Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '13

 
Kategori
Haber
 

"Yer Gök Zehir" haberi için "Bravo Milliyet"e

"Yer Gök Zehir" haberi için "Bravo Milliyet"e
 

Galatasaray Üniversitesinden sonra Aksa Akrilik fabrikası da yandı. Toplum Galatasaray Üniversitesi yangınını epey konuştu. Tarihi binalarda yangın önlemlerinin yeterince olmadığından bahsedildi. Topkapı Sarayı, Müzeler, Kapalı Çarşı gibi tarihi binalarda hiç bir önlemin olmadığından filan bahsedildi.

Tabii bunlar olumlu güzel şeyler ama lafta kalmamalı. Her olaydan mutlaka gerekli dersleri çıkarıp bir an önce önlem alınmalı, basın-medya da konuyu ciddi bir şekilde takip etmeli.
 
Bu yangınlar ve etkileri toplumu ve devleti derin bir şekilde düşündürtmeli artık.
 
Televizyonlar boş şeylerle uğraşacağına halka adam gibi bilgi vermeliler. Halk da kamuoyu baskısını devreye alabilmeli.
 
Yangın önleme ve daha geniş anlamda risk yönetimi konusunda okullarda da eğitimler verilmeli. Öğrencilere mutlaka çağdaş ülkelerde olduğu gibi düzenli yangın ve tahliye tatbikatları yaptırılmalı.
 
Geçen sene New York'da Sandy Kasırgası olmuştu, adamlar binlerce kişiyi tahliye ettiler. Çok az kişi bu felaketten etkilendi. Neden? Çünkü adamlar tehlikeyi gördüler ve hemen harekete geçerek gereken önlemleri aldılar. İşte bizim ülkemizde de durum böyle olmalı.
 
Aksa Akrilik Fabrikası yangınını medya haber olarak verdi ve olayı geçiştirdi. Ancak bugünkü Milliyet gazetesi çok yerinde bir tespitle konuyu yeniden gündeme getirdi ve bu sefer çevre felaketi yönünden toplumu uyardı. İşte medya-basın sürekli bu tutumda olmalı. Aksa yangınında yanma sonucu açığa çıkan zararlı kimyasallar, önce havaya, daha sonra yağmurla birlikte toprağa, oradan besinlerle ve son olarak da gıdalarla yeniden insanlara geçecek.
 
Elyafın yanmasıyla ortaya çıkan toksik (zehirli) maddeler doğal çevrimle birlikte son noktada insanlara ulaşarak insanlarda sağlık sorunlarına yol açacak. Genelde maalesef biz bunu kanser olarak yaşıyoruz. En sevdiğimiz insanları kanserden kaybediyoruz. İşte böyle ufak, önemsenmeyen olaylar bize kanser olarak geri dönüyor.
 
Onun için devletin bütün ağırlığını koyarak sorumlu bir biçimde sanayi tesislerinin yer seçimini belirlemesi ve sanayi tesislerini ciddi bir şekilde denetlemesi gerekiyor.
 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..