Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '16

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

"Lala Lala, ne bu hal ya? Yakışır mı Çeşm-i Cihana, sürülen bu kara?" Gün ola, harman ola!

"Lala Lala, ne bu hal ya? Yakışır mı Çeşm-i Cihana, sürülen  bu kara?" Gün ola, harman ola!
 

Lala Lala, bu ne iş ya !


Bartın platformu, her yıl  basın açıklaması yapmaktan usandı. Turizmi baltalayarak yöreyi kömür karası çalacak  şirket, hiçbir şeye aldırış etmeden, yıllardır bildiği yoldan yürüyor.  Bartın’da,  bu  işlere karşı çıkan Platformu da, kurulu saat gibi, protestolar  yağdırıp, deklarasyon yayınlamaktan başka elinden bir şey gelmiyor. Bir türlü “ HEMAYA geçit yok" bu memlekette denilemedi.

En son çare olarak Bartın Platformu, çareyei, şirketi mahkemeye vermek oldu. Şimdi iki çehrin binlerce insanı dava dilekçeleri imazalamakla meşgul. Bu iş anlaşılan mahkemelerde bitecek.  

Amasra ve Bartın’a yapılmak istenen termik santrali, yılan hikayesine dönmekle kalmadı, yaz-boz tahtasına döndü. Uyutma politikasıyla zaman zaman konuya ara veren  Kayserili HEMA Şirketi, yine aynı teraneyle gündemdeki yerini koruyarak, bakanlık onayı ile bu sefer, yöre halkının karşısına çıkıverdi.

Turistik Amasra, canım Amasra şimdi kepçelenecek. Kara kara kömürler, pembe plajlarda yüze yüze bir hal olacak. Kömür karası turizmi vuracak. Neymiş o, HEMA, para kazanacak. Termik santral kuracak. BU NE ANLAMA GELİR?, Küre  Ormanları dahil, Amasra’nın turistik kapısına kilit vurmak anlamına gelmez mi?

Ört ki, ölem bre !

Bu kurulmak istenen termik santralına, yöre halkı  ta, işin başından beri karşı çıkması da, HEMA’yı yıldırmadı. Aldı bakanlıktan izni, “el mi yaman, bey mi yaman” diye diye  insanların göz içine baka baka santralı kurma hazırlığına başladı.

HEMA , ne demişti? “Bartın Halkı santral istemezse kurmayız. Biz santral kurmak için değil, kömür çıkarmağa geldik” sözünü etmişti başlardan beri.Ve de eklemişti “ santralın sıcak suyu ile de Amasra’yı baştanbaşa ısıtacağız “ diye de eklemişti.

Halk çok kızgın. Günlerce  HEMA’nın kapısında  teneke çaldı bu halk. “İstemiyoruz santral” diye diye. Milletvekili  Yalçınkaya bas bas bağırıyordu  haram olsun diye diye. Halk,  Amasra yollarında el ele tutuşarak, yağmurlarla savaşarak, hayır diye haykırmıştı her adım atışlarında. O günler unutulmadı..

Şimdi aynı senaryo, bir daha ortaya konuyor. Bartın Platformu harekete geçti. Dava açmak için kampanyalar başlatılıyor. İmzalar çığ gibi büyüyor. Bir hazırlık var ki, dağlar taşlar oynayacak. Yerin  arlındaki kömürün bile yüzü kararacak, yer yerinden oynayacak.

Her iki şehre STANDLAR KONDU. 8 /kASIMA KADAR AÇIK KALACAK. BBaşlarında da  vatandaşa yol gösterenler olacak.,.İlk etapta 1460 davacı belirlendi. Bu miktar çığ gibi artacak. Böylelikle koskoca Bartın ve ve Amasra şehri, HEMA 'dan Davacı olacak.

Şemsiye elde, kazma belde icap ederse “Lala Paşaya şikayete gidecekler bu izni Hangi sorumsuz verdiyse.

Ne demişti Fatih Sultan Mehmet, Amasra’yı bir tepeden görünce: “ Lala Lala. Çeşm-i Ciahan  bu mu ola?” Ve “ kaleye haber salarak  anahtarları ister “ Bu güzel şehri zarar vererek almak istemem” der. Anahtarları hemen yollarlar.

Anlaşılıyor ki, bunlar tarih okumamışlar. O devirde bile halkı yönetenler,  şehre zarar gelsin istememişler.Yöre halkı böyle düşünüyor.

Lala, Lala / Bu ne hal ya / Yakışır mı Çeşm-i Cihana / Çalınan bu kara / Kim veriyorsa fetva / Başı tiz vurula / Yok öyle laga luga / Kim çanak tutuyorsa / Gözleri çıka /

Sürüm sürüm sürünesiz / Dürüm dürüm dürülesiz / Beter olasız / Oy dingala dingala / Heyamola heyamola / Yemişiz biz ayva / Ayvah ki ayvah! /

Ey havada kapıp, tavada yiyenler / Sırtınızı tırmalayacak bu termikler / Ey kurtla yeyip, kuzuyla ağlayanlar / Sizi ancak teneşirler paklar / Vallahülazim men dakka dukka / El mafiş Amasra, / Yandı gülüm keten helva ! / Ayvah ki, ayvah, yemişiz biz ayva !

Nitekim,İngiltere’nin Guardian  ve Fransa’nın Le Monde’un baş editör  Dr. Damian Carrington ve Marie Jego, Amasra ve çevresinde termiksiz yaşam mücadelesinde halkının yiğit mücadelesini konu yapmağa geldiler. Yörede tetkiklerde bulundular

Bartın Platformu,YAYINLADIĞI  BİLDİRİDE DER Kİ: Amasra’da yapılmak istenen termik santrallere karşı 2010 yılında farklı ilgi gruplarının katılımıyla kurulan ve mücadelesini halkın desteğini alarak bugüne kadar başarıyla sürdüren bir demokratik oluşumdur. Bartın Platformu, mücadelesini sırf karşıtlık üzerinden değil, yapılmak istenen termik santrallerin insan sağlığı ile ekolojik ve ekonomik etkilerini bilimsel yöntemlerle ortaya koyarak yürütmektedir.” Buraya kadar güzel.

Biz de deriz ki,  HEMA, dumanlı havayı kolluyor. Tam bu mevsimde, elindeki ebruli, fıstıki, zeytuni ve limoni  ibrişimleri makaraya sarıyor. Bartın Platformu ne yapıyor? “Nerde hareket varsa, oraya ancak yöneliyor.”  HEMA’nın  uyuduğu anlar yok mu? ”Fırsat bu fırsat” deyip de SEMİNER, TOPLANTILAR YAPTI MI? Mevzunun temel direğini  elinde tutmak için efor sarfetti mi? Bakanlıkları dolaşıp,  krize çare arayarak zemin oluşturma  çaba gösterdi  mi? Hayır. Ne zaman ki yumurta kapıya geldi, işte o zaman ortaya yumruğunu  koydu. O yumruktan da, bunca yıldır da ses çıkmadı henüz. Hep  aynı sedayı duyduk.

Bartın Valisi de geçenki basın toplantısında TERMİK KONUSUNDA fikri soruldu.. Hiç düşünmeden "KEŞKE  ÇEVREMİZDE 2 TANE YAPILSA" deyiverdi. Bartın Platformu  Valimize ne der bilemem ama,  vali daha sonra şöyle devam ettiydi. " Kalorisi yüksek kömürler ile en iyi termik santralin Çinde yapıldığı söyleniyor. Keşke bu termik santralleri ,dünyanın her yerinde, bizim ülkemiz yapsa. Keşke Avrupa’da yapılan termik santralleri biz kursak." dedi.

Valimiz ne kadar iyimser. Ah bir boş vaktimiz olsa da, elaleme çifterli çifterli termik santralleri kursak.

Anlı şanlı Bartın Platformu Valimiz için ne düşünür bilmeyiz. Termikçiler muhakkak baş tacı ederler.

Ört ki, ölem !

GEÇEN MEVSİM, HEMA, PLATFORMCULARIN SALVOLARINA ALDIRIŞ ETMEMİŞTİ. YAPACAĞINI YAPTI. BAKANLIK İZİN VERDİ. KAZILAR AMASRADA BAŞLAYACAK. BİR TARİH BİR TURİZM KENTİ HARİTADAN SİLİNECEK. HALK KIZGIN. BARTIN PLATFORMU SÖZCÜSÜ  AVUKAT. BERKAY  DAVA İÇİN İMZA SİRKÜLERİ AÇTI.

GEÇEN YIL YÜRÜYÜŞLER OLMUŞ, YAĞÜMURUN ALTINDA AMASRA BARTIN YOLUNUN YARISINA KADAR EL ELE TUTUŞAN AMASRA VE BARTIN HALKI, ANLAMLI BİR GÖSTERİ YAPMIŞTI

HİÇ KİMSE BOŞ DURMAMIŞTI GEÇEN YIL. ŞİRKETİN KAPSINDA, GÜNLERCE TENEKE ÇALINMIŞTI

HEMA DENİLEN İŞLETME, HİÇ BOŞ DURMADI. HEP BU ŞANTİYELERDE SÖZÜM ONA ETÜD YAPTI.

İŞTE HEMA NIN VAROLAN TESİSLERİ.

CANIM AMASRA. KIYILIR MI ?

FATİH  SULTAN MEHMET,  AMASRAYI KUŞBAKIŞI GÖREN " BAKACAK" TEPESİNDEN  BÖYLE SESLENMİŞTİ  "LALASI' NA."  KALE KUMANDANI ANLADI DA, BİZİM KODAMANLAR ANLAMADI BRE'

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..