Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '15

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Zerdeçalın kansere etkileri - bilimsel çalışmalar

Zerdeçalın kansere etkileri - bilimsel çalışmalar
 

sarex genel koordinatörü


Uluslararası Yayın Yapan Food and Biomedicine Tıp Dergisinde Yayınlanmış Bu Çalışma, Ülkemizde Özel Bir Yöntemle Elde Edilmiş Standardize Edilmiş Zerdeçal Ekstraktı (sarex) ile yapılmıştır. Ülkemiz Adına olumlu Gelişme olarak  bu Çalşma Literatüre geçmiş, Bitkisel Destek Tedavilere Yeni Bir boyut Kazandırmıştır.
 
Tıbbi biyokimya bilim uzmanı Dr. Zahide Esra Durak ve arkadaşları tarafından yapılan bir çalışmada, kanser metabolizmasının kilit enzimlerinden biri olan adenozin deaminazın kinetik özellikleri incelenmiş ve enzimin kinetik davranışı üzerine zerdeçal ekstresinin etkileri araştırılmıştır. Sonuçlar zerdeçal bileşenlerinin ADA enzimini non-kompetetif türde inhibe ettiğini göstermektedir. ADA enziminin zerdeçal tarafından bu şekilde inhibisyonunun, zerdeçalin anti kanser özelliklerine katkı sağlayan mekanizmalardan biri olabileceği belirtilmiştir.
 
Kanser dünyadaki bütün insanlar için en büyük sağlık problemidir. Kemoterapi ve radyasyon terapisinin yan etkileri açıkça ortadadır. Bu terapiler bazı kanser türleri için başarılı sonuç vermemektedir. Bu yüzden bilim adamları uzun süredir doğal tedavi yöntemleri aramaktadır. Kırsal kesimlerde bazı kanser türlerinin tedavisinde, çeşitli bitkilerin kullanıldığı ve olumlu sonuçların ortaya çıktığı belirlenmiştir. Bunun ardından bu konuda öncelikle bitkisel kaynaklı bileşikler değerlendirilmiştir. Aslında bitkilerin kanseri tedavi etmesi görüşünün uzun bir tarihi geçmişi vardır.
 
Zerdeçalın kanser önleyici ve tedavi edici özelliğinden dolayı yüzyıllar boyu geleneksel tedavide kullanılmıştır. Bu bitkiden elde edilen ekstraklar kanserli hücrelerin çoğalmasını ve yayılmasını engelleyebilmektedir. Zerdeçal, güvenilirliğinin yanı sıra koruyucu ve tedavi edici özelliğiyle kanser tedavisinde ideal bitkisel ajanlardan biri olmuştur. Zerdeçalla ilgili olarak yapılan çok sayıdaki çalışmaya rağmen zerdeçalin anti kanser mekanizması üzerinde aydınlatıcı bilgiye ihtiyaç vardır. Ana aktif bileşen olan diferulolmetanın yanı sıra, zerdeçalda antikanser mekanizmasına katkı sağladığı düşünülen başka bileşenlerin olduğu bilinmektedir. Temel aktif maddenin kurkumin olduğu düşünülmesine rağmen, kurkumin tek başına zerdeçal kadar etkili olamamaktadır. Bu bakımdan zerdeçalın diğer bileşenlerinin de toplam biyolojik aktivite için önemli olduğu düşünülmektedir. Ancak, etki mekanizması ve bunda rol oynayan yapısal bileşenler tam olarak ortaya konulmadığı için, konunun değişik açılardan araştırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda ele alınması gereken bir konu zerdeçal bileşenlerinin kanser metabolizmasında etkili olduğu bilinen bazı anahtar enzimler üzerine etkilerinin belirlenmesidir. Bu enzimlerden biri adenozin deaminazdır.
 
Toplam blog
: 3
: 236
Kayıt tarihi
: 05.12.14
 
 

Doğal yaşam uzmanı. Bitkisel ürünler ve doğal beslenme üzerine bir çok firmaya danışmanlık yapmış..