Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '17

 
Kategori
Kültürler
 

"94 Yaşına" Giren Bartın, Türkiye'nin 3ncü Büyük Yerel Gazetesi

"94 Yaşına" Giren Bartın, Türkiye'nin 3ncü Büyük Yerel Gazetesi
 

Esen Aliş ve Gazetesi "Bartın"


Türkiye’nin en küçük ilinin, en büyük gazetesi Bartın Gazetesi,  6 Eylül 2017  Çarşamba  günü,  93 yaşına yaşını bitirip, 94’e giriyor.

Bu gazete, Cumhuriyetle yaşıt. Kurucusu, Sinop MV.  Cemal Aliş. Gazeteyi bu günlere getiren oğul Esen Aliş.

Mahalli gazete okumak bir ihtiyaç. Abonelerle yaşıyor bu gazete. Dışarlıklı Bartınlılar, hem memleketten haber alırlarken de,  kim öldü, kim kaldı, kim doğurdu, kim kaza yaptı hepsini bir çırpıda buradan öğreniyorlar

Bu bakımdan Bartın Gazetesi bu gün, ilmi olarak basın enstitüleri olsun, halkla ilişkilerde olsun, yabancı misyonlarda olsun, “adres gösterilerek” tetkik edilmeğe, doktora tezi verir gibi incelenmeğe hala devam edilmektedir.  Bu gazetenin makinesinin, matbaada kolunu, öğrenciliğimde  çevirmiş olmam da, benim için bahtiyarlıktır.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, gülümseyen insanlar, gözlük

KARI KOCA ALİŞ' LER

Ve, her zaman iftiharla söylediğim gibi, “Bartın Gazetesinde yazı yazmak, bir ayrıcalıktır. Kimler geldi, kimler geçti bu gazeteden. Behçet Kemal Çağlar, Sadi Yaver Ataman,  Bartın O. Okulu Türkçe Öğretmeni Rıza Polat Akkoyunlu. Hani şu “Nokta Noktam” şairi. Ve de niceleri, hep bu tezgahlardan geçtiler. Miraç Güneş’ler, Ha Babam Sınıfının yazarı Rıfat Ilgaz’lar,

“Bir bahar akşamı, rastladım size”bestesinin  şairi Fuat Edip Baksı da. Bartın Gazetesinin yazarıydı,   Şiirleriyle  adına beste yapılan “Edip Beyin eşi Kayhan Baksı, bu gün Karşıyaka’da oturuyor. Ve anılarıyle yaşıyor.  “Eski günler güzeldi “ diyor, konuşmağa gittiğimiz zaman.

Ayrıca 1965 den beri düzenlenen “ Anadolu Basını başarı ve özendirme” ödülünü, Basın Yayın Gn. Md. den aldı. Hem bunu 8 defa tekrarladı. Ayrıca da Cumhuriyetin 75. yılında  “Başbakanlık Cumhuriyet ödülü” de verildi.  Başta Ankara, İstanbul Üniversiteleri dahil pek çok yerin  üniversitelerinde, tez konusu oldu.

Merkezi Ankara’da olan “Medya İhtisas Gazetecileri Federasyonu” tarafından Türkiye çapında kararlaştırdığı ve 33 kişiden kurulu ihtisas komisyonuna göre Bartın  Gazetesi de” Başarı Oscarları 2014 ödülüne layık görüldü.

Gazete ödüle doymuyor. Son olarak da UNESCO desteğindeki İsmail Bey Gaspralı Gazetecilik ve İnsan Hakları yılında, uluslar arası başarı ödülü verildi. Pek çok üniversitelerde tez konusu olmağa, halen devam etmekte.

Tarhan Erdem; bir yazısında yerel basını, şöyle tarif etmişti : “ Yerel gazete”, bana göre eskiden olduğundan daha çok değerlidir. Ulusal gazeteler, yüz binlerce insanındır; oysa yerel gazeteler bizi, doğduğumuz evi, oynadığımız sokağı, okulumuzu, o günkü arkadaşlarımızı bugün oralarda yaşayanlara; onları da oralarda yaşamayıp başka yerlere gitmiş olanlara taşır; ilişkimizi kurar, haberleşmemizi sağlar.”

Bartınlılar, “Bartın Arşivi, Bartın’ın arşividir” anlayışıyla örnek bir eser yaratabilmişlerdir. Gazeteleri “Bartın’la” öğünürler. “Bartın’ın ilk ve tek Fahri Hemşerisi” sıfatını taşıyan bu satırların yazarının da kıvancı olmaktadır.

Ayrıca, 94 yıllık Bartın Gazetesi, Antalya ve Adana’daki gazetelerin ardından, Türkiye’nin üçüncü büyük yerel gazetesi durumundadır.

Bartın Gazetesinin; uzun yıllar gelişerek yaşamasını diliyor; başta kurucusunu rahmetle,  oğul Esen Aliş’i de, azminden  dolayı  kutluyorum

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, yakın çekim

HA BABAM SIFI' nın YAZARI IFAT ILGAZ, BARTIN GAZETESİNDE DE YAZDI.. UZUN YILLAR YAZARLIĞINI YAPTI.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

GAZETE, ABONE İLE YAŞIYOR. DIŞARLIKLI BARTINLILARIN VAZGEÇİLMEZ GAZETESİ KONUMUNDA.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve iç mekan

RAHMETLİ RAUF DENKTAŞ, BARTIN GAZETESİNİ TANIRDI. SIK SIK BAHSEDERDİ.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, gülümsüyor, yiyecek

İŞTE SELLERE KAPILIP GİDEN  GAZETENİN MATBAA MAKİNESİ. BU MAKİNE, SELLERE KAPILMIŞKEN  YAKALANIP, GETİRİLDİ. EVİN BODRUMUNDA DİNLENİYOR. İŞTE BU MAKİNENİN KOLUNU ÇEVİRMİŞTİM. YAŞ, 13  DÜ.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, gülümsüyor, oturuyor ve açık hava

KOCASI TARAFINDAN UĞRUNA  ŞARKILAR YAPILAN FUAT EDİP BAKSI'NIN EŞİ  KAYHAN BAKSI. ŞİMDİ ANILARIYLE YAŞIYOR. O ZAMAN FLÖRT  DEVİRİRLERİNDEYMİŞLER. "BİR BAHAR AKŞAMI RASTLADIM SİZE" NİN SÖZ YAZARI FUAT EDİP BAKSI İLE KAYHAN HANIM , SONRADAN EVLENECEKTİR.

Görüntünün olası içeriği: 6 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar

ZAMAN ZAMAN DIŞARIDAN MİSAFİRLERİ GELİR BARTIN GAZETESİNE.  BUNLARDAN BİRİNE BEN DE RASTLADIM.  KANADALI BASIN YAYIN ÖZEL KURULUŞU,  TÜRKİYEDEKİ GAZETELERİ TETKİKE GELMİŞLER.  BARTIN GAZETESİNİN ESKİ BİR YAYIN OLMASI, SINIFIN TEZ KONUSUYMUŞ.  GAZETEYİ YERİNDE GÖRMEK İÇİN GELDİKLERİNDE, BEN DE RESİMLEMİİŞTİM.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, gülümseyen insanlar, oturan insanlar ve ayakta duran insanlar

BARTIN GAZETESİNİN SAHİBİ ESEN ALİŞ, BARTIN VALİSİ İSA KÜÇÜK İLE. VALİ KÜÇÜK, AYNI ZAMANDA YAZARDIR.  MÜREKKEP VE KAĞIT KOKUSU OLMADAN, KENDİNİ PEK DİRLİK DÜZENLİK İÇİNDE SAYMAZ. O BAKIMDAN SIK SIK GAZETEYİ ZİYARET EDİŞİ DE, BUNDANDIR.

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, gülümseyen insanlar, yakın çekim ve iç mekan

KANADALILAR GELDİĞİNDE, İÇLERİNDEN EN GÜZELLERİNİ AYIRIP, ORACIKTA RESİMLEMİŞTİM.. BU ÖĞRENCİLER ŞAŞMIŞ BU İŞE. "Nasıl olur da bir gazete 80 - 90 yıl yaşar?" DİYORLARDI.  BİZ DE ONLARA ŞAŞMIŞTIK "NEDEN BÖYLE DİYORLAR" DİYEREKTEN.

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, gülümseyen insanlar

BUNDAN ÖNCEKİ CUMHURBAŞKANI, BARTINI ZİYARET ETTİĞİNDE, GAZETEYE DE UĞRAMIŞTI.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, ayakta duran insanlar ve iç mekan

HA BABAM SINIFI YAZARI RIFAT ILGAZ, GAZETENİN YAŞ GÜNÜNÜN BİRİNDEKİ İMZA ŞÖLENİNDE

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..