Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '08

 
Kategori
ÖSYS
 

2009 ÖSS de neler değişti

2009 ÖSS DE NELER DEĞİŞTİ
Her sene değişen ÖSS sistemi bu senede değişti. Bu konuda nelerin değiştiğini sorduğumuz Tokat Bilim Dershanesi Rehber Öğretmeni ve Sosyoloji mezunu Sedat Delioğlu şunları anlattı..

“ÖSS her sene değişime uğramakta. ÖSS adayları genelde bu değişimleri takip edememekte, rehber öğretmenlerde takip etseler bile öğrencilere tam anlatamadıkları için , öğrencilerde araştırma zahmetine katlanamadıklarından dolayı ÖSS de değişimi takip etmediklerinden çok zaman mağdur duruma düşmekteler. Bu yüzden benim tespit ettiğim 2009 ÖSS değişikliklerini iyi okusunlar.

2009 ÖSS de Ortak dersler olan Matematik -1 , Türkçe -1 ve Sosyal Bilimler-1 Testlerinin dağılımı aynen kaldı. Buna rağmen Fen Bilimleri 1’den Kimya 9, Fizik 13, Biyoloji 8 soru sorulurken yeni düzenleme ile bu derslerden artık Kimya 10, Fizik 10 , Biyoloji de 10 soru sorulacak. Matematik-2 den soru sayısı 20 den 18 e düştü. Geometri soru sayısı değişmezken Analitik Geometri eklendi ve bu sene 3 soru sorulacak. Sayısal ÖSS adayları için bu önemli.

Sosyal Bilimler-2 den soru sayısı aynı kalmakla beraber bu alana Çağdaş Dünya Tarihi eklenerek kapsamı biraz daha genişletilmiş oldu . Bu alanda sorulan Coğrafya sayısı da 8 den 5 e düşmüş bulunmakta. Psikoloji sosyal bilimler testine eklenerek soru sayısı da 5 ten 4 e düşürüldü. Büyük psikolojik sorunlarla uğraşan ÖSS adaylarının psikoloji soru sayılarının düşürülmesi manidardır. Sosyoloji ve Mantık dersleri de Sosyal Bilimler testinde kalırken soru sayıları da 5 ten 4 e düşürüldü. Mantık kurmakta zorlanan gençlerin bu alanda soru sayılarının düşürülmesi de manidar.

Edebiyat ve Sosyal Bilimlerdeki soru sayıları önceden Edebiyat 17, Coğrafya 8, Psikoloji 5 idi. Yeni Uygulama ile Edebiyat 20 Coğrafya 10 oldu. Yani psikoloji soruları Edebiyat bilimlerinden alınarak Sosyal Bilimlere eklenmiş oldu. Edebiyattan soru sayılarının artırılması Türkçeyi doğru kullanmakta zorlanan gençler için olumlu adım olarak görebiliriz.

ÖSS de bazı değişiklikler ise çelişkiler ve yanlışlıklarla dolu. ÖSYM yöneticilerinin de kabul ettiği çelişkiler şunlar; EA öğrencileri artık psikolojiden sorumlu olmayacak. .Psikolojiye EA puanla yerleştirilmekte.

Madem Türkçe Sosyal Öğrencileri Psikolojiden sorumlu olmayacak o zaman bu bölüme bu dersten sorumlu olan Sosyal Bilimler öğrencilerin sözel puan türüne göre yerleştirilmeleri gerekmektedir.

Psikoloji alan dersi alan öğrenciler okudukları dersin hocası olmak için okulda hiç görmedikleri Matematik 2 den sorumlu oluyorlar. Bir yandan da okulda ve ÖSS de bu derslerden sorumlu olmayan öğrenciler bu dersin öğretmeni olabiliyorlar.

Sosyoloji , Psikoloji EA dan Sözel bölüme alınmalıdır. TM öğrencilerinin sorumlu olduğu yerlerden sorumlu olmalılar”

Sedat Delioğlu, değişiklikleri anlattıktan sonra , öğrencilerin bu değişiklikleri iyi öğrenerek ÖSS planlarını ona göre yeniden yapmalarının ve ÖSS de yapılacak değişiklikleri takip etmelerinin onların yararına olacağına vurgu yaparak Bilim Dershanesi Rehberlik Servisi olarak kapılarının öğrencilere açık olduğunu da vurguladı.

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..