Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '10

 
Kategori
Güncel
 

2009 yılında çok konuşulanlar ve 2010'da değişmeyenler

2009 yılında çok konuşulanlar ve 2010'da değişmeyenler
 

2009 yılına damgasını vuran, kişi ve kurumlar ve 2010’da da değişmeyenler

2009 yılında önce çıkan olaylar arasında; pek çok olay, kişi ve kurum haberleri içinde kamuoyunu en çok meşgul eden konuların başında günlerce spekülasyonları süren ve başbakanın ben de aşı olmayacağım diyerek son noktayı koyduğu “Domuz Gribi” ve domuz gribi aşısı olup olmama konusu vardı. Öne çıkan diğer başlıklar; Dünyayı vuran ama bizi teğet geçen global ekonomik kriz, , Ergenekon davası, Türkan Saylan’ın ölümü, Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopterinin düşmesi sonucu sır ölümü, hala sonuçlanamayan Deniz Feneri Davası, ABD’nin direktifleriyle ve Obama’nın Türkiye ziyareti sonrasında Ermenistan’la düzelen ilişkiler, 3G’nin hayatımıza hiç çıkmamak üzere girmesi, Hadise’nin Eurovision’da vizyon yaratamaması ve hayal kırıklığı yaratması, Münevver Karabulut cinayeti, Mardin’de 44 kişilik katliam, Yerel seçimlerde partiler ve kavgaları, türban haberleri ve olayları, kapalı alanlarda sigara yasağı ve GDO konuları vardı. 2010 yılının ilk 10 ayı geride kalırken 2009 gündem maddelerinden 2010 kalan miraslar;

-Türban tartışmaları ateşlerenerek devam etti.

-Ergenekon davalarına farklı adlarla yenileri eklendi, piyasada düşünen adam kalmadı.

-Deniz Feneri hala deniz ve hiçbir sonuç çıkmadı.

-Terör olayları az da olsa devam ediyor.

-Yerel seçim polemiklerinin yerini 12 Eylül 2010 evet-hayır referandum tartışmaları aldı.

-Grip mevsimi henüz gelmedi, bakalım at gribinin etkileri nasıl olacak.

-2010 yılının en önemli konularından biri de Mavi Marmara ve İsrail gerginliğiydi. Diplomasi de yine sınıfta kaldık.

-GDO konusun 2010 yılında da konuşuldu. 25 adet GDO’lu ürün ABD Ankara Büyükelçiliği’nce gerçekleştirilen bir operasyonla bilim kurulu tarafından onayladı. Sebzelerde GDO olmamasına rağmen yine medyada ve Tv’lerde domates üzerinden GDO görüntüleri yayınladı.

-En çok konuşulan isimler, Başbakan, Kılıçdaroğlu, Arda Turan, Bursaspor, Amerika olmaya devam ediyor.

Basın bültenin ayrıntıları ekte yer alıyor;

2009 yılına damgasını vuran olay, kişi ve kurumlar…

Medya Takip Merkezi (MTM), 2009 yılını mercek altına alarak; yıl boyunca en çok konuşulan olay, kişi ve kurumları araştırdı.

Medya Takip Merkezi (MTM), 1700’ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yayımlanan her haberi tek tek ve titizlikle incelemesi sonucunda elde ettiği ve her yılın sonunda kamuoyu ile paylaştığı “yılın medya raporu”nun sonuçlarını açıkladı.

2009 YILINDA EN ÇOK KONUŞULANLAR

En çok konuşulan konu
Ekonomik kriz

En çok bahsi geçen siyasi
Recep Tayip Erdoğan

En çok bahsi geçen siyasi parti
AKP

En çok konuşulan ülke
Amerika

En çok haber olan ünlü
Hadise

En çok haber olan spor kulübü
Fenerbahçe

En medyatik futbolcu
Arda Turan

En medyatik teknik direktör
Mustafa Denizli

En medyatik kulüp yöneticisi
Aziz Yıldırım

* MTM'nin 2009 yılında, 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takip sonuçlarından derlenmiştir.

MTM’nin medya raporuna göre, 2009 yılının en çok konuşulan konusu, tüm dünyayı etkisi altına alan global ekonomik kriz oldu. Yıl boyunca 253 bin 458 habere konu olan ekonomik kriz, pek çok firmanın kapanması, işsizliğin artması ve yaşam kalitesinin düşmesiyle, etkisini ülkemizde de yoğun olarak hissettirdi. Kriz, televizyon ekranlarında, 2 bin 453 saat yer buldu.

Yılın en önemli gündem maddeleri arasında, ikinci sırada, Avrupa Birliği ile ilgili gelişmeler yer aldı. Avrupa Birliği, medyada toplam 240 bin 399 habere konu oldu.

2009 yılında Türkiye gündemini en çok meşgul eden konulardan üçüncüsü ise Ergenekon davası’ydı. Bitmeyen sansasyonları ve birbiri ardı sıra gelen dalgaları ile büyük tepkiler ve tartışmalara neden olan dava, 197 bin 676 habere konu edildi. Ergenekon Davası, televizyon ekranlarında ise 3 bin 375 saat yer buldu.

Yılın en çok konuşulan dördüncü konu başlığı, terör olaylarıydı. Kürt Açılımı ile de birlikte anılan terör olayları, ülkede farklı kesimlerde çeşitli tepkilere neden oldu. Bazı PKK’lı teröristlerin eve dönüşü ise gündemde önemli tartışmalar yaratan gelişmelerden biriydi.

Yerel seçimlerde partilerin meydan savaşı

2009 yılında yapılan yerel seçimler, partilerin meydan savaşına sahne oldu. Sene başında başlayan ve Mayıs ayına kadar yankıları devam eden yerel seçimler; Kılıçdaroğlu- Topbaş arasındaki büyük çekişme ve seçimlere şike karıştırıldığı iddialarıyla uzun süre tartışmalara neden oldu. Medyada 100 bin 547 habere konu olan yerel seçimler, televizyonlarda 2 bin 608 saat yer buldu.

Obama’nın Türkiye ziyareti ve Türkiye-ABD ilişkileri

Barack Obama’nın, yeni ABD başkanlarının geleneksel olarak ilk ziyaret ettiği Kanada’nın ardından, ikinci ziyaret edeceği ülke olarak Türkiye’yi belirlemesi, Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul edilirken, bu sıcak gelişme dünya ülkelerinin ilgisine de Türkiye’ye çevirdi. Obama’nın Türkiye ziyareti, medyanın yakın markajına giren konulardan biriydi. ABD Başkanı yıl toplamında ise 143 bin 249 habere konu oldu ve TV kanallarında 1.221 saat yer buldu.

Türk medyasında en çok yer verilen ülke de, açık arayla Amerika oldu.

Dünyadaki en büyük güçlerden biri olan Amerika’nın, Türk medyasında, toplam 386 bin 218 haber ve yazıda bahsi geçti. Basının en çok ilgi gösterdiği ikinci ülke, 180 bin 676 haber ve yazıda bahsi geçen İsrail’di. İsrail’i, 164 bin 552 haberle Almanya izledi.

Mitingler/Protestolar

Ergenekon, terör, zamlar, ekonomik kriz, işsizlik, vb. pek çok konu, yıl boyunca halkı meydanlarda bir araya getirdi. Medyanın da yakın markajına giren miting ve protestolar, yıl toplamında 134 bin 695 habere konu oldu.

Domuz Gribi

Dünyada büyük endişe yaratan ve ölümlere neden olan Domuz Gribi, Türkiye’de de yılın en önemli gündem başlıklarından biriydi. Konu gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde 81 bin 708 habere konu edildi.

Türkiye-Ermenistan ilişkileri

Türkiye-Ermenistan ilişkileriyle ilgili gelişmeler, 2009 yılının en önemli gündem başlıkları arasında yerini aldı. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde tarihi bir adım olarak tanımlanan süreç, özellikle Türkiye-Ermenistan arasında oynanan dostluk maçı ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan-Abdullah Gül görüşmesi ile dikkatleri üzerine çekti.

Küresel ısınma ve iklim değişikliği

Tüm dünya ülkelerinde endişeyle izlenen küresel ısınma ve iklim değişikliği, ülkemizin de en önemli gündem başlıklarından biriydi. Küresel ısınma ve iklim değişikliği, yıl boyunca 28 bin 608 habere konu oldu.

Muhsin Yazıcıoğlu’nun vefatı

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu, seçim çalışmaları için Kahramanmaraş'tan Yozgat'a götüren helikopterin düşmesi ve kazada helikopterde bulunan herkesin hayatını kaybetmesi, başta siyaset dünyası olmak üzere tüm ülkede derin bir üzüntüyle karşılandı. Yazıcıoğlu, yıl toplamında 27 bin 562 habere konu oldu.

Türban ve başörtü haberleri

Yılın en önemli gündem maddelerinden bir diğeri, “türban ve başörtüsü” meselesiydi. 2008 yılının en çok konuşulan konuları arasında üst sıralarda yer bulan “türban ve başörtü” meselesi, 2009’da ise gündem yoğunluğu nedeniyle popülaritesini kaybetti. Yıl toplamında 24 bin 623 haberde bahsi geçen konuya ilgi önceki yıla oranla % 78, 5 düşüş gösterdi.

Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

Dernek hakkında açılan dava ve davayla ilgili gelişmeler, yıl boyunca gündemdeydi. Deniz Feneri, medyada 19 bin 925 habere konu oldu.

ÇYDD – Türkan Saylan’ın vefatı

Eğitime verdiği destekler ile örnek olan ve Türk halkının sevgisini kazanan ÇYDD Derneği Başkanı Türkan Saylan’ın, önce Ergenekon Davası’na adının karışması ardından da uzun zamandır devam eden hastalığına yenik düşmesi, tüm sevenlerini üzüntüye boğdu. Saylan, yıl toplamında 15 bin 32 habere konu oldu.

Kesik baş cinayeti

2009 yılının en çok konuşulan olaylarından bir diğeri Münevver Karabulut cinayetiydi. Hayyam Garipoğlu’nun yeğeni Cem Garipoğlu’nun işlediği cinayet, aylarca medyanın en fazla yer verdiği konular arasında üst sıralarda yerini aldı. Bugüne kadar Türkiye’de en geniş yankı bulan cinayetlerden biri olan “kesik baş cinayeti, ” yıl toplamında 10 bin 742 habere konu oldu.

Mardin katliamı, ülkeyi yasa boğarken, koruculuk sistemi de yeniden mercek altına alındı

2009 yılının en çok konuşulan konularından bir diğeri ise Mardin'in Bilge köyünde, düğün evinin basılmasıyla ortaya çıkan katliam oldu. 44 kişinin ölümüyle sonuçlanan ve Güneydoğu tarihinin en büyük töre saldırısı olarak kayda geçen olay, Türkiye’de olduğu kadar dünyada da büyük bir şaşkınlık ve üzüntüyle karşılandı.

Yılın en çok öne çıkan diğer gelişmeleri;

2007 yılında hayatımıza giren Facebook, yılın en popüler sosyal paylaşım ağı oldu. Facebook, medyada 20 bin 263 habere konu edildi.

Yılın en çok konuşulan teknolojisi 3G, Türkiye’ye hızlı bir giriş yaptı. 3G teknolojisi, 14 bin 519 haberde yer buldu.

Dünyaca ünlü pop yıldızı Michael Jackson’ın, ani kalp rahatsızlığı nedeniyle yaşamını kaybetmesi yılın önemli gelişmeleri arasında sayıldı. Ölüm haberine Türk medyasında da yoğun yer verilen Jackson, toplam 12 bin 23 haberde yer aldı.

Yılın en çok konuşulan sanat etkinliği ise 8 bini aşkın habere konu olan Altın Portakal Film Festivali oldu.

Eurovision’da Türkiye’yi Hadise temsil etti.

2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti çerçevesinde yapılan çalışmalar ve yaşanan polemikler, yılın en çok konuşulan konularından biriydi.

Kapalı alanlarda sigara içme yasağı yıla damgasını vuran konu başlıkları arasında yerini aldı.

29 yıl aradan sonra 1 Mayıs’ın resmi tatil ilan edilmesi, ardından yaşanan sıcak gelişmeler, yılın önemli başlıkları arasındaydı. 1 Mayıs, yıl boyunca 6 bin 496 habere konu edildi.

17 Ağustos depreminden sonra Türkiye’nin en büyük felaketi olarak nitelendirilen sel felaketi birçok kişinin ölümüyle gündeme damgasını vurdu.

Geçtiğimiz yılın önemli gündem maddelerinden biri de Genetiği Değiştirilmiş

Organizmalar konusuydu.

Kaynak: http://www.medyatakip.com/

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..