Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '09

 
Kategori
Futbol
 

2009 FIFA konfederasyon kupası

2009 FIFA konfederasyon kupası
 

2009 FIFA Konfederasyon Kupası'na doğru...


14-28 Haziran 2009 tarihlerinde Güney Afrika'da düzenlenecek olan Konfederasyon Kupası'na altı kıtadan sekiz takım katılmakta. İlk bakışta favorileri belirlemek oldukça kolay: İspanya, İtalya ve Brezilya kupayı alabilecek üç takım olarak gözüküyorlar. Gruplarla beraber devam edelim...

A Grubu: Bu grupta favorilerden sadece İspanya yer alıyor. Onun dışında ev sahibi Güney Afrika, Okyanusya Şampiyonu Yeni Zelanda ve Asya Şampiyonu Irak da grupta yer alan diğer takımlar. İspanya'nın son Güney Afrika maçı öncesi liderliği almasını beklemek hayal olmaz.

Gruptaki asıl çekişme ikinci sıra için olacak. Turnuvaya Andres Iniesta haricinde esaslı yıldızlarıyla katılan İspanya gelecek yıl öncesi bir kez daha dişini göstermeye çalışacak. Gelelim ikincilik mücadelesine... Evsahibi Güney Afrika'nın yurtdışında futbol oynayan tam sekiz futbolcusu var. Kadroyu büyük ihtimalle onların üstüne kuracaklar. Kaptan Aaron Mokoena yıllardır Premier Lig'deki önemli savunma oyuncularından. Orta alanda Everton'dan Steven Pienaar ve Blackburn'e transfer olan Elrio van Heerden var. Takımın forvet hattında sorunu var; onu aşıp aşamayacaklarını göreceğiz, Thembinkosi Fanteni en tehlikeli forvet olarak gözüküyor. Irak'ın Avrupa'da forma giyen tek futbolcusu Anorthosis'te çok verimli bir sezon geçiren orta saha futbolcusu Hawar Mulla Mohammed. Takımın en etkili ismi kaptan ve bir numaralı forvet Younis Mahmoud olarak göze çarpıyor.

Daha önce katıldığı üç Konfederasyon Kupası'ndan hiç galibiyet alamayan Yeni Zelanda bu sefer galibiyet alabilir diye düşünüyorum. Takımın en önemli ismi forvette oynayan Chris Killen. Celtic'te forma giyen Killen 27 maçta 15 gol attı milli forma ile. B Grubu: Bu grupta yarı finale çıkacak takımlar hemen hemen belli gibi. Brezilya ve İtalya liderlik mücadelesine girişecekler ve Mısır ile ABD de üçüncülük mücadelesinde olacaklar.

ABD diğer grupta olsaydı yarı final için epeyce şanslı olurdu bence. Bu grupta sürpriz yapma ihtimali yine var gibi gözüküyor ama oldukça zor. ABD bildiğimiz kadrosuyla geliyor. Kalede Tim Howard var, orta alanda Clint Dempsey-Freddy Adu-DaMarcus Beasley üçlüsü ve ileride Landon Donovan-Jozy Altidore ikilisi bulunmakta. Bu futbolcular isim olarak yeteri kadar tehlike yaratabilecek isimler. Bobby Convey ise kadroya dahil edilmedi. Brezilya için çok birşey söylemeye gerek yok. Robinho-Kaka-Elano-Pato-Dani Alves-Maicon-Baptista gibi yıldızlar kadroya çağırıldı. Ronaldinho ve Diego kadroya davet edilmediler. İtalya'da 18 yaşındaki Davide Santon'un davet edilmesi ilginç bir olay gibi gözüküyor. Giuseppe Rossi de kadroya dahil edilenlerden. Tecrübeli isimlerden Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso, Daniele de Rossi, Luca Toni ve Mauro Camoranesi kadroda bulunmaktalar. Aquilani ve Di Natale ise kesik yediler. Mısır bu grubun en zayıfı olmaya aday. 34 yaşındaki Ahmed Hassan, Wigan'ın forveti Amr Zaki ve Dortmund'da top koşturan Mohamed Zidan takımın kaderini değiştirebilecek isimler.

Turnuvada tahmin yapmak için erken ama yine de kağıt üzerinde bişeyler çizecek olursak; İspanya-İtalya ve Güney Afrika-Brezilya yarı finallerinin olacağını düşünüyorum. Brezilya rahatlıkla finale gelir, diğer taraf çok zor olur. (bakınız: Euro2008 çeyrek final maçı) Şampiyon konusunda ise şu anda fikrim yok...

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..