ilk 3-4 katı asansöre binmeden merdivenle çıkın.
(4 basamak=1 kalori )  İnerken hep merdiven kullanın.  Ofiste masanızda otururken 30 kez karnınız içine çek – bırak ve 30 kez kalça kaslarınızı kasıp - gevşetme hareketi yapın. Öğlen tatillerinde kısa yürüyüşler yapın. Bunları yaşam tarzınız haline getirir ve sürekli olarak uygularsanız, sıkı ve formda bir vücuda sahip olursunuz.
 
        *  Diyet yaparken ve diyetten sonra da mutlaka 3 ana öğün ve 3 ara öğün yemelisiniz. Asla öğün atlamayın. Vücudu uzun süre aç bırakmak ve bu durumu alışkanlık haline getirmek metabolizma hızının yavaşlamasına sebep olur. Kahvaltısız güne başlamayın. Düzenli olarak öğlen ve akşam yemeği ve aralarda ara öğün yemelisiniz. Uzun süreli aç kalmalarda açlık kan şekeri düşer, metabolizma yavaşlar, halsizlik,  üşüme, uyku gibi haller görülür
 
         * Zayıflamak için, öğün aralarında; acıktığınızda veya bir şeyler atıştırmak istediğinizde, bu isteğinizi bastırmak veya geçiştirmek yerine, elinizin altında,  kalorisi düşük ve tok tutucu gıdalar bulundurun ve bunları tercih edin. Örneğin ara öğün olarak; yağsız süt, yağsız yoğurt, lıght meyveli yoğurt, kabuğuyla yiyeceğiniz bir elma, armut, salatalık, domates,  muz, kuru kayısı. Kepekli bir dilim ekmek ve peynir. Müsli, kepekli yulaf gevreği, gibi gıdaları yiyebilirsiniz ve bunları yedikten sonra üzerine hemen 2 bardak su içmelisiniz. Ayrıca ara öğün olarak yiyeceğiniz bu lif oranı yüksek gıdalar hem sizi tok tutar hem de vitamin, mineral yönünden zengindir, metabolizmanızı çalıştırır, bir sonraki öğünde fazla yemenize engel olur. Eğer ana öğünlere çok aç oturursanız porsiyonlarınızı kontrol edemez ve fazla yersiniz.
 
      * Eğer sürekli olarak kilo alıyorsanız diyete başlamadan önce, ilk etapta kilonuzu sabit tutmaya çalışın. En az 2-3 ay sabit kiloda kalmayı başarırsanız, ondan sonra diyete başlamanız daha doğru olur.
 
   * Diyete başladığınız ilk hafta vücut fazla suyunu da kaybedeceği için daha fazla kilo verir, fakat daha sonraki haftalarda kilo kaybetme hızı yavaşlar. Sakın moralinizi bozmayın. Bu normal bir durumdur. Zayıflamak için, sabırlı olmalısınız unutmayın ki hızlı giden kilolar , hızlı ve daha fazlasıyla  geri döner. Yavaş verilen kilolar kalıcı olur. Haftada 2- 3 kilo yağ kaybetmek büyük başarıdır.
 
http://www.slimmingcenterestetik.com
Diyetisyen Nurdan Çeliktaş
Facebook  : slimmingcenterestetik
İnstagram : @slimmingcenterestetik
 
 
 
Toplam blog
: 45
: 323
Kayıt tarihi
: 28.11.14
 
 

01.02.1974 tarihinde ve İstanbul’da doğan Nurdan Çeliktaş, 1991-1995 Hacettepe Üniversitesi Besle..