Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '08

 
Kategori
Haber
 

1 Mayıs'tan naklen yayın

1 Mayıs'tan naklen yayın
 

www.milliyet.com.tr


Yer Taksim meydanı. Saat 8.23. Meydan bomboş. Sadece güvenlik görevlilerini görebiliyorsunuz etrafta. Bütün yollar kesilmiş durumda. Yüksek binaların çatılarında da polisler yerlerini almışlar. Etrafta turistleri görüyorsunuz. Gerek metronun çalışmaması, gerekse Taksim meydanının trafiğe kapalı olması nedeniyle, turistler çantalarını sürükleyerek kendilerini hava alanına götürecek araçlarını arıyorlar. Bilindiği gibi Talimhane bölümünde bir çok turistik otel bulunmakta ve turistler burada konaklamaktadırlar. Turistlerin şu an bizim hakkımızda neler düşündüklerini gerçekten merak ediyorum.

Yer Şişli. Saat 8.35. Disk binasının önünde yaklaşık 250 kişi toplanmış. Kutlama hazırlığı yapıyorlar. Onlar kutlama hazırlığı yaparken, güvenlik kuvvetleri de müdahale hazırlığı yapıyor. Polis şefleri, sendika yetkililerine, topluluğun dağıtılmasını söylüyorlar, dağılmadıkları takdirde müdahale edeceklerini söylüyorlar. Topluluk ise slogan atmaya başladı. Bunun üzerine panzerler, tazyikli ve kırmızı boyalı su sıkarken, polis de göz yaşartıcı bomba kullanarak kalabalığı dağıtmaya çalışıyor. Topluluk Disk binasının içine girmiş durumda. Gazdan etkilenen bir kişi kapının önünde temiz hava almaya çalışıyor. Hemen arkasında 3-5 kişi kapının önünde kafalarını uzatarak, ellerinde bayraklarla slogan atıyorlar. Disk binasının pencerelerinden ise bayraklar sallanarak slogan atılıyor.

Yer Mecidiyeköy. Saat 8.55. Yaklaşık 50 kişi ellerinde bayraklar yürüyüş yapmak istiyorlar. Polis bu guruba tazyikli su sıkarken, hemen oradaki bir binadan polise taş atılıyor. Topluluk dağılmaya başladı. Aşağıdaki topluluktan yukarıdakilere, taş atmamaları isteniyor, çünkü taşlar aşağıdaki arkadaşlarına da geliyor.

Yer Şişli. Saat 9.35. Disk Başkanı Süleyman Çelebi basın açıklaması yapıyor. Disk binasının içinde 1500 kişi bulunduğunu, daha yürüyüşe başlamadan yapılan müdahaleyi kınadığını söylüyor. Durumun sıkıyönetimden daha ağır koşullar içerdiğini söylüyor. Bütün müdahalelere rağmen saat 10.00 da burada toplanacaklarını söylüyor. Olacaklardan valinin ve hükümetin sorumlu olacağını da ilave ediyor. Bu arada bir helikopter durumu kontrol ediyor.

Yer Osmanbey. Saat 9.45. Yaklaşık 750 kişilik bir gurup CHP binasının önünde 1 Mayıs şarkıları söylüyor. Topluluğun içinde CHP li 8 milletvekili de var. Taksim’e giden yolar ise İstanbul Belediyesine ait grayder ve iş makineleri ile kesilmiş durumda. İstanbul Emniyet müdürü yaklaşık 200 metre ilerden durumu izliyor. Yayını yapan muhabir, olağanüstü güvenlik tedbirlerine dikkati çekiyor. CHP İstanbul milletvekili Çetin Soysal, bu kadar müdahaleye gerek olmadığını söylerken, 250 kişilik bir gurupla Taksim meydanına çiçek koymak amacında olduklarını belirtiyor. Ufuk Uras ise, biraz sonra Disk genel merkezine gideceğini ve Taksim’e yürümekte kararlı olduklarını anlatıyor.

Yer Şişli. Saat 10.10. Ufuk Uras Disk genel merkezine girerken, arkasından gelen 200 kişilik grup dağıtıldı. Bu arada Etfal hastanesinin önünde toplanıp, Disk genel merkezine gitmeye çalışan bir grup, tazyikli su sıkılarak dağıtıldı. Polis bütün ara yolları kesmiş durumda. Küçük gurupları büyümeden dağıtma yöntemini uygulanıyor şu anda.

Yer Şişli. Saat 10.20 Kesk başkanı İsmail Hamdi Tombul, atılan gaz bombalarının Disk genel merkezinin içine de ulaştığını, ancak biraz sonra içerden çıkarak yürüyüş yapacaklarını basına bildiriyor.

Yer Şişli. Saat 10.55. Polis megafonla Disk genel merkezinin önünde toplanmış olan kalabalığa dağılmalarını anons ediyor. Yoksa müdahale edeceklerini söylüyor. Basın mensupları da tedbirlerini almış, gaz maskelerini takmış durumda görevlerini yapmaya çalışıyorlar.

CHP Manisa milletvekili Şahin Mengü, televizyon muhabirinin ilginç durumlar yaşanıyor mu? sorusuna burada vahşet yaşanıyor diye cevap verdi. Polisin kullandığı gazın, kalıcı etkiler yarattığını söyleyerek bu durumu kınadığını bildirdi.

Bazı vatandaşlar yaşanan durumun Nazi Almanya’sını andırdığını söylüyorlar. Osmanbey’de tek tip kıyafet giymiş yasadışı örgüte mensup kişilerinde bulunduğu görülüyor. Bir provakasyondan çekinildiğinden polis bu gruba da müdahale ediyor.

CHP milletvekili Algan Hacaloğlu da Valiyle yaptığı görüşmede, sadece yöneticilerin Taksim meydanına çiçek koymalarına müsaade edildiğini bildirdi ve polisin sert tutumunu kınadı.

Saat 11.20. Yapılan görüşmeler sonunda Taksim’e yürüyüşten vazgeçildiği bildirildi

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..