Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '07

 
Kategori
Haber
 

Zirvenin Şifreleri

Zirvenin  Şifreleri
 

ABD Başkanı W. "Bush'un şaşırtan samimiyeti DHA kamerasına yansıdı" Bu haber deki video gösteriminde ABD başkanı'nın babacan bir tavır sergilediği görülmektedir. Kamera üstünde "Zirvenin şifreleri" olarak gösterilen görüntüler, Bush'un ofis kapısından türk heyetini karşılamasını gösteriyor.

http://www.milliyet.com.tr/2007/11/07/son/sondun03.asp

Salih Zeki (Washington) DHA muhabirinin yapımı haber, bence heyeten daha önemli bir kabul jesti. Habere ve görüntülerden de anlaşılacağı gibi Başkan'ın samimi tavrı görülüyor. Bunu haber muhabirinin deyimi ile "Amerikan Başkanı George Bush ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Beyaz Saray buluşmasının görüntüleri, temasların sıcak bir havada geçtiğini ortaya koydu."

"Bush'un Oval Ofis'te Türk heyetini karşılarken sergilediği rahat tavır, alışık olanları şaşırtmadı." Aslında kendini rahat hisseden makam sahibi olan, oldukça rahat hareket eder.

Ancak bir de buluşma öncesi kendini olayların sorumlusu olduğunu ve bunu karşı tarafın hissetmesini önleme gayretinde olanlar, Yine büyüklük pozları içinde, gelenleri sevecen karşılayıp kucaklayan toplum büyüklerinin tavrı bu görüntüyü verir.

Kendisi daha mütevazi davranarak gelenleri mahcup bırakıp fazla istek israrında bulunmasınlar diye.

"Ancak görüntüler, Türk heyetinden bazı isimler "bu fazlasıyla samimi tavrı", gözüken o ki biraz yadırgadı." Normal diplomatik buluşmalarda eşit taraflar daha resmi davranış gösterirler de ondan yadırgamış olabililer.

Oysa Başkan, kendisini dünya başkanı olarak görüyor. Ve büyük olduğunu biliyor ama kabahatın kendinden kaynaklandığını da biliyor, bunun büyüklere yakışmayacağını da bildiğinden kabahatını örtmek için babacan davranıyor.

"ABD Başkanı Bush Türk heyetini karşılamaya hazır ve heyet üyeleri başta Başbakan Erdoğan tek tek Oval Ofis'e giriyor.

Bush'tan Erdoğan'a:

- Hey! İşte burada.
- Nasılsın? .
- İyi gözüküyorsun.

Erdoğan:

Kendisi de gayet dinç gözüküyor."

Muhabirin ifadesinden ve görüntüden "Bush, Erdoğan'a sergilediği samimi tavrı heyetin diğer üyelerinden de esirgemedi." Bu nezaket kuralıdır, herkes onure edilir.

"Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da Bush tarafından sıcak karşılandı." Konu Askeri bir husus ve Türkiye de işin ciddi baskısı Ordu'dan geliyor. Eee herhalde komutana biraz daha sıcak davranmak gerekir.

"Bush Org. Saygun'un elini sıkmak yerine omuzuna vurdu ve konuştu:

Bush:

- Harika bir ordunuz var."

Aslında omuza vurmak biraz samimiyet gösterisi olsa da yine yukarıda belirttiğimiz sıcaklık yaratmak duygusuyla yapılıyor. Aslında daha resmi davranmak daha saygın olmak demektir. İşi misafir ziyareti sıcaklığına boğmak gibi bir atmosfer yaratılmak isteniyor.

"AKP'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, Bush'un en çok ilgi gösterdiği heyet üyesiydi. Bush, Bağış'ı omuzundan sarsarak kucakladı ve iki eski okul arkadaşının karşılaşmasını hatırlatan görüntülen sergiledi.

Bush:

- Çok iyi gözüküyorsun.
- Nasılsın?."

Egemen bağış, diyalog incelikleri ile iki ülke arsında ki samimiyetin veya dostluğun lobi tarafını da bildiğinden mesajları iyi yorumlasın diye, her duyduğunu da hemen taşıyıp flaş etmesin diye, kendi açıklarını daha yakında o bileceğinden. Elbete onu biraz daha okşayacak.

Şifre daha fazla çözülebilir ama belki de adamın davranışı doğal olarak göründüğü gibidir.
Yine de fazla vebalini almayalım.

Umarım bizim heyet bu yanıltsamalara alet olmayıp.
Ciddi bir müzakere sergilemiş olmaları ümidindeyiz.
Orada Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ettiler.



nariçi : 07.11.07


 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..