Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '10

 
Kategori
Kültürler
 

Zeybek...

Zeybek...
 

Atatürk


Harmandalı ya da Efeler denilince Aydın ili akıllara gelse de aslında Ege yöresini kapsar. Zeybek, halkını koruyan cesur bir adamı temsil eder. Olmazsa olmaz en ünlü Zeybek, Harmandalı Zeybek müziğidir. Halk dilinde bazen 'Zeybek oyunu' diye de kullanılır. Günümüz şartlarına göre gittikçe önemini kaybeder gibi olsa da, doğru ve kendine güvenerek oynayanları yürekten tebrik ediyorum.

Büyük Önderimiz Atatürk, katıldığı son baloda valsi yarıda kestirtip oynadığı zeybek oyununda çekildiği fotoğrafı sizlerle paylaşıyorum. Ayrıca zeybek oyunlarının kreasyonları üzerinde çalışarak, bir salon zeybek oyunu meydana getiren Selim Sırrı Tarcan'ın çalışmalarını da takdirle karşılamış, şu sözleri söylemiştir:

"Selim Sırrı bey zeybek oyunlarına medenî bir şekil vermiştir. Bu eser hepimiz tarafından kabul edilerek, milli ve sosyal hayatımızda yer tutacak kadar tekemmül etmiş ve bedii bir şekil almıştır. Artık Avrupalılara "Bizim de mükemmel raksımız var, diyebiliriz ve bu oyunu salonlarımızda müsamerelerimizde oynayabiliriz. Zeybek dansı her sosyal salonda, kadınla beraber oynanabilir ve oynanılmalıdır."

Not:
Efeliğin ve Zeybekliğin 10. yüz yılın sonunda Yusuf Paşa ile başladığı 17. yüz yılda Sivri Bölükbaşı, 19. yüz yılda Atça'lı Kel Memet ve nihayet 20. yüz yılda Demirci Mehmet Efe ve Yörük Ali Efe ile sona erdiği bilinmektedir.

Hilal YILDIZ

 
Toplam blog
: 102
: 654
Kayıt tarihi
: 07.06.10
 
 

1984 İzmir doğumluyum. Süleyman Demirel Üni. - Bilgisayar Programcılığı mezunuyum. Şiir & Deneme ..