Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '06

 
Kategori
Tarih
 

10 kıyamet senaryosu

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: Atmosferde biriken zararlı gazların yarattığı sera etkisiyle bu yüzyılın sonuna kadar dünya sıcaklığında yaklaşık 2 derecelik artış bekleniyor. Bu ısı artışı, gıda stokları üzerinde onarılamaz hasar yaratacak. Olasılığı: Yüksek. Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur?: Yüzde 60.

EVRİM SAATİNİN SONU: Bilim adamları, doğadaki canlıların evrim saatini belirleyen ‘telomer’ adlı DNA zincirlerinin kısalmasıyla, kanser, ‘alzheimer’ gibi yaşlılığa bağlı hastalıkların da oluşma riskinin arttığını kaydediyor. Olasılığı: Düşük. Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur?: Yüzde 80.

SALGIN HASTALIKLAR: Son yüzyılda AIDS, SARS gibi salgın hastalıklarla mücadele eden insanoğlunun, daha kötü salgınlara maruz kalabileceği belirtiliyor. En yakın olasılık, Asya'yı vuran kuş gribi virüsünün tüm dünyaya yayılması. Olasılığı: Çok yüksek. Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur?: Yüzde 30.

TERÖRİZM: Uzmanlara göre, terörist grupların, biyolojik ve kimyasal kitle imha silahlarıyla saldırı düzenleme olasılığı her geçen gün artıyor. Olasılığı: Çok yüksek. Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur?: Yüzde 20.

NÜKLEER SAVAŞ: Uluslararası strateji uzmanları, Soğuk Savaş'ın bitimiyle azalan nükleer savaş olasılığının bugün İsrail, Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore gibi nükleer silaha sahip ülkeler nedeniyle halen sürdüğünü belirtiyor. Olasılığı: Düşük. Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur?: Yüzde 80.

METEOR ÇARPMASI: Çapı 1.5 kilometre büyüklüğünde bir meteor, birkaç milyon yılda bir dünyaya çarpıyor. Çarpışmanın küresel sonucuysa yeni bir buzul çağı. Olasılığı: Orta. Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur?: Yüzde 50.

AKILLI ROBOTLARIN HÂKİMİYETİ: Gelişen teknolojiyle 2050'ye kadar robotların insanlar gibi düşünmeye başlayacağı tahmin ediliyor. Bunun sonucunda yaratıcıları üzerinde hâkimiyet kurma olasılıkları göz ardı edilmiyor. Olasılığı: Yüksek. Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur?: Yüzde 80.

KOZMİK PATLAMA: Samanyolundaki bir gezegenin patlamasıyla ortaya çıkacak gama ışınları, dünyada yeni bir buzul çağı başlatabilir. Olasılığı: Düşük. Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur?: Yüzde 40.

SÜPER VOLKAN PATLAMASI: Süper volkanlar, 50 bin yılda bir faaliyete geçiyor. Yarattıkları yıkımsa, meteor çarpmasının yaklaşık 12 katı. Olasılığı: Çok yüksek. Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur?: Yüzde 70.

KARA DELİKLER: Bilim adamları, dünyanın bir kara delik tarafından yutulması olasılığını da göz ardı etmiyor. Olasılığı: Çok düşük. Gerçekleşirse insanlığın ne kadarı yok olur?: Yüzde 100.”
(Kaynak: 15 Nisan 2005, MİLLİYET)

Yorumlar ve Açıklamalar

1’de herkes tropik bölgelere göç eder.

2 nüfussal değil, kültürel sorunlar yaratır. Zaten 100.000 yıldır aynı yaşayan insanlar var.

3’te çiçek gibi eski hastalıklar hiç hesaba katılmıyor. Daha geçen hafta yanlışlıkla 1.000 tane çiçek virüsü örneği yalıtımdan yanlışlıkla çıkarıldı.

3 ve 4 global değil, yerel tehlikeler. Tarihteki en yıkıcı salgının yaşandığı Avrupa’da 50 yılda o kadar oranda nüfusu öldürdü.

5 uzaya açılmaya yol açtı. Diğerleri için de ölçüt o olacaktır. Dünya içi tehlikeler bunu sağlamaz. Zaten uzaycılık kendiliğinden ilerliyor. Japonya’nın Ay’a yerleştiği 2015’ten sonra tür yok edilemez olacak.

7’de gözlemler şimdilik tehlike göstermiyor.

9’da % 1 nüfus uzaya taşınır.

İklim dışı nedenlerle kıtlık hiç hesaba katılmıyor. Ciddi kuraklıklar olabilir.

Enerji krizi hiç hesaba katılmıyor. Kuzey yarıküre enerjisiz yaşayamaz.

Dünya savaşı hiç hesaba katılmıyor. Uzaycı-dünyacı savaşı da olabilir.

Zaman menzili 2075 yerine, 2250 olabilir.

Gönüllü nüfus inişi hiç hesaba katılmıyor.

Nüfus inişi belli edilmeksizin olumsuzlanıyor.

Ölenlerin kimler olacağı önemli: Bugün dünya nüfusunun belli % 50’si ölebilir ve herşey daha da düzelir. Dünya nüfusu 500 yıl artmasa sorun olmaz.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..