- Kategori
- Kültür - Sanat
"Guernica" Pablo Picasso

Guernica
“Şu an üzerinde çalıştığım ve adını Guernica koyacağım duvar resmimde ve eserlerimin hepsinde, İspanya’yı acı ve ölüme boğan askeri sınıfa karşı nefretimi açıkça dile getiriyorum.” Pablo Picasso
Guernica, savaşın yarattığı vahşet ve acının bir belgesidir. Picasso bu resmi, Bask’ın kutsal kasabası Guernica’nın 26 Nisan 1937’de bombalandığını duyduğu zaman yaptı. Bu tarihte Alman hava kuvvetleri, İspanyol Hükümeti’ne karşı askeri darbe düzenlemekte olan General Franko ve yandaşları küçük bir İspanyol kasabası olan Guernica’yı birkaç saat içinde yerle bir ettiler. Picasso’nun resminin ardından Guernica, acımasız İspanya İç Savaşının güçlü bir sembolu haline geldi. 1937 başlarında hükümet Picasso‘yu temmuzda açılacak olan Uluslararası Paris Sergisi’nin İspanya standında yer alacak bir duvar resmi yapmak üzere görevlendirildi. Ancak korkunç bombalama haberi, Picasso’nun Guernica’da yaşadığı şoku yorumlamasını sağladı. Ardından Guernica insan yaşamını ve uygarlığı tehdit eden yıkıcı güçlerin sembolü haline geldi. Picasso yaptığı resimde insanlığın acısını ifade etmenin evrensel olarak anlaşılabilir bir yolunu buldu. Nerede? Bir mekanda mı, dışarıda mı olduğu belli olmayan resimde gündüz yahut gecemi diye de nitelendiremiyoruz. Hatta sanatçı umutsuz ve kasvetli ruh halini vurgulamak için tüm renkleri resimden çıkartarak sadece gri,siyah ve beyazı kullanmıştır. Figürler ise dramatik, acılı hareketleriyle düşmekte ve bağırmaktadırlar. İnsan ve hayvanlardan oluşan figürlerle Guernica’da yaşanan dehşet dolu anları ifade etti. Ayrıca Picasso ilk kez bu resimde basit biçim ve işaretleriyle, çocukların resim dilini kullandı. Böylece insan ve hayvanlara karşı başlatılan şiddet ve terörün değişmeyen görüntüsünü göstermiştir. Guernica, 1937, 349.3x776.6cm tuval üzerine yağlıboya, olup Kraliçe Sofia Ulusal Sanat Merkezi Müzesi, Madrid’te sergilenmektedir.
1936 İspanya iç savaşın başlangıcı. General Franco’nun Cumhuriyetçilere karşı kazandığı zaferle 1939’da sona erdi.
1938 Almanya’da Yahudi karşıtı hareketler; sinagoglar ve Yahudi kökenli kurumlar tahrip edildi.
1939 İkinci Dünya Savaşı başladı.
1945 Almanya silah bıraktı. Amerika Hiroşima ve Nagazaki üzerine atom bombası attı. İkinci Dünya Savaşı sona erdi.
Tarih tekerrürden ibaret derler. Yine bir iç savaş, yine ırkçı hareketler. Ve artık maalesef başrolde kimyasal silahlar. Yıl 2013, Suriye’de en az 1 milyon çocuk yurtsuz. Dünya ise sadece izliyor. 21.yy’ dayız yazık ki bir şey değişmedi, değişmeyecek gibi de. İnsan ömrü olduğu sürece… Pardon insanlık zaten ölüydü.
Kaynakça; Elke Linda Buchholz/Beate Zimmerman,Pablo Picasso, 2005 Könenman/Türkçe basım,Literatür yayıncılık,2005 ss(68-69)