Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Zihni modeller

Zihni modeller
 

3 Zihni Modeller - Mental Models:

Zihni modeller, aklımızda iyice yer etmiş, kökleşmiş varsayımlar, genellemeler, hatta resimler ve imgeler olarak dünyayı anlayışımızı ve eylemlerimizi etkiler. Çoğu zamanda aklımızdaki bu modellerin ve bunların davranışlarımız üzerindeki etkilerinin farkında olmayız. Örneğin; işyerinde çalışma arkadaşlarımızın şık giyinmesine bakar “tam bir gösterişçi “ diye düşünürüz. Ta da işe kılığına dikkat etmeden gelen biri için “umursamaz” deriz.

Farklı yönetim durumlarında ne yapılıp yapılamayacağı hakkında sahip olduğumuz zihni modeller de bunlardan çok farklı derinliklere sahip değildir.
Pazarla ilgili eskiden beri var olan fikirlerimizde pazardaki değişimleri kavrayışımıza ve yeni stratejiler geliştirmemize hep engeldir.

Royal Dutch/Shell şirketi 1970 lerin başında yedi büyük petrol şirketinin yedincisi iken, 1980 lerin başında birinci sıraya oturmuştur. Royal Dutch Şirketinin planlama bölüm başkanı Arie De Geus değişen iş dünyasında adaptasyonun, şirket yönetiminin zihni modellerini değiştirebildiği bir kurumsal öğrenme sürecine dayandığını söylemektedir. Özetle; değişime ancak öğrenen bir organizasyonda zihinsel modellerin (akıl kalıplarının) değiştirilmesi yoluyla uyum sağlanabilir diyor. Zihni modellerle çalışma disiplini, aklın aynasını içeri doğru çevirmekle başlar.
Önce “bizim aklımızdaki resim nedir? Sonra bu resimler hala geçerli midir? Yoksa değiştirme gerekir mi?” sorularını sormak gerekir.

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..