Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '13

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Ziraat mühendisleri istihdamı

Günümüzün ve gelecekteki en büyük sorun olarak görülen işsizlik sorunu malesef ülkemizinde en büyük sıkıntısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü küreselleşen dünyada nüfus sürekli artıyor teknoloji geliştikçe 10 kişinin yaptığı işi bir kişi yapıyor. Ve devlet bir şekilde vatandaşına istihdam alanı açmak için çalışma yapma zorunluluğuna düşüyor. Fakat ülkemizde yıllardır süregelen yanlış istihdam şekilleri bazı kadroları şişirirken bazılarında ise açık oluşturmaya devam ediyor.

Mesela 1990 yıllarda öğretmen açığı o kadar oldu ki ziraat mühendisleri başta olmak üzere bazı bölümler öğretmen olarak görev yaptı. Yani aslında tarım bakanlığında görev yapması gereken insanlar farklı bakanlıklarda görev yaptılar. Daha sonraki yıllarda hızla eğitim fakülteleri açıkldı ve şuan ise öğretmen fazlalığı oluştu. Çoğu sektörde bu şekilde devam ediyor.

Bu durumda meslekler arası çatışmayı getiriyor. Örneğin bizim kendi bakanlığımızda bile bu sorun bulunmaktadır. Gıda Mühendisleri neden bakanlık bizi almıyor veteriner hekim veya ziraat mühendisi alıyor diye söylenip bu mesleklere saldırıda bulunuyor. Fakat anlaşılmayan birşey var istihdam şekline kişi karar vermiyor. Aslında bizim temel yanlışımız geleceği düşünerek personel rejimi yapmıyoruz. 2013 yılında beni idare etsin 2014 tekrar bakarız şeklinde işliyor sistem.

Yani bu çok kapsamlı bir konu olduğunda fazla uzatmadan buna çözüm bulması gereken devlettir ve halk bunu devletten talep etmek zorundadır. Gelelim Ziraat Mühendisleri istidamına 1960-1990 yıllar arası bizim bakanlık mühendis yetiştiren fakülte az olduğu için kadrolarını tekniker ve teknisyenler ile doldurup bu şekilde tarım şekillendirilmeye çalışıldı. Fakat bakıldı ki olmuyor teknoloji ve bilginin uzağında kalınıyor fakülte sayısını artıralım dediler. Tam olarak 26 ziraat fakültesi var ve herbiri yılda ortalama 200 kontejan ile öğrenci almaktadır. Bu fakülteler bu öğrenci sayısının 150 mezun etse 3900 kişi etmektedir ki bakanlık yıl içinde bu kadar alım yapmamaktadır. İstatistiklerde işsiz 25000 mühendis bulunmaktadır ve devletin bunların hepsine iş verme imkanıda bulunmamaktadır. Özel sektörde çalışmış biri olarak mezun olan arkadaşlar özelde çalışmak istemiyor çünkü 3 yıl çalıştım 3 yıl sonunda aldığım para 1200 tl idi ve sigortan asgari ücret üzerinden yatıyor. Ve çalışma saatlerin 12 sati buluyor. Ülkemizde bu sınırlar çizilmediği için şirketler personeli işçi gibi görüyor. Tabi bu sadece ziraat mühendislerinde değil diğer mesleklerdede aynı durumda.

Evet bakanlık bununla ilgili çalışmalar yaptı. Örneğin tarım danışmanlığı Hollanda'dan getirildi  ve amaç mühendisler kendi tecrübeleri ile iş bulup para kazansınlar diye ve bu işi bende yaptım. Çiftçi ile sözleşme imzalıyorsun çiftçi sana para vermiyor. Zaten büyük arazi sahiplerinin kendi mühendisleri var. Bakanlık destekleme çıkardı ve çiftçi hesabına yatırdı para yine mühendise gelmedi. Şimdi şirketlere veriyor şirketlerde paranın 1/6 sını mühendise veriyor gerisi kendine kalıyor ve uygulama avrupadaki gibi verimli olmadı. Targel projesi başlattı. 657 tabi sözleşmeli olarak ve 10000 veteriner, mühendis istihdam etti. Fakat şuan bu projenin bile devam etmesi mümkün görünmüyor.

Peki ne yapmalı bakanlık. Bu şahsi fikrim olarak önce teknik personelin özelde çalışma sınırlarını koyacak ve denetleyecek. Danışmanlık sisteminin alt yapısını ve sınırlarını kesin belirtecek. Kamuda ise kurumda 30-35 ve 40 yıllık memurlar var bunları emekli ederek norm kadronun açılmasını sağlayıp buralara genç mühendis ve veterinerleri istihdam etmelidir. Teşkilattaki yapıyı iki şekilde idari işler (yani teşvikler, yazışmalar vb.) bitkisel ve hayvansal üretim (projeler, üretim modernizasyonu vb.) düzenlemelidir. Kurulacak İnsan kaynakları yönetimi çalışanlar arasındaki ayrımlar kaldırılmalıdır. Yani çatlak baraja yama yaparak bu suyun barajda durması beklenilemez. Yani baraj yıkılıp yenisi yapılmalıdır.

 
Toplam blog
: 10
: 595
Kayıt tarihi
: 12.03.13
 
 

Merhabalar, 2008 yılında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Ziraat Mühendisi olarak mezun o..