Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '10

 
Kategori
Güncel
 

1. eksencilere de, 2. eksencilere de...

Eksen kaydı mı kaymadı mı?

Bir kısım kimse eksenin kaydığını söylüyor, bir kısım ise yok kaymadı, bu dış politikanın etki alanının genişlemesidir, AKP'ye durmak yok yola devam diyorlar.

İyi de, birinci eksen neydi ki, bu eksen kaymış olsun, kayan ne ki bu bir eksen olsun?

Siz eğer, bundan bir kaç yıl önce Davos'ta, Erdoğan'ın sinirlerine hakim olamayarak, hiçbir nezakete sığmayacak şekilde, İsrail devlet başkanını azarlar gibi konuşarak, spontane bir şekilde gelişen olayda koyduğu tavrı bir eksen görürseniz, aynı tavrın devamı olarak da, kontrolsüz bir şekilde insanların ölümüne yol açan Mavi Marmara operasyonunu düzenleyip, yüzlerce insanınız esir alındığı halde, fiili bir şey yapmaksızın, ileri geri laf kalabalığı yüksek sesle konuşmayı tavır diye görürseniz, burada ne kayan eksendir, ne de Türkiye'nin genişleyen etki alanıdır.

Burada olan Erdoğan'ın kişisel kavgacı ve eke tavrını dış politikada da ortaya koymasıdır. Başka olan bir şey yok.

Bu bir eksen kayması değildir. Ama eksen kayması değildir diye AKP'yi savunanların gördüğü gibi Türkiye'nin elini güçlendirmesi de değildir.

Bu bir eksen kaymasıdır diyenlere de şunu demek gerekir. Onlar, Türkiye'nin ekseni kayıyor derken, muhtemelen Türkiye'nin AKP eli ile Batı'ya sırtını döndüğünü, İslam dünyasına sahip çıktığını o rengini parlattığını söylüyorlar.

İyi de, bu birinci eksen neydi ki, bundan kaymak bir ayıp olsun yanlış olsun. Yıllardır, ABD, senin ülkeni kan gölüne çevirmiş değil mi, PKK'yi hem Avrupa hem ABD el altından ya da mümkün olduğunca yasal olarak desteklemiş değil mi? Türkiye'nin Batı ile ilişkisi, kucaktan kucağa ilişkisi olmamış mıdır? Türkiye'nin varolan ekseni bu değil mi? Yıllarca milliyetçi muhafazakar iktidarlar, ABD'nin kucağına oturarak, ülke içindeki iktidarlarını sağlamıştır. Türkiye'nin, eksen kaydı diyerek, durması gerektiği söylenilen yer, Batı'nın kucağıdır. Daha 2003'te AKP iktidarı, eski geleneğin devamı olarak, ABD'yi Irak'taki masumları daha rahat ve daha çok öldürsün diye, 1 Mart Tezkeresi denilen tezkereyi Meclis'ten geçirmeye uğraşmadı mı?

1. Eksencilere de, 2. Eksencilere de...

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..