Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

‘Horlama Uyku Apnesi Belirtisidir’

‘Horlama Uyku Apnesi Belirtisidir’
 

horlama


Uyku apnesinin ilk aşaması horlama şeklinde kendini gösterir. Bu sebeple horlama tedavisi ne kadar erken yapılırsa, uyku apnesinin önlemi alınmış olur.

Apne en net ifadeyle ‘tıkanma’ demektir. Uyku esnasında sırt üstü pozisyondayken nefes yolu, küçük dil, dil kökü ve yumuşak damak sarkınca, tıkanma yaşanır. Havanın akımı burada durmaktadır. Ve bu sebeple uyku apnesinin hayati tehlikesi olan bir hastalık olduğu söylenebilir. Tıkanmalar 1 saat içerisinde 5 kez olursa ve 10 saniyeden fazla sürerse, uyku apnesinin varlığından söz edilebilir.

İleri boyutta uyku apnesi olanların bazen 80 ya da 90 saniyeye kadar tıkanma yaşaması mümkündür. Bu da riskli bir durumdur. Bünye oksijensiz kaldığı için uyku apnesi geri dönüşü olmayacak şekilde hasar verebilir.

Uyku apnesi nedeniyle uyku kalitesi düşer. Sabahları kişiler oldukça yorgun uyanır. Gece boyunca terleme olması ve idrara çıkılması da en belirgin belirtilerdendir.

Uyku Apnesi Nasıl Olur?

Uyku sırasında özellikle sırt üstü yatıldığında nefes yolu küçük dil, dil kökü ve yumuşak damağın sarkması ile belirli sürelerde tıkanır. Hava geçişi tamamen durduğu oldukça risklidir. Sürekli bölünen uykudan dolayı yorgunluk gözlenir. Geceleri sık idrara çıkma ve terleme en çok gözlenen belirtileridir. Tüm bunların yanı sıra oksijensiz kalmaktan dolayı sabah uyanınca baş ağrısı yaşanabilir. Daha şiddetli durumlarda ise beyin felci ve inme yaşama riski vardır.

Uyku Apnesi Kimlerde Olur?

·         Kilo fazlalığı olan kişilerde

·         Çok sık alkol ve sigara tüketenlerde

·         Düzensiz ve sağlık bir hayat yaşayanlarda

·         Alt çenesi küçük olanlarda

·         Ailesinde uyku apnesi yaşayan kişilerde

·         Antidepresan kullananlarda

Horlaması olan kişilerin, belirtilerin kendini göstermesini beklemeden tedavi olmaları tavsiye edilmektedir.

 
Toplam blog
: 12
: 192
Kayıt tarihi
: 14.08.17
 
 

Kendim tarafımdan özgün bir şekilde yazılan bilgi verici yazılar paylaşmak istiyorum. Kullanıcıla..