Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '10

 
Kategori
TV Programları
 

'Marka' olan isimler de bunu yaparsa!..

'Marka' olan isimler de bunu yaparsa!..
 

‘Eser hırsızlığı ve korsan’, sanatçıların, yazarların, yapımcıların ve her türlü eser üretenlerin elbirliğiyle savaştığı bir konu! Hal böyleyken, eser meydana getirenlerin bizatihi başkasının emeğini gasp etmesi, esefle kınanacak bir durum. İddialara göre ‘Cümbür Cemaat Aile’ dizisinde de böyle bir olay yaşanmış!

Hatırlanacağı gibi, 22 Şubat’ta ‘Cümbür Cemaat’ adıyla yayınlanmaya başlayan, Sinan Çetin’in sahibi olduğu Plato Film yapımı, dizinin adı sonradan ‘Cümbür Cemaat Aile’ olmuştu. O zaman bu değişikliğin, ‘aile’ isimli dizi modasına uymak için yapıldığını düşünmüştüm. Meğer yanılmışım!

Senaryonun kendilerine ait olduğunu söyleyen Nihat Keleş ve Serpilhan Kanıbol, Sinan Çetin ve Plato Film aleyhine dava açınca durum ortaya çıktı. Dizide Mustafa Uğur Yağcıoğlu imzası bulunduğunu gören iki senarist, ilk etapta Sinan Çetin’i suçlamayıp, Star TV’ye ve Plato Film’e uyarı yazısı yollamışlar. Avukat aracılığıyla yaptıkları bu müdahalenin ardından, konsepti ve ismi kendi senaryolarıyla aynı olan, dizi iki hafta yayınlanmamış! Sonrasında, karakterlerinde ufak değişiklik yapılan dizi, ismi de ‘Cümbür Cemaat Aile’ olarak değiştirilerek, iki hafta aradan sonra yeniden yayına konmuş! İzin alınmadan yapılan bu durum karşısında hukuki yollara başvuran iki senarist, Sinan Çetin ve Plato Film hakkında davacı olmuş. Senaryo Yazarları Birliği (SİNEBİR) Genel Sekreteri Erdoğan Akduman, konunun kendilerine intikal ettiğini, davanın takipçisi olacaklarını belirtirken senaristlerin avukatı Osman Gülcan da, Çetin’i ‘hukuki kaçış yollarına girmekle’ itham etti! Çetin’e ‘esere tecavüz’ suçundan dava açtıklarını söyleyen avukat, suçlanmaktan kurtulmak için yapılan değişiklikleri, ‘emeğe ve sanatçıya saygısızlık’ olarak değerlendirdi! Değerlere sahip çıkmayı ‘ticaret düşmanlığı’ gören zihniyetin hâkim olduğu günümüzde Atatürk de, Mevlana da reklam aracı olarak kullanılırken, saygının lafı mı olur? Minareyi çalan, kılıfını hazırlıyor nasılsa!

ANİBAL GÜLEROĞLU

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..