Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '14

 
Kategori
Magazin
 

‘Muhteşem Yüzyıl’ın etinden sütünden…

‘Muhteşem Yüzyıl’ın etinden sütünden…
 

Tarihi gerçekler doğrultusunda Hürrem Sultan’ın varlığından mahrum kalarak yoluna devam eden ‘Muhteşem Yüzyıl’ın şatafatlı, entrikalı ve bol getirili devri kapanmak üzere malumunuz.

Ancak tarih merakından ziyade Hürrem kişiliğinde gelişen şiirsel aşk ve canhıraş entrikacılığa merak saranların ilgisiyle yükselip ünü sınırları aşan ‘Muhteşem Yüzyıl’, Haziran ayındaki veda sonrasında da her anlamda kazanç kapısı olmayı sürdürmekte kararlı!

Halit Ergenç’i Kanuni Sultan Süleyman karakteriyle özdeşleştiren, Hürrem’i de Meryem Uzerli’nin oyunculuğunda dünyaya ‘hırsı için herkesi ezen, haremin eli maşalısı’ şeklinde resmeden ‘Muhteşem Yüzyıl’, dört sezonluk ekran macerasını noktalamaya hazırlanırken bir yandan da izleyicisine 'Benim tükenmem zordur' sürprizi yapmayı planlamakta.

İbrahim Paşa’nın ölümü, Meryem Uzerli’nin tükenmişlik sendromu bahanesiyle diziyi terki, Şehzade Mustafa’nın idamı, olgunluk dönemi Vahide Gördüm tarafından canlandırılan Hürrem’in amansız hastalığa yenik düşmesi derken bir bir yaprak dökümüne uğrasa da her bölümüyle yine reyting rekorları kırmayı başaran ‘Muhteşem Yüzyıl’, televizyondan elini çekmenin ardından sinema perdesinde boy gösterip seyirciyi salonlara doldurmayı hedeflemekte.

Geçmişte ‘Asmalı Konak’ta olduğu gibi final bölümünün film olarak çekilmesi düşünülen ‘Muhteşem Yüzyıl’ın beyazperde versiyonuyla yaratacağı büyük sürpriz ise dizi çekimlerini yarı yolda bırakıp ülkesine giden Meryem Uzerli’nin Hürrem’i canlandıracak oyuncu olarak düşünülmesi! Ne kadar akıllıca ve yoruma açık bir düşünce.

 

HER DEVRİN NİMETİ…

Türkiye’nin ilgi gören dizilerinin başında bulunan ve 33 bestenin yer aldığı soundtrack albümüyle de ses getirmeyi bilen ‘Muhteşem Yüzyıl’, yapımcısından oyuncularına farklı biçimlerde sansasyon için bulunmaz nimete dönüştü adeta…

Dizinin yayınlandığı ülkelerden gelen talepleri de dikkate alarak filmleştirmeye girişildiği haberleriyle yaratılan ilgi çemberi bir yana, yaz sonunda çekimlere başlamak için Türkiye’ye gelmesi beklenen Meryem Uzerli’nin yeniden Hürrem olmanın ardından ‘Kösem Sultan’ dizisinde de başrol için reklam edilip sonra Star TV’nin tarih iştahını kabartan bu projenin ‘düşünme’ belirsizliğiyle askıya alındığı söylentisi her devirde dillerden düşmemek adına oldukça etkili ayrıntılar!

Dizi işlerini bir süreliğine bırakıp kendi dünyasına dönme kararı aldığı konusu bir süre önce haberleştirilen yapımcı, bu kararının arkasında durur mu yoksa gidişinin hemen ardından hamileliği meydana çıkarak tükenmişlik sendromunun gizli gerçeği ortaya dökülen Meryem Uzerli gibi ‘Dün dündür bugün bugündür’ misali kaldığı yerden devam mı eder, bunu biz bilemeyiz.

Fakat Soma felaketinin ikinci gecesinde, ‘Muhteşem Yüzyıl Gizli Dünya’ ismiyle yayınlanan set görüntüleri ve oyuncu görüşlerinin yer aldığı bölümle bile reytingleri toplamayı başaran dönem dizisinin yurt dışından yarattığı getiri kaynağının büyüklüğünün başka yapımlara ihtiyaç bırakmadığını rahatlıkla tahmin edebiliriz.

Yani sözün özü; yabancı ülkelere satılan dizilerin bölüm başına 15 bin dolara varan fiyatlarla pazarlandığını ve ‘Muhteşem Yüzyıl’ın da Rusya, İtalya, Çin başta olmak üzere 50’den fazla ülkede izlendiğini düşünürsek... Hatta hatta Halit Ergenç'in sakallarının tıraşıyla dahi ses getirdiğini göz önüne alırsak... Bu dizinin uzun süre her devrin nimeti olacağı aşikâr! Ben de olsam bu devasa nimetin etinden sütüne doya doya faydalanır sonrasında işime bakardım.

 

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..