Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '16

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

"Ölmeden önce yapılacaklar" listende ne var?

Jack Nicholson ve Morgan Freeman'ın BUCKET LIST filmini izlerken iç çekip, "Yahu, bu listeyi yapmak için illa sona mı gelmek lazım?" diyip, ertesi gün kırtasiyeden ufak bir karakaplı almaya koşanlarımızın sayısı hatrı sayılır boyutta.
 
Ölmeden önce yapılması gerekenler listesi filmde de olduğu gibi çoğunlukla en uçuk, en abartı, en cıcığı çıkmış şeylerle dolu olan bir liste. Dile kolay, "ölmeden önce yapılacaklar..." yaptın yaptın yani, sonra bir daha şansın olmayacak.
 
Bizim millet adrenalin işini ayrı bir seviyor, filmin ilk gösterim yıllarında herkesin dilinde "ölmeden bi bungee jumping yapmak istiyorum bir de yamaç paraşütü" lafı vardı. Bu heves yerini her sene moda olan daha ekstrem bir maceraya bırakıyor. 
 
*Gerçekten yaşayacak bir kaç ayımız olduğunu duysak, yapmak isteyeceğimiz şey adrenalin dolu dakikalar geçirmek veya daha önce cesaret edemediklerimizi denemek mi olurdu?
 
*Listemizi, bizi aslında biz olmaktan alıkoyan şeyler ile doldurup, hayatımızdaki insanlara "Bu zamana kadar senin için yaşadım, bundan sonra kendi istediklerimi yapacağım!" demek mi isterdik?
 
*Peki bu zamana kadar bunları neden yapmadık/yapamadık?
 
Hiç düşündün mü; yapmak istediklerini veya olmak istediklerini hayata geçirmek için önünde duran en büyük engel nedir? 
Ailen? 
Çocukların?
Aldığın Eğitim?
Maddi Olanaksızlıklar?
Yaşadığın Ülke?
Korkuların?
İnançların?
Toplum baskısı?
Diğer......
 
Seçeneklerden hangisini seçmiş olursan ol, ardına şu cevabı yazacağımı düşündüğünü biliyorum.
 
"İstediklerini yapmak konusunda önünde duran tek bir engel var: SENSİN!"
HAYIR, bunu yazmayacağım.
 
Çünkü aslında... belki de istediklerini yapmak konusunda karşında duran en büyük engellerden biri de "yanlış şeyleri istiyor" olmaktır...
..........................
 
Einstein'ın; Balıktan ağaca tırmanmasını bekleyip, yapamayınca hayatı boyunca aptal olduğuna inanmasına sebep olmanın adil olmadığı ile ilgili öğüdünü unutmayalım.
Kurduğun hayaller veya yapmak istediklerini hedeflerken ne kadar gerçekçi olduğuna önem vermezsen hayal kırıklıkları o kadar büyük, tamamlanmamış listelerin de o kadar uzun olacaktır.
 
Planları hayata geçirmek konusunda ufak egzersizler yapmak ve günlük rutinler oluşturmak daha büyük hedeflere ulaşabilmek konusunda önemli bir yardımcı. Ancak hedeflediklerin yada istediklerinin hepsine ulaşamama ihtimalini başarısızlık olarak değerlendirmek yerine, ufak rötuşler ile yön vermek akıllıca olabilir.
 
Şükrettiğine Emin Misin?
 
Sistemin adına ne dersek diyelim şükrettiklerimizi bize verdiği aşikar.
İstediğimiz, hayal ettiğimiz ve belki de hak ettiğimizi düşündüğümüz bir çok şeyi elde edememiş olabiliriz, peki ya bizim olanlar?
Onların varlıklarının bir anda hayatımızdan çıktığını düşündüğümüzde aslında sahip olduğumuz şeylerinde bir noktada bize gelenler olduğunu fark edip, bunlara sahip olmak için verdiğimiz çabayı düşünmeliyiz.
Anlık sevinçler, hazlar ve tatminler peşinde koşarken hayatımızın temel taşlarını oluşturan sahipliklerimizin bizi yaşama bağlayan sağlam halatlar olduğunu unutuyoruz.
 
Vazgeçerek Özgürleşebilirsin
 
Hayatının sonuna kadar anne olamayacağını öğrendiğinde, uzun yıllar çalıştığın şirkette terfi almayı beklerken kovulduğunda, kazanmayı beklediğin bölümün çok altında bir puan aldığında, hayatının erkeği olduğunu sandığın adamın gerçek bir pislik olduğunu fark ettiğinde, en yakın arkadaşını trafik kazasında kaybettiğinde, yurt dışı tatili için biriktirdiğin para bir kapkaççı tarafından çalınan çantanın içinde uçup gittiğinde..... hayatı kendine zindan etmek, bundan sonraki zamanını acı içinde geçirmek, farklı hayaller kurmaktan korkmak veya başarısız olduğunu düşünmek yerine vazgeçmeyi dene....
Hayır bunun adı kadercilik değil, özgürleşmek. 
 
Çünkü sessiz bir odaya geçip, derin derin nefes alıp, sana can veren güçten kendin için dileyebileceğin en önemli şeylerden biri;
"Bana değiştiremeyeceğim gerçekleri kabullenme gücü ver..."
 
.....
Görmezden geldiğimiz tek gerçek olan, bu dünyadan gidiş vakti gelene kadar 
ufak olsun büyük olsun yaptığımız her şeyin yanımıza kar olduğunu aklımızda tutup, içinde bulunduğumuz zamanın keyfini çıkartalım.
 
İnsanlık için ufak ama kendin için büyük olan adımları küçümseme...
 
Papatya Somer
 
 
Toplam blog
: 104
: 199
Kayıt tarihi
: 09.04.15
 
 

Papatya Somer ..