Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

'' Badem soslu 'öten horoz' kızartması ''

'' Badem soslu 'öten horoz' kızartması ''
 

Saygıdeğer okurlarım...

Seyyah oldum ;yiyip, içip geziyorum şimdi...

Çok beğendiğim bir ''öten horoz kızartması'' , tarifini vermek istiyorum.

Yapılışında emeğim geçmiştir.

Ve de ''güvenilir bir yemek yazarı'' sayılırım...

İnanın çok nefis !..

MALZEME :

4-6 adet horoz göğsü
(eğer etler kalınsa, üzerlerine bir naylon poşet koyarak, çekiç veya varsa et döveceğiyle dövüp, yarım santim olacak biçimde inceltelim. Böylece çok daha çabuk kızarır.)

Varsa;
2-3 yemek kaşığı soya sosu (yoksa canınız sağolsun)

SOSUN MALZEMESİ

Terbiye için;
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı sıvıyağ

Üzeri için;
1 yemek kaşığı tereyağı (katı yağ zararlıdır )
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
½ su bardağı iri çekilmiş badem
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı kekik
1 adet horoz ses efekti. ....(http://www.google.com.tr/search?q=sound+effect)

TARİF
Sakın yemeğin adına bakıp da dalga geçtiğimizi zannetmeyin. Biz çocukluğumuzda çok horoz yerdik. Horoz dolması, horozlu pilav, horoz tiriti gibi pek çok çeşit yemeğimiz vardı.

Yengemin dediği gibi, eski horozlar nerede? Şimdi her yer tavuk doldu, hiç horoz kalmadı!.. Ama bir de notu var, iri horoz kart olur, yemeği de pek lezzetli olmaz diye. Eğer horoz bulamazsanız bu yemeği yapmayın. Bu yazıyı da görmemiş olunuz.


Önce horoz göğsünü terbiye etmek için, geniş bir kabın içine sos malzemelerini koyup karıştıralım. Sonra da etlerimizi bu sosa iyiyce bulayıp, aynı kabın içinde en az 1 saat bekletelim. İsterseniz bir gece önceden hazırlayıp buzdolabında bekletebilirsiniz. Sonra geniş bir teflon tavayı orta ısıdaki ateşin üzerine oturtalım ve soslu etlerimizi, hiç yağ koymadığımız kızgın tavada önlü arkalı beşer dakika kızartalım.

Kızaran etleri bir tabağa aldıktan sonra aynı tavaya katı yağ koyup eritelim. Hemen içine unu ekleyip, bir tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştarılım. Yaklaşık 2-3 dakika sonra kavrulan unun rengi sararmaya başladığında sütü azar azar döküp yine sürekli karıştırılam.

Hemen çekilmiş bademi, tuz ve diğer baharatları da ekleyelim ama sürekli karıştırarak sosu pişirmeye devam edelim. Sos kaynayıp, muhallebi kıvamına gelince bir kenarda bekleyen kızarmış etleri de tekrar sosun içine yerleştirelim.

Bu şeklide, orta ısılı ateşte 5 dakika daha pişirip, ocaktan alalım. Servis tabağına sıcak olarak yerleştirip, yanında pilav, makarna ya da haşlanmış sebze ile beraber ikram edebilirsiniz. (Horozun yanınızda gibi olmasını isterseniz Denizli Horozu ses effektleri koyabilirsiniz.)


Buyrun sofraya !..Sizin ellerinizi ;benim ayaklarımı bağlasınlar...




Hadi afiyet olsun !..Yeni yemek tariflerinde buluşmak ümidiyle...
..................

NOT :Ülkelere göre horoz sesleri:))

litvanca: ka-ka-rie-ku
norvecce: kykkeliky
portekizce: co'co'ro'co'co'
romence: cucurigu
rusca: ku-ka-rye-ku
sanskrit: kaka
sirpca: ku-ku-ri-ku
slovakca: kikiriki
swahili: kokorikoo koo
tamilce: ko-ka-ra-ko
tayvanca: yeki-yeki-yek
turkce: üü-ürü-üüü*
yunanca: kikiriku

....
Hangisi gözelll ?..En gözeli Türkçe olanı değil mi ?..

 
Toplam blog
: 1521
: 1639
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..