Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '13

 
Kategori
Sivil Toplum Kuruluşları
 

2013 yılında, kira artış oranları nedir ve kira artışları nasıl gerçekleştirilecektir?

2013 yılında, kira artış oranları nedir ve kira artışları nasıl gerçekleştirilecektir?
 

"TÖDEF" Tüketici Örgütleri Federasyonu Başkanı, Prof.Dr.Öner Samanlı, kira artışlarına ilişkin kamuoyunu bigilendirdi. (AA)


2013 KİRA ARTIŞ ORANLARI ve KİRACI KİRAYA VEREN İLİŞKİLERİ

Kamuoyunda her yıl en çok merak edilen konuların başında gelir, kiraya veren ile kiraya tutan arasındaki akdin maddi boyutu. 

İşte bu nedenledir ki, bu sayfalarda en çok ziyaret edilen yazı başlığımız olarak istatistiki verilerde  üst sıralarda yer alır. 

‘Yıllık kira artış oranı’ bilgisayarınızın arama penceresine yazarak sorgulayacağınız sizin ve muhatabınız için önemli bir husustur. 

2013 yılının, ‘KİRA ARTIŞ ORANI’ hususlarında, tüketici örgütlerinin açıklamaları tabiî ki tüketici olan kiracıyı da , kiraya vereni de oldukça yakinen ilgilendirir.

Evet, '2013 kira artış oranı nasıl hesaplanır?' sorusuna yanıt arıyorsanız enflasyon oranlarını iyi izliyor olmak zorundasınız.

Bu oranların da resmi kaynağı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dir. 2013 yılında kiralar Üretici Fiyatları Endeksi yani ÜFE rakamları baz alınarak artıyor. 

Anımsanacağı üzere, bu yeni uygulama 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girdi yani yeni Borçlar Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle kira artışlarının hesaplanmasında enflasyon oranları baz alınacaktır.

Yeni uygulamayla kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan anlaşmazlıklar da böylece ortadan kalkmış olmaktadır. 

Kira artış oranının ne olacağı konusunda fikir birliğine varamayan kiracılar ve ev sahipleri, kira artışlarında her ay açıklanan yıllık ÜFE artışı oranını baz almak zorundadırlar. 

Yani ev sahipleri kirayı yıllık ÜFE oranından fazla artıramayacaktır. Bu durumun aksi halindeki anlaşmazlıklarda ise, kiracı mahkemeye başvurarak hakkını arayabilecektir.

2013 (ÜFE) ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ ORANI NEDİR?

Bu konuda her yıl olduğu gibi yine ‘TÖDEF’ Tüketici Örgütleri ve Dernekleri Federasyonu adına konuya ilişkin ülkemizdeki basın ajanslarına ve televizyon kanallarına yapmış olduğum açıklamalardan hareketle  sizleri bilgilendirmeyi uygun görüyorum.

Gayrimenkul veya iş yerleri kira zamlarının, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun açıkladığı bir yıllık ÜFE artışının üzerine çıkamayacaktır.

Eğer sizinde kira sözleşmeniz doluyor ve kira artış oranınızın ne olacağını düşünüyorsanız, 2013'ün açıklanan ilk enflasyon rakamlarına bakmanız gerekiyor.

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU'NUN 2013 ŞUBAT AYINDA AÇIKLADIĞI ENFLASYON RAKAMLARI

Ocak ayı itibariyle yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 7.31, ÜFE'de ise yüzde 1.88 olarak gerçekleşti.

12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8.62, üretici fiyatlarında da yüzde 5.33 oldu.

Bu durumda, 2013'ün bu enflasyon oranlarına göre, eğer sözleşmeniz Ocak 2013'de dolmuşsa kira artışınız yüzde 5.33 oranının üzerine çıkamayacaktır.

Çünkü Ocak 2013 enflasyon oranına bakıldığında ÜFE'nin 12 aylık ortalamasının yüzde 5.33 olduğunu görüyoruz.

KİRALARDA ARTIŞ ORANI YENİ YASAYLA SADECE ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİNE GÖREDİR AKSİ BİR DURUM GEÇERSİZDİR.

Örneğin, ev sahibiniz TÜFE ve ÜFE ortalamasına göre kira artışı gerçekleştirmek isterse panik yapmayınız.

Yürürlükteki,  yeni ‘Borçlar Kanunu’ kiranın sadece ÜFE artışı kadar artırılmasına izin veriyor.

Üstelik ev sahipleri bu zam oranını beğenmese de dilediği gibi kiracıyı evden çıkartamıyor. 

KİRALARIN DÖVİZ BAZLI ÖDENMESİNDEKİ DURUM NEDİR?

Gayrimenkulünüzü veya işyerinizi dolar, Euro gibi döviz cinsinden kiralamış iseniz,  bu noktada ÜFE rakamları sizleri ilgilendirmeyecektir.

Böylesi durumlarda, döviz bazındaki kiralara 5 yıl gibi bir süreden önce zam yapılamıyor.

Yani bu da, kanunun kiracılar üzerindeki  diğer bir koruma uygulaması olarak göze çarpıyor.

Bu durumda kira ancak 5 yılın sonunda zamlanabiliyor. Kira artış oranı için bu süre geçtikten sonra ise enflasyon oranı, döviz kuru ve gayrimenkulün durumu gibi etkenlere bakılarak zam oranının taraflar arasında yeniden belirleneceğini gösteriyor. 

Saygı ve sevgilerimle. 

Prof. Dr. Öner Samanlı

"TÖDEF" BAŞKANI  

"TÖDEF" TÜRKİYE’NİN TÜKETİCİ HATTI 

tuketiciyikoruma.blogspot.com/

 
Toplam blog
: 295
: 3087
Kayıt tarihi
: 22.08.08
 
 

Prof.Dr. Öner Samanlı, yıllarını eğitim ve öğretim faaliyetlerine adamış, birçok bilimsel makalen..