Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '07

 
Kategori
Özel Günler
 

‘Atatürk’ ü anma konseri’

‘Atatürk’ ü anma konseri’
 

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, ertelenen Cumhuriyet Konseri’yle başladığı kasım ayı programına, “Atatürk’ü Anma Haftası”yla devam edecek.

Programın özgün adı “Atatürk’ü Anma Haftası” olarak belirlenmiş.

Dinleti, AKM Aspendos Salonu’nda, saat 20.00’de.

9 Kasım Cuma akşamı, Şef Rengim Gökmen, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü olduktan sonra ilk kez ADSO’yu yönetecek. CSO Viyolonsel Grup Şefi Oğuzhan Kavruk’un solist olarak katılacağı dinleti yine adanmış bir konser.

Seslendirilecek eserler:
Viyolonsel Konçertosu, Antonin Dvorak
*Allegro

*Adagio ma non troppo

*Allegro moderato. Andante. Allegro vivo

Birinci bölümün oldukça uzun tutulmuş olan girişinde bir dizi tema serilir önümüze; sonra da, solo çalgının kendine özgü, sıcak tınısını yine uzun, bol esinli, soluklu bir gelişme içinde izleriz. Solist-orkestra ikili konuşmasının büyük ustalıkla, denge gözetimiyle işlendiği bu bölüm, ‘Yalnız Bırak Beni’ şarkısının melodisi üzerine kurulu, ağır tempolu orta bölüm izler. Kıvrak, dans karakterindeki son bölüme arada bir, ilk iki bölümün etkili lirizmi de katılmaktadır. Konçerto, parlak, görkemli bir finalle noktalanır.

2. Senfoni, Aleksandr Borodin (1833-1887)

*Allegro

*Prestissimo

*Andante

*Allegro

Eser, yaylı çalgıların teksesli olarak sundukları güçlü, vurgulu bir tema ile açılır.Bunu, tahta üfleme çalgılardan duyulan bir dans ezgisi, ardından da, önce viyolonsellerde, sonra da tahta üflemeli çalgılarda beliren lirik bir tema izler. Bölüm boyunca, ilk tema, gelişmelerle sürekli olarak işitilmektedir. İkinci bölüm çok hızlı tempolu bir “scherzo”dur. Bölümün trio’sunda, yalın, hüzünlü Doğu renkleri taşıyan bir melodi kullanılmıştır. Üçüncü bölüm, bestecinin yazdığı en güzel lirik ve epik sayfalardan birini oluşturur. Önce kornonun, sonra klarinetin çaldığı, soylu bir melodiye arp eşlik eder. Bu tema, “poko animato” diye tanımlanan kesim boyunca geliştirilir. Senfoninin finali büüyük ölçüde, Prens İgor operasının danslarını ve şarkılarını anımsatır.

(*) Kaynak: Dinleyicinin Kitabı, Üner Birkan

Foto: http://www.geyreioo.k12.tr/images/havvainanc5aonkasim.jpg (İlköğretim öğrencisi Havva İnanç’ın çok beğendiğim bir resmi)

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..