Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '15

 
Kategori
Eğitim
 

“Andımız'ın itibarı iade edilmeli”

“Andımız'ın itibarı iade edilmeli”
 

Son günlerde ülkemizde yaşanan olaylar karşısında milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirmemiz ve Türk-İslam Ülküsü çerçevesinde birleşmemiz gerekmektedir. Tarihimizi, kültürümüzü, sosyal yapımızı sağlam kılmanın yolu milli olmaktır. Çözüm süreci adına terör örgütü ve onun uzantıları ile yapılan anlaşmalar birlik ve beraberliğimize zarar verdiği gibi bu sürece hiçbir katkı sağlamamıştır. Verilen tavizler  terör örgütünü şımartmış ve çözüm süreci fiyasko ile sonuçlanmıştır. Bunu, devletimizin bütün kademelerinde bulunan yöneticilerin anlaması  ve çözüm sürecinin nihayete erdirilmesi “Zararın neresinden dönersen kârdır” anlayışı ile olumludur. Bunun için o süreç içinde verilen yanlış kararlar yeniden gözden geçirilmeli ve ilk olarak okullarımızda okutulan ANDIMIZ iade edilmelidir.

ANDIMIZ’ın öğrenciler üzerinde önemli bir olumlu etkisi vardır. Her sabah söylenen bu sözler hızla dejenere yapılan neslimizin milli kimliğe ulaşmasında  önemli katkılar sağlamaktadır. ANDIMIZ’ın her kelimesi, her cümlesi yeniden yüreklere, beyinlere nakşedilmeli bu şekilde öze dönüş seferberliği başlatılmalıdır. Millilikten uzaklaşan gençliğimiz, geleceğimiz için tehlikedir.

1933 yılında okullara giren öğrenci andının yazarı ve fikir babası Atatürk döneminin Milli Eğitim Bakanı Dr. Reşit Galip’tir. Reşit Galip 23 Nisan sabahı çocuklarıyla bayramlaşması sırasında kullandığı kelimelerden bir ant yazar. Afet İnan'ın anılarına göre; 1933'ün 23 Nisan Çocuk Bayramı'nda, dönemin Eğitim Bakanı Reşit Galip, Çankaya Köşkü'nde Atatürk'ün yanına gelerek,"Sabahleyin ilk bayramlaşmayı kızlarımla yaptım. Onlara bir şeyler söylemek istediğim vakit, bir and meydana çıktı. İşte Cumhuriyetimizin 23 Nisan çocuklarına armağanı bu ant" der. Böylece Öğrenci Andı'nın ilk versiyonu Atatürk'e sunulur ve okullarda okunmaya başlar.

Öğrenci andında yer alan her sözde ve anlamında Türk Millî Eğitiminin amacının özü vardır. And’da geçen her sözün ve ettikleri yeminin anlamı öğrencilere önemli bir kimlik kazandırmaktadır. Öğrenciler, okul içinde ve okul dışındaki hayatlarında, her sabah söyledikleri and’a göre hareket ederek “doğru” ve “çalışkan” olmayı, küçükleri korumayı, büyükleri saymayı, Yurdunu ve Milletini özünden çok sevmeyi, yükselmeyi ve ileri gitmeyi “ülkü” edinmeyi öğrenmekte;  Atatürk’ün açtığı yolda, gösterdiği hedefe durmadan yürümeyi, yeri gelince varlığını, Türk varlığına armağan edebilmeyi sürekli tekrarlayarak yüreğine nakşetmektedir.

Çözüm süreci içinde yer alan demokratikleşme paketi kapsamında kaldırılan; 80 yıldır büyük bir aşk ve istekle söylenen ANDIMIZ’ı üç yıllık bir aradan sonra tekrar okullarımızda görmek istiyoruz. Yapılan bu yanlışı düzeltmeyenler tarih huzurunda mahkum olacaklardır. 

 
Toplam blog
: 51
: 174
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Emekli öğretmen, şair, yazar ve gazeteci. Geniş bilgi için (www.gunduzaydin.com) ..