Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '06

 
Kategori
Bilgisayar
 

"Çok program kurarım, habire de silerim..!"

"Çok program kurarım, habire de silerim..!"
 

Bu cümle size uyuyor mu? Uyuyorsa bu yazıyı okumaya lütfen devam edin. Çünkü böyle bir bilgisayar kullanımı elinde sonunda başınızı sıkıntıya sokacaktır. Kurulan her programın yanında "kendi kendini kaldırma" özelliği olsa da bu fonksiyon sizin beklediğiniz performansı gösteremez. Yani bu işlemin ardından programa ait bazı boş dizinler, log(yapılan işlerin tutulduğu dosya) dosyaları gibi kalıntılar diskinizde yer işgal etmeye devam edecektir. Ayrıca kurulum esnasında Windows' un kayıt defterine(registry) oldukça fazla sayıda girdi yapılır. Ancak programa ait silme fonksiyonuyla bu girdilerin tamamı kaldırılamaz. Bundan dolayı da sistem kayıt defteri her program kurulumundan sonra ilgili programa ait kaldırma fonksiyonu çalıştırılsa bile şişmeye ve bundan dolayı sistem yavaşlamaya başlar.

Bu noktada yapılacak şey basittir. Bu amaçla hazırlanmış programları kullanarak gönül rahatlığı ile istediğiniz kadar program ekleyip kaldırabilirsiniz. Bu programlar sistemi en ince detaylarına kadar izleyip kurulum esnasında yapılan en küçük adımı bile kaydeder. Bundan dolayı ilgili program kaldırılmak istendiğinde de herşey geri alınarak sisteminiz orjinal haline getirilir. Böylece sisteminizin yavaşlaması ve sistem kayıt defterinde geçersiz kayıtların oluşması engellenmiş olur. Bu amaca yönelik iki programı aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.

http: //www.download.com/Uninstall-Manager/3000-2096_4-10529138.html? tag=lst-0-1

http: //www.download.com/Uninstall-Plus/3000-2096_4-10394340.html? tag=lst-0-2

Gelelim diğer metoda. Eğer çok fazla ekle/kaldır yapmayı seviyorsanız diğer yolunuz bilgisayarınızda sanal bir bilgisayar sistemi oluşturmanızdır. Yani sistem içinde sistem. Bu tür programlarla bir işletim sistemi içinde sanal bir işletim sistemi daha kurabilir ve bunu doğrudan Windows altından çalıştırabilirsiniz. Yani Windows XP altında ikinci bir XP, Windows2000, Windows98 ve hatta Linux bile kurup çalıştırabilirsiniz. Dolayısıyla ikinci bir XP kurmak ve her türlü denemeyi burada yapıp, gerekli gördüğünüzde veya emin olduğunuzda asıl kullandığınız işletim sistemine de aynı programı kurmak oldukça mantıklı bir yoldur. Sanal PC konusuyla ilgili daha geniş bilgiyi daha önce yazdığım başka bir blogda bulabilirsiniz.

http: //blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx? BlogNo=5206

Hoşcakalın..!

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..