Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '08

 
Kategori
ÖSYS
 

2007 ÖSS Tokat dil 3. sü Mustafa Şen'in başarı sırrı

2007 ÖSS de yabancı dil il 3. sü Selçuk Fen Dersanesi ve Tokat Anadolu Lisesi öğrencisi Mustafa Şen: '' Bırakın öğrenci sevdiği mesleği tercih etsin. Sevilmeyen bir iş kimseye huzur vermez.''

SORU- Merhaba Mustafa YDS’ de Tokat 3. olmanızdan dolayı sizi tebrik ederim. Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız ?

MUSTAFA ŞEN- 22.Şubat.1989 tarihinde Erzurum’da doğdum. Babamın memuriyeti sebebiyle Tokat’a geldik.İlköğretim 4. sınıfa kadar Fatih İlköğretim okulunda 4. sınıftan sonrasını Borsa İlköğretim Okulunda tamamladım. Liseyi ise Tokat Anadolu Lisesinde okudum.

SORU-ÖSS ve YDS de il ve ülke genelinde kaçıncı oldunuz ve bu başarıya kaç net ile ulaştınız ?

MUSTAFA ŞEN-ÖSS ve YDS de hedeflediğim başarıya ulaştım. Bu hedefe YDS den 100 sorudan 1 yanlış , ÖSS de ise 81 net yaparak ulaştım.

SORU- Bize ailenizden bahseder misiniz ? Annen baban nerede çalışıyor ve kardeşleriniz nerede okuyor ? Onların başarınıza olan katkısı nedir ?

MUSTAFA ŞEN- Babam Tarım Müdürlüğünde çalışmakta annem ise ev hanımı.İki kardeşim var büyük olanı liseyi yeni tamamladı.diğeri ise ilkokul 4 e geçti. ÖSS ve YDS Sınavında başarılı olmamda ailemin katkısı çok büyük. Sınava hazırlık döneminde iyi bir ev ortamı çok önemli.

SORU- Kitap okumakta mısınız Mustafa ? Kitap okumanın sana ÖSS de ve hayatta ne gibi katkıları oldu ?

MUSTAFA ŞEN- Fazla kitap okumazdım.Ama bu sene biraz düzenli olarak okumaya başladığım söylenebilir. Kitap okumak bana , hayata biraz daha geniş açıdan bakmamı öğretti.

SORU- Arkadaş Seçiminde neye dikkat edersin ve arkadaş seçiminin önemi ÖSS de nasıl ortaya çıkmakta?

MUSTAFA ŞEN-Arkadaşlar, insanın hayatında önemli bir yere sahip.İnsanın hayatını şekillendirmekte. Bunun için iyi arkadaş seçimi önemli.

SORU- Hangi okulun hangi bölümünü tercih ettin ? Neden ?

MUSTAFA ŞEN- Gazi üniversitesi İngilizce Öğretmenliğini tercih edeceğim.Çünkü iyi bir eğitimi var. Ayrıca gönlümde hep Ankara vardı.

SORU- Okul, aile, dershane, akraba , komşu gibi yakın çevre faktörlerinin sınav başarınıza katkısı nedir ?

MUSTAFA ŞEN- Ailemin, okulumun , dershanemin başarıma çok büyük katkıları oldu. Özellikle Selçuk Fen Dershanesinin çalışma metotlarının başarımda büyük katkısı vardır.

SORU- YDS ye çalışmaya ne zaman başladınız ? Bize YDS de çalışma programınızı anlatır ısınız ?

MUSTAFA ŞEN- YDS ye çalışmaya başlamam 2.sınıftan itibaren düzenli olmuştur. Günde 7 veya 8 saat yerine planlı olarak 3 veya 4 saat çalışmamın bana büyük katkısı olmuştur.

SORU- ÖSS sistemi sizce adil mi ? ÖSS ye alternatif önerileriniz var mı ?

MUSTAFA ŞEN- Bence ÖSS sınavı kişinin özel yetenekleri doğrultusunda olmalı.

SORU- Sınav Kaygısı ve stresi yaşadın mı nasıl aştın ?

MUSTAFA ŞEN- Az da olsa insan kaygılı olmalı. Çünkü kaygı bir bakıma insanı çalışmaya zorlar. Ama fazla kaygı iyi değildir.Çünkü kaygının fazlası stresten ders çalışmayı engeller. İnsan çalıştığından bir şey anlamaz.

SORU- Bu başarınızda aile, dershane, akraba ve komşu gibi yakın çevre faktörlerinin ne gibi etkisi oldu ?

MUSTAFA ŞEN-Başarı elbette iyi bir eğitime bağlıdır. Ama her şey gene de öğrencinin çalışması ile olur.Çok çalışmaktansa planlı çalışmayı tavsiye ederim. Ailelerin çocuklarına baskı yapmamalarını , onları desteklemelerini önermekteyim.

SORU- Sizce bir öğrenci istediği yer için puan alamamışsa yeniden mi sınava girsin.Yoksa puanı tutan yeri mi yazsın.

MUSTAFA ŞEN- Eğer istediği yere puanı yetmiyorsa ve başka gönlünü tatmin edecek yerler yoksa bir denemesini tavsiye ederim.

SORU- 2008 de ÖSS ye girecek olan öğrencilerle onların anne ve babalarına ne tavsiye edeceksiniz ?

MUSTAFA ŞEN- Bence herkes sevdiği mesleği yapmalı. Bu konuda ailelerin öğrencilere baskı yapmamasını önermekteyim.Bırakın öğrenci sevdiği mesleği tercih etsin. Sevilmeyen bir iş kimseye huzur vermez.

Çok teşekkür ederim Mustafa Kardeşim.

TURAN YALÇIN/TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..