Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '18

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

“En Güzeli İletişim Kurmak”

“En Güzeli İletişim Kurmak”
 

Beyazay Ailemiz


Yapılan araştırmalara göre toplum engelliyi tanımıyor. Nasıl davranacağını da bilmiyor.

Acaba bir iletişim köprüsü kurabilir miyiz? Moda deyimle bir farkındalık oluşturabilir miyiz? Ama bu farkındalık gözlerini beş dakika kapatıp sonra ne kadar zormuş tekerlekli sandalyede yürümeye çalışarak ne kadar zormuş demek şeklindeki bir farkındalık olmamalı.

Bu farkındalık birlikte yaşama kültürüyle olmalı. Sanat spor ve farklı Faaliyetlerle içi doldurulan bir farkındalık olmalı. Birlikte film seyretme geziler yürüyüşler piknik kitap okuma tartışmaları gibi somut örnekler sunabilirim.Tabiî ki farklı çalışmalarda olabilir. Ama bu çalışmalar biz olmadan bizim için asla fikrinden yola çıkarak. Engelsiz yani engellilerin olmadığı engelsiz programları olmamalı.

Biz yollarda toplu taşıma araçlarında ve hayatın içine dâhil olmaya çalıştığımızda farklı sorunlar yaşıyoruz. Yolda karşılaştığımız herkese dert anlatmak zorunda olmak bazen sıkıcı olabiliyor. Sesli sinyalizasyon sistemleri olmadığı için karşıdan karşıya geçerken birinden yardım alıyoruz. Başlıyor sorular. Sağa mı gideceksiniz sola mı siz niye tek başınıza yola çıktınız sizin kimseniz yok mu yâda böyle zor olmuyor mu buna benzer birçok sorunu görmeyen arkadaşlar yaşıyor. Toplu taşıma araçlarında sesli sinyalizasyon sistemleri çalışmıyor. Nereye geldiğimizi ve geleceğimizi başkalarına soruyoruz. Şoförlere söylüyoruz o da bazen unutuyor. Oturduğum zaman şoföre anlattım. Durumu biri oradan daha senin ineceğin yere çok dedi. Sonra yola devam ettik. Biri oradan senin durağa geldik diyor. Diğeri henüz gelmedik diyor. Biz böyle saçma sapan olayları yaşamak zorunda mıyız?

Karşıyakada Tramvay halkın arasından geçiyor. Tramvay geldiği zaman kırmızı ışık yanıyor peki görmeyen o ışığı nasıl görecek. Yolda yürüyoruz kaldırımlar arabalar masalar sandalyeler iş yeri işgallerinden yürünmez durumda. Lütfen kaldırımların hepimizin olduğunu unutmayalım. Yaşlılar engelliler hamileler ve bebek arabalıların hayatını zora soktuğunuzu unutmayalım. 

Yolda yürüyen bir görmeyenle karşılaştığımızda kendimize göre değilde görmeyene göre yön tarifi yapınız aslında sizden bir şey istemediyse ve tehlikeli bir durumda yoksa lütfen en güzeli müdahale etmeyelim. Yâda kendisine yardım isteyip istemediğini sesli olarak söyleyelim. Kolundan asılmayalım bir bavul gibi çekiştirmeyelim. Görmeyenle birlikte yemeğe gittiniz lütfen izinsiz su ve ayranını açmayalım. Halka açık tüm binaları engellilerinde girip çıkabileceği hale getirelim. Ama bize bir engelli gelmez ki gibi bahanelere sığınmayalım.

En güzeli iletişim kurmak. Engellilerle ilgili Faaliyet yapacak Kurum ve kuruluşlar engellilere Ailelerine ve derneklerine danışarak Faaliyetler yapsınlar.

Salih Arıkan,Tel: 0506 514 96 93

 
Toplam blog
: 1156
: 67
Kayıt tarihi
: 17.11.16
 
 

1977 Manisa Akhisar'da doğdum. 1986 İzmir Bornova İzmir Körler Okulu'na başladım. 1997 İzmir Karaba..