- Kategori
- Haber
2011 Eurovision'un Galibi Azerbaycan!

56. Eurovision Şarkı Yarışması’nda daha ilk yarıfinalde elenerek finalde yarışma hakkımızı kaybetmemizle beraber yükselen sesler Yüksek Sadakat’i hiç rahatsız etmedi.
Yüksek Sadakat grubu gelen tepkiler karşısında Türkiye’yi en iyi şekilde temsil ettiklerini açıklarlarken, tepkilerin bir başka odağı haline gelen TRT ise sessizliğini hala sürdürüyor.
1994 yılından bu yana ilk kez bir Eurovision finali Türkiyesiz yapıldı.
Türkiye’nin yoğun olarak oy aldığı birçok Avrupa ülkesinden Türkiyesiz bir yarışmada kimlere oy gideceği merakla bekleniyordu. Akıllardaki sorular Avrupa’daki Türklerin Azerbaycan’a oylarını kaydırıp kaydıramayacağı şeklindeydi.
Yarışmanın favorilerinden olan Birleşik Krallık, İsveç ve Azerbaycan üçlüsünden en düşük şans verdiğim Azerbaycan önyargılar ve isminin sadece Azerbaycan olmasından dolayı kesinlikle birinci yapılamaz diye düşünüyordum. Bu yüzden Birleşik Krallık ya da İsveç 2011’in galibi olacaktı bana göre.
Ancak final performansı sırasında Birleşik Krallık temsilcisi Blue grubunun oldukça kötü bir sahne çıkarmasıyla bu fikrim iyice İsveç’ten yana tavır aldı. Azerbaycan’a puanlamanın yarısına gelene kadar ilk 5 kesin, ancak birincilik hayal diyordum.
Oylamaya katılan 43 ülkeden 30’u oy kullandıktan sonra ise Azerbaycan’ın birinciliği göğüsleyeceği iyiden iyiye görünür oldu. Türkiyesiz finalde Azerbaycan birinciliğe adım adım yaklaşıyordu.
Eurovision Şarkı Yarışmaları ilk kez katıldığımız 1975 yılından bu yana içimizdeki milliyetçi duyguları kabartan, harekete geçiren bir anlama hizmet ediyor. Sonuncu da olsak, birinci de olsak hem gururlanıyoruz hem de bayrağımız o platformda temsil edilmesinden dolayı heyecanlanıyoruz.
2011 yılında garanti gözüyle bakılan finalde olamayan Türkiye için Eurovision sönüktü; ancak Azerbaycan’ın mükemmel şarkı ve şovuyla birinciliği kazanmasının hemen ardından sahneye fırlayan Azeri solist Nigar’ın elinde Türk bayrağını dalgalandırması tüylerimizi diken diken etti. İşin garip yanı Azeri temsilcisinin elinde kendi ülkesinin bayrağı dahi yoktu. Durum böyle olunca farklı coğrafyalarda 100 milyona yakın TV izleyicisinin karşısında Türk bayrağının dalgalanıyor olması ve Azerbaycan’ın da birinci oluşu izlenilince iyice gururlanıyor insan.
Sosyal paylaşım ağları ve internet dünyasında birbiri ardına gelen yorumlarda Türklerin Azerbaycan’ın gururuna ortak olduğu duygusuna yer veriliyor Azerbaycan’a teşekkür ediliyordu. Günün en anlamlı mesajı ise hiç kuşkusuz şu ifadelerdi: “Azerilerin sahneye Türk bayrağıyla çıkması, Ermenilere yalakalık olsun diye stada Azeri bayrağını sokmayı yasaklayanlara ders olmuştur!”
Sözün bittiği yerde Azerbaycan’ın Eurovision zaferini bir kez daha tebrik ederek seneye Bakü’de görüşmek dileğiyle diyorum.
A.Buğra TOKMAKOĞLU