Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '21

 
Kategori
Güncel
 

1 Mayıs

Eski 1 Mayıslar nasıl geçmişti, 1 Mayıs İşçi ve Bahar Bayramı değilmiydi?. Taksim'deki gördüğümüz neydi, niçin tüm vapur seferleri durduruldu. Anadolu yakasından gelenleri durdurmak için mi? gidiş ve gelişleri durdurmak mıydı amaçları?


Korkmuşlarmıydı! Ankara Tandoğan'dan, İstanbul'da Çağlayan'a ve Taksim 1 Mayıs'a uzanan o muhteşem vatandaşlarından, kendi halkından, korkmuşlarmıydı?. İzin vermedikleri, asıl amaçlarının iki büyük o dev mitingten çekindikleri için mi izin vermediler, 1 Mayıs kutlamalarına.

Evet daha iki gün geçmedi üzerinden, "Türkiye Laik'tir Laik Kalacak" diyenler, "Bizler burada Cumhuriyeti korumak için" burdayız diyen, kendi halkından korkmuşlarmıydı?

"Ne Askeri Müdahale ne de Şeriat isteriz" diyen o yürekli, bizim kızlarımız, bizim kadınlarımız, bizim gençlerimizden mi, çoluğu, çocuğu, genci, ihtiyarı, kendi halkından, kendi vatandaşından mı korktular, geçit vermediler, 1 Mayıs kutlamalarına.

Eskileri hatırladim nasıl kutlanırdı 1 mayıs'lar ama genellikle de kanlı geçmiştir bizim tarihimizin kanlı sayfalarına 1 Mayıs kutlamaları.

1 Mayıs işçi bayramı ilk defa 1923 yılında "Amele Bayramı" olarak ilan edildi.

1 Mayıs kutlamalarını hükümet 1924'de yasakladı.

1 Mayıs 1925'te çıkan Takrir-i Sukun Yasası, işçi bayramını kutlamayı yasakladı.

1 Mayıs'a , "Bahar ve Çiçek Bayramı" adı verildi, 1935 yılında.

1 Mayıs kutlamaları ilk defa geniş kapsamlı olarak Taksim'de DİSK'in organizasyonu altında 1976 yılında gerçekleşti.

Evet geldik 1977 yılına, İstanbul Taksim Meydanı'nda en geniş katılımlı 1 Mayıs Mitingi düzenlendi. Ancak bilinmeyen silahlı güçler, (Evet onlar da bilinmeyen güçlerdi), göstericilerin üzerine ateş açtı ve göstericilerden 34'ü yaralanarak ve üstlerine ateş açılması sonucu çıkan izdihamdan ezilerek öldü. Dolayısı ile 1977 tarihli 1 Mayıs, tarihimize en kanlı 1 Mayıs olarak geçti. (O günleri hatırlamayanlar için, otellerin üstlerine en keskin nişancılar yerleştirilmişti ve onlar kimlerdi? Niçin? Sayın Demirel, Ana muhalefet partisi başkanı, rahmetli sayın Ecevit'e mitinge gitmemesini söyledi, suikast düzenlenecek diye, kendisi Başbakandı koruması gerekirken ve eğer bu olayların olacağını biliyorduysa niçin engellemedi, güçü mü yetmedi bir Başbakan olarak!).

Sıkıyönetim Komutanlığı 1979'da İstanbul'da miting yapılmasına izin vermedi ve sokağa çıkma yasağı getirdi ama buna rağmen İstanbul sokaklarında yüzbinlerce kişi 1 Mayıs'ı kutladı.

1 Mayıs'ı resmi tatil günü olmaktan çıkardı, Milli Güvenlik Konseyi, 1981'de 1 Mayıs kutlamalarına 1996'da Kadıköy'de yaklaşık 150 bin kişi katıldı. Eylemin ilk dakikalarında polisin silahsız göstericilere ateş açması sonucunda 4 kişi hayatını kaybetti. Sonrasında ise Kadıköy'de büyük bir kitlesel isyan gerçeklesti. Bu olaydan sonra Kadıköy 2005 yılına kadar 1 Mayıs kutlamaları kaldırıldı. Ayrıca telsisin sesini açık unutan bir sivil polisin göstericiler tarafından dövülmesini "Star Televizyonu'nun" naklen duyurması sonucunda, bir başka yerde polislerin eğlenerek seyrettiği bir linç girişimini de naklen yayınlamasıyla hafızalarımızdan silinmemiştir.

1 Mayıs kutlamalarına en geniş katılımın olduğu 2006 yılında ise, ilçe Kadiköy oldu, Çeşitli sendikalar ve grublar saat 12.00 sularında Rıhtım caddesinde yürüdü. Düzenlenen miting sonrası saat 16.00 sularında ise sessizce dağıldı. (çok şükür bir olay olmadı).

1 Mayıs 1988 yılında, Altan Erbulak'ı kaybettik, karikatürist ve tiyatro sanatçısı'ydı.

1 Mayıs 1910'da Nejden Sancar, doğdu, Eğitimci ve yazar'dı . (ölümü, 1975).

1 Mayıs 1910'da Behice Boran, doğdu, Siyasetci ve sosyolog. (ölümü, 1987).

1 Mayıs İşçi Bayramı işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. Dünyanın bir çok ülkesinde resmi bayram olarak kutlanmaktadır. Türkiye'de ilk olarak 1923 yılında "Amele Bayramı" olarak kutlanmış olan, 1 Mayıs 2007 tarihinden itibaren Türkiye'de resmi bayram statüsünde değildir.

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Merlbourne kentinte taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için, Merlbourne Üniversite'sinden Parlamento Evi'ne kadar yürüyüş düzenlemişlerdir!...

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikalaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katılmıştır. Luizvil'de (Kentakil) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdiler. Her Eyalet ve Kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, "Böylece önyargı yıkılmış oldu" şeklinde yorumlamışlardır!...

Osmanlı döneminde işçi örgütlenmesinin en gelişmiş olduğu yer Selanik'tir.

1911 yılında Selanik'te, tütün, liman ve pamuk işçileri, 1 Mayıs gösterisi düzenleyerek bu günü kutlamışlardır.

1912 yılında İstanbul'da ilk defa 1 Mayıs kutlaması gerçekleşmiştir.

1923 yılında 1 Mayıs günü yasal olarak "Amele Bayrami" ilan edilmiştir.

1924'de hükümet kitlesel 1 Mayıs kutlamalarını yasakladı.

1925'de çıkan Takrir-i Sukun Yasası, İşçi bayramını kutlamayı yasaklamıştır ve uzun yıllar'da bu yasak geçerliliğini korumuştur.

1935 yılında 1 Mayıs'a "Bahar ve Çiçek Bayramı" adı verilmiştir ve ücretsiz tatil günü ilan edilmiştir.

1 Mayıs, Gregoryan Takvimi'ne göre yılın 121. (Artik yıllarında) 122. günüdür!...

Evet bir şeyi daha unutmadan not edeyim, 1 Mayıs 1948'de Hürriyet Gazetesi, Sedat Simavi tarafından İstanbul'da kuruldu.

Ve 1 Mayıs 1959'da CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, Uşak'ta sayıları bine yaklaşan kalabalığın saldırısına uğradı. İnönü atılan taşlarla yaralandı.

Gelecek senelerin 1 Mayıs'ın "işçi ve bahar bayramı" havasında kutlamak dileği ile...

Kaynakça ; Vikipedi, özgür Ansiklopedi.

 
Toplam blog
: 161
: 379
Kayıt tarihi
: 06.02.07
 
 

Matbaacıyım, şu anda malülen emekliyim. Askerden önce şiir denemelerim oldu. Bazı dergi ve gençlik ..