Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

“Rahat bir nefes almak” için Solunum Terapisi

“Rahat bir nefes almak” için Solunum Terapisi
 

Astım, Kistik Fibrozis, Bronşit, Akciğer rahatsızlıklardan kas hastalıklarına, skolyozdan ameliyat sonrası solunumsal problemlere kadar pek çok hastalığın tedavisine destek olan Solunum Terapisi ile hem solunum kaslarını güçlendirmek hem de vücuttaki oksijenisazyonu arttırmak mümkün.

Aynı zamanda Solunum Terapisti olan meslektaşım Fizyoterapist Dağhan Pişkin'in belirttiği gibi;

Nefes almak, şüphesiz hayatta olduğumuzun en önemli göstergelerindendir. Soluk alıp verdiğimize gün içinde muhtemelen dikkat bile etmiyoruzdur; ancak her gün yaklaşık 23000 kez nefes almaktayız ve her nefes alışımızda, hayatımızı devam ettirebilmemiz için gereken ATP enerjisini açığa çıkartmak üzere, oksijen vücudumuzun her köşesine taşınmakta…

Solunum sistemimizin gerek birincil (KOAH, kistik fibrozis, astım), gerek diğer rahatsızlıklarla ilişkili olabilen birçok problemi (Enfeksiyon, cerrahi sonrası pulmoner yani akciğer problemleri) söz konusu olabilmektedir. Bu problemlerden mütevellit solunum güçlüğü, çabuk yorulma gibi olumsuz etkiler bir yana; hayatı tehdit edebilen ciddi tablolar da meydana gelebilmektedir.

Solunum Terapisi, bu rahatsızlıklar baş gösterdiğinde resprituvar (solunumsal) verimi arttırmak, solunum kaslarını güçlendirmek, sekresyonların (salgı) etkin bir şekilde atımını sağlamak, akciğerlerin genişleyebilme yetisini korumak ve arttırmaya yönelik terapist tarafından uygulanan bir grup tedaviyi kapsamaktadır. Amaç kişinin daha rahat soluk alıp vermesine yardımcı olmak ve vücuttaki oksijenizasyonu arttırmaktır.

Nefes Al! Nefes Ver!

Klinik tabloya ve tedavi için bir engel olup olmamasına göre değişmekle birlikte, solunum terapisi dahilinde sekresyon (salgı) temizlenmesine yönelik birtakım manuel manevralar, akciğerlerin her bölgesinin iyi bir şekilde havalanmasını sağlayan lokal solunum egzersizleri, bir yardımcı cihaz veya makine eşliğinde yapılan ve girişimsel olmayan işlemler, egzersizler, öksürme eğitimi gibi yöntemler kullanılmaktadır. Hastanın klinik durumu ve uygunluğu göz önünde bulundurularak, en uygun yöntem terapistiniz tarafından belirlenecek, uygulanacak ve gerektiğinde tedaviye hasta refakatçileri de dahil olacaktır.

Solunum terapisinin etkinliğinin kanıta dayalı çalışmalarla da gösterildiği tablolar içinde Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH), Kistik Fibrozis, Astım, Bronşit, Pnömoni (Zatürre) gibi akciğer hastalıkları ve ikincil solunum problemlerine rastlanabilen göğüs-kalp-damar cerrahileri, Musküler Distrofi gibi kas hastalıkları, skolyoz gibi kemiksel bozukluklar sayılabilir. Koruyucu veya tedavi edici solunum terapisinin yoğun bakım yatış sürelerini kısalttığı da birçok bilimsel çalışma ile kanıtlanmıştır.

Akciğerlerde kanama, baş ve boyun travmaları, kaburga kırıkları, geçirilmiş kalp krizi, pulmoner emboli, göğüs cerrahisi gibi bazı durumlarda dikkatli uygulanması veya uygulanmaması gerektiğinden, solunum terapisi mutlaka bir profesyonel yönetiminde uygulanmalıdır.

 

 
Toplam blog
: 16
: 2693
Kayıt tarihi
: 05.11.13
 
 

Bülent Özsezikli   Uzman Fizyoterapist    1976’da İstanbul’da doğdu. 1998 yılında..