Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '18

 
Kategori
Ekolojik Yaşam
 

"Dream Time" Dünyanın En Kuru Ülkesinde...

"Dream Time" Dünyanın En Kuru Ülkesinde...
 

aboriginal-dreamtime


İnsan yerleşimi ile ilgili barınak ve enerji kullanımından toplumu yeniden kurmaya kadar bütünlükçü ekolojik tasarım yöntemi permakültür olarak tanımlanmış.(1) 
Bu tanımı esas alarak yeni bir patikaya çıkalım. "Bütünlükçü ekolojik tasarım yöntemi!"
 
İşin en aza indirilmesi-Atıkların kaynak haline getirilmesi- Doğanın doğal niteliklerine kavuşturulması.. En önemli engeli bahçe sınırları ve farklı zihniyet kalıpları ikilisi. Bunlar iç içe ve hakim zihniyet sınırı çiziyor...
 
Permakültür Avustralya da doğmuş dünya da yeraltı kaynak suları açısından en kurak ülke de burası imiş... Dünyanın en kuru ülkesi... Kuraklık ve susuzlukla karşı karşıya Avustralya...
 
Avustralya permakültür yasalarına geçiren en önemli ülke imiş.. Şansa bakın... Ve permakültür bazı üniversitelerinde yüksek lisans ve doktora  eğitimi konumunda imiş, ben de yeni öğrendim. 
 
NSW de ki Murray nehrinin kuruma sebebi kimyasallar imiş... Avustralya ekonomisinin madenciliğe dayanması yeraltısuyu en fakir ülkenin tuzlanması  ve hızla kuraklaşması anlamına geliyor. Bu bilgiye daha önce sahip olsaydım Sydney'e gider miydim acaba..  Artık orda yaşıyor bi yanım... 
 
Permakültür aborijin kültürüne dayanıyormuş.. Aborijinlerde batılılar tarafından soykırıma uğramış en son uygarlık....
Bir düş zamanı: "Dream Time" aborijinlerin bir öyküsüne dayanıyor.. Bu öyküde geçen yılanın çevrelediği doğanın yer ve gökle bağlantısını simgeleyen resim permakültürün sembolu olarak genel kabul görüyor.
 
Doğal tarımcı Fukukodan çok etkilenmiştim.. Biz Zeytinleraltını telle çevirdik sadece solucan gübresi verdik, zeytinlik 4 yıldır sürülmedi ağaç altlarını ve üzümlerin alanlarını sadece çapaladık.. 
Permakültür kavramının isim babası Bill Mollison'da  Fukukocu ...   
 
Mollison,"Bir Tasarımcı Elkitabı" adlı eserinde permakültürü şöyle tanımlıyor: Permakültür, doğal ekosistemlerin çeşitliliğine, istikrarına ve esnekliğine sahip olan tarımsal olarak üretken ekosistemlerin bilinçli tasarımı ve bakımlarının sağlanmasıdır. Üzerinde yaşayan insanlar ile arazinin, gıda, enerji, barınak ve diğer maddi ve manevi ihtiyaçları sürdürülebilir bir şekilde karşılayan ahenkli bütünleşmeleridir. Sürdürülebilir tarım olmaksızın istikrarlı bir sosyal düzen mümkün değildir.
 
Fukuko kimyasallar olmadan bellenip sürülmeden ona canlılık verilebileceğini söylerken zamanında kimse inanmamış.. Toprağa sadece her yıl organik madde ilave edilerek ona daha fazla can katılabileceği permakültür ile ispatlanmış.. Bu organik maddeler nedir?
 
Devam edeceğiz...
 
(1) - Emet Değirmenci "Toplumsal permakültür küresel iklimin yaralarını sarar mı?" sy. 42-50 üç ekoloji
 
 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..