Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '11

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

''Azade'' çocuk gelinlerin simgesi

''Azade'' çocuk gelinlerin simgesi
 

 Toplumun kanayan ve dinmeyen yarası,

Azade, Hacer, Ünzile, Ayşe, Zeynep ya da Zehra,

Sadece isimleri farklı, kaderleri birbirinin aynı,

Feryatları o minicik yüreklerinde saklı.

Ya ebeveynlerinin ya da toplumun baskısı,

‘’Eyvah evde kaldın!’’ söylem ve lafları,

Kâh yaşıtlarının evli olmasının özendirici yanı,

Toplumda tabu olan ve açıklanamayan ensest ilişkiler yumağı,

‘’Aidiyet’’ duygusunun ön plana çıkarılması,

Yoksulluk ve yoksulluktan kaynaklanan bıkkınlığın çaresiz çırpınışları,

Töre, gelenek ve göreneklerin yaşanılan toplum içerisinde baskı unsuru olması,

Çocuğa ve özellikle kız çocuklarına yönelik tecavüz, cinsel istismar ve şiddet olaylarının baskılanarak saklanması,

Bu ve bu tür nedenlerle kız çocuklarının, özellikle 11,12,13 gibi daha çocuk yaşlarda ‘’başlarının bağlanması!’’

Çocuk gelinler!

Daha çocuk yaşta, eğitim ve okuma ve de birey olma hakkı ellerinden alınarak, kızların kör kuyu misali evlilik sarmalına atılması!

Bu derin yarayı, yazdığı öykü ile dile getirerek, düşünmemizi ve de irdelememizi sağlayan; Milliyet Blog yazarlarından değerli arkadaşımız Haluk Zeki’nin ‘’Azade ile Hacer’’ isimli öyküsünden yola çıkıp, yine MB yazarlarından Kuştad tiyatro grubunun yöneticisi ve yönetmen arkadaşımız Cenk Behram Su’nun, senaryolaştırarak ‘’AZADE’’ adı ile Mercan Dede’nin müzikleri eşliğinde gösterime sunduğu tiyatro oyununun gala gösterimini izlemek onuruna sahip olan kişilerden biriydim dün.

‘’AZADE’’

İzmir, Konak Belediye Başkanı Sn. Dr. Hakan Tartan ve Kuş-tad tiyatro grubunu 3. kezdir İzmir seyircisi ile buluşturan Konak Kent Konseyi Başkan vekili,  Kadın Meclisi Onursal Başkanı Sn. Latife Şencan’ın destek ve çabaları ile Dr. Selahattin Akçiçek Kültür ve Sanat Merkezi’nin Avni Anıl Sahnesi’nde sahnelendi.

Öykünün yazarı Haluk Zeki ve eşi Habibe Zeki’nin onur konuğu oldukları gala gösteriminde; Konak Kent Kadın Konseyi Kadın Meclisi Onursal Başkanı Latife Şencan, yönetim kurulu ve üyeleri, Manisa Kent Konseyi yönetici ve üyeleri, Gündoğdu Çağdaş Yaşam Toplum Gönülleri Derneği üyeleri ve derneğin eğitsel çalışmaları kapsamında eğitilen anneler ile kalabalık bir seyirci topluluğu vardı.

İnanılmaz bir başarı ile sahnelenen oyunu baştan sona, yüreklerimiz elimizde, yaşlar gözpınarlarımızda nöbette, derin bir üzüntü, sessiz ve soluksuz bir vaziyette izledik.

Oyunun finalinde, herkes ayakta, gözyaşları sel, salon alkış tufanı ile çın çın çınlamaktaydı ki oyunlaştırılarak, kitlelere sunulan öykü ile topluma verilmek istenilen mesajın yerine ulaştığının sevindirici bir göstergesiydi.

Her ne kadar, Haluk Zeki ve Cenk Behram Su ile oyunda sahne alan tiyatro grubundaki arkadaşları bizzat tebrik etmiş olsam dahi buradan bir kez daha tebriklerimi sunar ve ‘’AZADE’’nin gerek belediyeler, gerekse sivil toplum örgütlerince desteklenerek tüm Türkiye’de sahnelenmesini ve üstün performanslarının devamını dilerim.

Bu arada, oyunun sahnelenmesinin organizasyonunda görev alan tüm Konak Kadın Meclisi üyeleri ile Yönetim sekreteri Tülay Öztürk’ü de özverili çalışma ve koşuşturmalarından dolayı kutlarım.

‘’AZADE’’

Bizlere, çocuk gelinlerle ilgili toplumsal sorunun sürekli gündemde tutulmasını, ailelerin ve bilhassa kadınların eğitimine daha fazla yer ve önem verilmesinin gerekliliğini bir kez daha vurguladı.

Zira çocuk yaştaki kızların evlendirilerek çoluk çocuğa karışması toplumda doğal bir olay olarak algılandığı için bu sorunun çözümünde de sorun yaşanmakta olduğu, cinsel istismar kapsamına giren ve Türk Ceza Hukukunda ceza müeyyidesi olmasına karşın, bu durum katılaşmış toplum değer ve yargıları yüzünden karşımıza kısır döngü olarak çıkmaktadır.

Ne yazık ki çocuk gelinlerin ülkemizde 5,5 milyon gibi büyük bir sayıda olduğunu, Doğu ve Güneydoğu illerinde % 20, Batı illerinde % 4,5 oranında bulunduğunu hatta İzmir’de her hafta 7-8 adet çocuk yaşta kızın gelin edildiğini biliyor musunuz?

Küçük yaşlarda daha kendi fiziksel ve psikolojik ve de kişisel gelişimini tamamlayamadan evlendirilen kızlar, evlilik kurumunun gerekliliklerine uyum sağlayamadıkları gibi anne olmaları beklentileri karşısında da büyük sağlık sorunları yaşamakta, kendileri ve dünyaya getirmeye çabaladıkları bebekleri ölümle kucaklaşmaktadırlar.

Çocuk gelinler, evlilikte karşılaştıkları sorunları taşımakta hayli zorlandıkları, çoğunlukla da şiddete maruz kaldıkları için, mutluluk ve sevgi gibi duygu ve de kavramlardan da yoksun yaşamakta olduklarından ağır travmalar geçirmektedirler.

‘’Bir denizyıldızını bile kurtarabilip, denize kavuşturabilmek büyük bir başarıdır’’

‘’AZADE’’yi yazan ve bizlere yansıtan gönüllere selam olsun.

 

Ayşen Arslangiray Kura

24.12.2011/İzmir

 
Toplam blog
: 533
: 1375
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..