Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '08

 
Kategori
Haber
 

"Hocaların Hocası" Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer

"Hocaların Hocası" Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer
 

Türk Ceza Hukuku'nun ülkemizdeki kurucularından olan, yurtiçinde ve yurtdışında sayısız konferanslarla Ceza Hukukunun gelişimine katkı saylayan ve binlerce hukukçu yetiştiren Ordinaryus Prof.Dr. Sulhi Dönmezer 3 Ağustos 2004 de aramızdan ayrıldı.

Şimdi bu değerli hukuk duayenini yakından tanıyalım:

10 Şubat 1918 İstanbul doğumlu olan Dönmezer, 1938 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra aynı yıl üniversitede Ceza Hukuku asistanlığına getirildi.

1942 yılında doktorasını ve Doçentlik sınavını vererek İstanbul Üniversitesi Ceza Hukuku Doçentliğine atandı.

Amerika Illinois Üniversitesi'nde araştırıcı ve ziyaretçi öğretim üyesi olarak çalıştı.

1949 yılında Profesör oldu.

1953 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı'na seçilen Prof. Dr. Dönmezer, 1957 yılında Ordinaryüs Profesörlüğe terfi ettirildi.

İ.Ü. Hukuk Fakültesi'nde 47 yıl hizmet verdikten sonra 1985 yılında yaş haddi nedeniyle emekli olan Ord. Prof. Dr. Dönmezer, daha sonra da 1995 yılına kadar İÜ Hukuk Fakültesi'nde Kriminoloji, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Toplumbilim ve Türkiye'nin Sosyal Bünyesi derslerini verdi.

Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer daha sonra Başbakanlık, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından önemli yasal düzenlemeler için oluşturulan komisyonlarda başkanlık ve üyelik görevlerinde bulundu.

Bunlar arasında Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu, İstinaf Mahkemeleri Teşkili Hususundaki Kanun, Ceza ve Tedbirlerin İnfazı Hakkındaki Kanun gibi ülkemiz açısından önemli sayılabilecek yasal düzenlemelerde komisyon başkanı ve üyeliği yapmıştır.

Tüm bu çalışmaları ve yayınladığı eserlerden dolayı İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi tarafından kendisine “Fahri Doktor” ünvanı verilmiştir.

Ayrıca Aydınlar Ocağı tarafından Dönmezer'e “Hocaların Hocası” ünvanı atfedilmiştir.

Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer, eserleriyle, görüşleriyle, tecrübesiyle ve en önemlisi de Ceza Hukuku alanındaki derin bilgisiyle deyim yerindeyse profesörlerin hocasıydı.

Milliyet Gazetesi Yazarı Taha Akyol Dönmezer hakkında şunları diyordu:

“Ben öğrenci iken merhum Dönmezer ve merhum Erman `ın dört ciltlik `Nazari ve Tatbiki Ceza Hukuku`nu okumuştum. Dördüncü baskıydı, son olarak on dördüncü baskısı yayımlandı. Yarım asırda on dört baskı... Yarım asırda değişen kanunlar ve hukuk teorisinde yaşanan gelişmeler... Hoca, bunların hepsini takip ederek kitabını sürekli yeniledi. Hiç yorulmadı, hiç durmadı... Birkaç ay önce kendisini telefonla aramıştım. Yazacağım bir makale için `Kanunların geriye yürümesi` konusundaki bir tereddüdümü sordum. 86 yaşında değil de taze bir profesör gibi hafızasının bütün canlılığıyla anlattı. Sorduklarıma bazen şöyle cevap verirdi: `Bu konuda Yargıtay içtihadı var, on dakika sonra beni ara, sana okuyayım..”

Görüldüğü üzere Dönmezer, 86 yaşında olmasına rağmen bilgilerinden yararlanılmasını isteyen, başvrurulması halinde elinden geleni fazlasıyla yapan, yasal düzenlemelerde herhangi bir değişiklik olması durumunda sayfaların sayısına, yaşına aldırış etmeden taze hafızasıyla bunları, değişen düzenlemeler doğrultusunda yenileyen bir dehaydı..

Ölümünün 4. yılında bu değerli hukuk duayenini, hocaların hocasını saygıyla anıyor, kendisine Allah'tan rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyorum..

 
Toplam blog
: 13
: 12077
Kayıt tarihi
: 26.04.08
 
 

Selçuk Üniversitesi Hukuk fakültesi 3. sınıf öğrencisiyim. Sayfamda, yaşanan siyasi olayları huku..