Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '07

 
Kategori
Güncel
 

"Zirvedeki 100 Kıbrıslı Türk" kim?

"Zirvedeki 100 Kıbrıslı Türk" kim?
 

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi öncülüğünde, 15 hafta boyunca süren “Zirvedeki 1000, Zirvedeki 100 Kıbrıslı Türk’ü Belirliyor” adı altında gerçekleştirilen paneller sona erdi. 30 martta Dünya Bankası Raporunun tartışılması ile başlayan seminerlerde, rapordaki konulardan çok “Zirvedeki 100 Kıbrıslı Türk”ün ismi merak konusu oldu. Basında geniş yer alan ve televizyonlardan da izleyiciye ulaştırılan panellerde Kuzey Kıbrıs’ın sorunları genel başlıklar altında 76 panelist tarafından 66 saat boyunca tartışıldı. Akademisyenlerden politikacılara, sanatçılardan ekonomistlere uzanan, alanında tanınmış kişiler Dünya Bankası Raporunu referans alarak öneriler sundular.

Peki şimdi haftalar sonra ortaya çıkan manzara nedir? Medyadan ve internet üzerinden takip ettiğim kadarıyla bir çok kişinin rapor üzerine değil de isimler üzerine yorum yaptığını, listeler oluşturduğunu görüyorum. Farklı alanlarda meslek sahibi yüzlerce isim internette yer almakta, yer alanların çoğu da sert bir şekilde eleştirilmekte. Özellikle avukatların ve ekonomistlerin listede fazlaca yer alması bir çok eleştiriye yol açmış. Sanatçıların azlığı ise dikkat çekici boyutta. Vakit buldukça panelleri gidip yerinde izlemiş biri olarak Kuzey Kıbrıs’la ilgili bir çok konuda birinci şahısların ağzından yorumları dinlemek, yeni tanımaya başladığım bu ülkede bir insanın kalbine dokunmak gibi bulunmaz bir fırsattı. Her defasında başka bir Kıbrıs’ı buldum karşımda. Hazırlıklarına başlanan, panelistlerin konuşmalarını ve tartışmalarını içeren kitabın oluşturulması da tarih için önemli bir kayıt olacaktır. Panellerin sonuçlarını ve o çok merak edilen “Zirvedeki 100 Kıbrıslı Türk” ü öğrenmek için projenin mimarı Levent Şirketler Grubu CEO’su Tamer Garip’le bir görüştüm. Tamer Garip, Kuzey Kıbrıs’ın başarılı insanlarından biri. 14 yaşında eğitimi için gittiği İngiltere yolculuğundan bugüne uluslararası bir çok başarıya imza atmış. İşletme eğitiminin yanı sıra yaratıcı ruhu ona yol göstermiş. İngiltere’de Philips, Apple, Levis gibi büyük şirketlerin reklamlarını yapan ajanslarda hem yöneticilik yapmış hem de yaratıcı grubun içinde yer almış. Amacı hep kendi filmini yazıp çekmek olmuş. Bu sonbahar da bitmiş dört senaryosundan birini hayata geçirmeye hazırlana Garip, bu filmin Kıbrıs’ ı anlatan bir dönem filmi olacağından bahsediyor.

Tamer Garip, Değişim ve Gelişim Platformu ( D(G)VA ) olarak da Kuzey Kıbrıs’ta yeni bir dönemin başlayacağı inancında. Yapılan 15 panelin de amacına ulaştığını, asıl yapmak istediğinin Dünya Bankası Raporuna dikkat çekmek olduğunu, listenin aslında insan kaynaklarının belirlenmesi için önemli bir adım olduğunu söylüyor. “Zirvedeki 100 Kıbrıslı Türk” ü belirlemek için erken olduğunu, dünya standartlarında bu sayının 20-25 kişiyi geçmeyeceğini belirtiyor. Sadece ada içerisinde değil, zirve kelimesinin tüm dünyayı kapsadığını, Kıbrıs halkının daha artık daha geniş düşünmesi gerektiğini, bu liste ne zaman oluşturulursa o zaman açıklanacağını, ki bunun üç beş yıl bile alabileceğini ekliyor. Panellerin genel değerlendirmesinde ise ortaya ilginç sonuçlar çıkmış. Tartışılan konularda bir çok konunun bakanlık düzeyinde muhatabını bulamamış. Özellikle ilerleyen panellerde sorunlar hep başkasının üzerine yıkılmaya çalışılmış. Sorunları çözmek için o işin başına getirilen yetkililerin bile çözümsüz olduklarını görmek Kuzey Kıbrıs’ın şimdiki çıkmaza giren manzarasını oluşturmuş. Bunun nedenlerini araştırdığında Garip, 1974’den sonra kurulmaya çalışılan devletin, yanlış politikalar sonucunda sağlam temellere oturtulmadığını, seçilen politikacıların çoğunun uygulama yetkisini kullanmadığını, yerleşik düzen içinde kendi rahatları uğruna sorunlara dokunmaktan kaçındığını farketmiş.

Yaşamını “yarat, üret ve paylaş” felsefesine dayandıran Tamer Garip, mutluluğa ve başarıyı da bu sayede ulaşılabileceğine inananlardan. Yüzyılımızın vebası gibi hızla büyüyen tüketim toplumlarının unuttuğu bir kavram olan üretim ve paylaşım, aslında giderek uzaklaştığımız insani değerlerinde yeniden kazanılması için gerekli bir etken. Zirve’deki bir listeye girmek sizin için ne kadar önemlidir bilmiyorum ama aslolanın kendi hayatlarımızda ki zirveye ne kadar yaklaştığımız olduğunu düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 5
: 813
Kayıt tarihi
: 25.06.07
 
 

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü öğretim görevlisi ve..