Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '07

 
Kategori
Doğa Sporları
 

" Dağlar kara sevdadır, bazen çağırır ve gitmek gerekir " ...

" Dağlar kara sevdadır, bazen çağırır ve gitmek gerekir " ...
 

Niğde Aladağlar’ daki Demirkazık Dağı’ na zirve tırmanışı gerçekleştiren ODTÜ’ lü 6 dağcıdan 2’ sini geçtiğimiz günlerde kaybettik. Güvenli bölgede 2 arkadaşlarını kampta bırakan 4 dağcı genç, zirve tutkusu ile yola çıktılar. 3400 metredeki tırmanış sırasında maydana gelen kazada 4 dağcı gençden 3’ ü 70-80 metreden kayalara yuvarlandı. Geceyi eksi 25 derece soğukta geçiren genç dağcılardan Hüseyin Kapukaya ayağı kırık olduğu halde mucizevi şekilde hayatta kalmayı başardı. Arkadaşları Utku Kocabıyık ve Seza Bürkan Yüksel ise “ doruklara ölümüne sevdanın ” bedeli olarak hayatlarını kaybettiler.

1 Ocak 1982 Denizli doğumlu olan Utku Kocabıyık’ ın, doğum gününde ölmesi, ailesi ve sevenleri açısından tam bir yıkım oldu. ” Doğum gününü kutlamak için aradım, ulaşamadım ” diyordu annesi. Babası ise ” çocukluğundan beri dağlara çok meraklıydı. Vazgeçsin diye çok yalvardık ” diyordu.

ODTÜ Dağcılık Kulübü’nden arkadaşları Ahmet Çinici ise Utku Kocabıyık ile aynı dönemde dağcılık sporuna gönül verdiklerini belirterek, zirve tutkusunu şöyle açıkladı: ”Dağ sevdasına beraber başladık. Beraber kaşık salladık daracık çadırda tencereye. Ailelerimiz kızıyor bize. Anlıyoruz kaygınızı bizim için. Lütfen bizi bağışlayın, dağlar kara sevdadır. Bu sevdaya düşen iflah olmaz. Bazen dağlar çağırır ve gitmek gerekir ” . 2 dağcı gencin ölümü ile sonuçlanan kazanın “dağcıların dikkatsizlik ya da ihmalinden değil, emniyet noktasındaki kayaların yerinden çıkmasından kaynaklandığı” belirtildi.

Kurtarma çalışmalarına 2 askeri helikopter ile 13 kişilik TSK Doğal Afet Kurtarma Timi(DAK)ve AKUT ile ODTÜ Dağcılık Kulübü’nden yaklaşık 40 kişilik ekip katıldı.Aladağlar’da 50 yılda ölen dağcı sayısı 14’e yükseldi.

Ülkemizin tanınmış Nasuh Mahruki’nin babası oğlunun dağlara olan sevdasını engellemek için uyurken bacağını kesmeyi bile düşünmüş. Birçok dağcının ise ailelerinden dağlara değilde güneye tatile gittikleri yalanını söyleyerek bu sevdalarını gizlediklerini biliyoruz. Adrenalin, cesaret ve heyecan tutkusunun tetiklediği dağcılık, doğa sporlarının en tehlikeli dallarından biri. Ölüm bile bu tutkunun önüne geçemiyor.

Bir seminerde konuştuğumuz Nasuh Mahruki şöyle demişti: ”Solo tırmanışta en küçük bir risk varsa o tırmanışı yapmam. Ekip ile tırmanıyorsam da aynıdır, bir ip ile an az 2 kişi birbirine bağlıdır ve sizin göze aldığınız risk arkadaşınızın da hayatına malolabilir” . ODTÜ’lü 2 dağcının hayatını kaybetmesinden sonra konuşan Mahruki ”Batı Demirkazık zirvesinin kışın çok zorlu bir etap olduğunu ve büyük dikkat gerektiğini ,meydana gelen kazanın ölümle sonuçlanmasından çok üzgün olduğunu”söylüyordu.

“Dağlar kara sevdadır, dağlar bazen çağırır ve gitmek gerekir” sözün özü bu olsa gerek. Bu sevda yolunda canlarını veren dağcı arkadaşlarımıza rahmet dilemekten başka yapacağımız şey yok ne yazık ki. Yapılacak tırmanışlarda eğitim, donamım, emniyet ve destek unsurlarının tam olması bile bazen acı sonu engellemiyor. Bu sevdayı yüreğine sığdıramayan sporcularımızın bizlere başka acılar yaşatmaması dileğimle....

 
Toplam blog
: 242
: 1784
Kayıt tarihi
: 24.06.06
 
 

1970 doğumluyum.Karadenizin bir sahil şehrinden, hayatın güler yüzlü tarafına tutunmak için İstan..