- Kategori
- Sinema
2015' in en iyi filmleri
Mad Max bu yılın en iyisi ...
2015’in en iyileri
2015'in yabancı film bilançosunda, büyük yapımların başarısı yanında küçük bütçeli ve bağımsızların da varlığı azımsanmayacak derecede oldu. Türkiye gişe hasılatında ilk on tekrar yerli filmler tarafından paylaşıldı. Buna ulusal sinemanın yükselen değeri olarak mı yoksa yükselen başka sosyolojik değerle olarak mı bakalım sorusu ayrı bir tartışma konusu olur. “Düğün Dernek 2” 5 milyon seyirci ile ikinci sıradaki “Mucize”’nin önünde yer aldı. Üçüncü sırada ise 3 milyon izleyiciyle “Hızlı ve Öfkeli 7” var. Sabırsızlıkla beklenen “Star Wars 7 : Güç Uyanıyor” yılın son günlerinde gösterime girdi ve beklentileri büyük ölçüde karşıladı. Yılın en büyük çıkışı 1985’den sonra geri dönen Mad Max ile gerçekleşti. Mel Gibson’la özdeşleşmiş kahramanı Tom Hardy'nin çatallı sesi ve dünyayı umursamaz duruşu geri getirdi. Serinin yaratıcısı yetmişlik George Miller'in yenilikçi yönetimiyle yılın en iyisi olmayı hak etti. Oscarlı filmlerden “Birdman” ve “Whiplash” akıcılıkları ve oyunculuklarıyla seyirciyi mest etti. Yılın en büyük sürprizlerinden birisini “Sicario “ yaptı. Karşıdan kartel polisiyesi olarak gözüken film içine girildiğinde temposu, kamera açıları, karakterleri ve muhteşem Benicio Del Toro'su ile kalitesini gösterdi. Paul Thomas Anderson son 15 yılın en özgün yönetmenlerinden birisi olduğunu “Inherent Vice-Gizli Kusur” ile tekrar kanıtlarken,karmaşık bir detektif öyküsünü, yetmişlerin saykodelik ortamı ve gizemli karakterleriyle dumanaltı bir gösteriye dönüştürdü. “Foxcatcher “ Amerikan rüyasının karanlık yüzünü, iki güreşci kardeşin gerçek hayat hikayesi üzerinden anlattı. Duygu dünyasını incelikli ve yaratıcı kurgusuyla bir animasyon harikasına dönüştüren “Ters/Yüz” bu yılın en iyilerinden oldu. “Amy”, uyuşturucu kurbanı Amy Winhouse'un kırılganlığını, şöhret ile olan uyumsuzluğunu anlatan çarpıcı bir belgeseldi. Rus yönetmen Andrey Zvyagintsev ülkesinden politik yozluğun kararttığı bir yaşam hikayesini anlatırken, biz dahil bir çok ülkedeki özdeş olayları düşündürdü. “Beyaz Tanrı”'da Macar yönetmen Kornel Mundruczo, köpeklerin ve küçük bir kızın başrolde olduğu, şaşırtıcı bir isyan öyküsünü olağanüstü bir kurguyla sundu. Efsane öykü “Küçük Prens” başarılı bir animasyonla nihayet beyazperdeye arz-ı endam etti. “45 Yıl” bir çiftin birbirini tanıması ne kadar sürer ? sorusunu sordu. Ve yanıtladı. “Ex Machina” sinemalarda geniş anlamda vizyon fırsatı bulamayan bilim kurgu cevherlerinden birisi oldu. ”Victoria”‘da Alman yönetmen Sebastian Schipper bir gecede geçen öyküsünü tek plan kurgusuyla soluksuz izletti.
Listeyi oluştururken bazı filmlere de her zaman olduğu gibi haksızlıklar yaptım. Örneğin Xavier Dolan’ın çılgın bir anne oğul ilişkisini anlattığı “Mommy” veya Arjantin filmi “Asabiyim Ben” bu yılın çarpıcı filmleri arasındaydı. Fransa’dan Oscar adayı olan “Mustang” bizler için sahici olmayan yönlerine karşın büyülü gerçekçilik filtresinden izlendiğinde tatminkar olabilecek bir film. Spielberg’in son filmi “Casuslar Köprüsü” kusursuz anlatımıyla bu listeyi hak eden bir filmdi. Snowden’in itiraflarını kurgusal bir heyecanla anlattığı “Citizenfour” mükemmel bir belgesel olarak listeyi hak etti.
Yerli filmler arasında “Sarmaşık” uzak ara yılın en iyisiydi. Kapalı alanda erkek toplumun iktidar savaşı farklı metaforik göndermelerle anlam kazanıyordu. “Abluka” ise hayatın sınırlandığı tahakküm alanlarından portreler sunarken gerçek ve düş sahnesini gayet iyi kullanıyordu.
- Mad Max:Fury Road-George Miller
- Birdman-Alejandro Gonzalez Inarritu
- Whiplash-Damien Chazelle
- Star Wars 7: Güç Uyanıyor-J.J.Abrams
- Sicario-Denis Villeneuve
- Gizli Kusur-Paul Thomas Anderson
- Foxcatcher-Bennett Miller
- Ters/Yüz-Pete Docter
- Amy-Asif Kapadia
- Leviathan-Andrey Zyvaginthsev
- Beyaz Tanrı-Kornel Mundruczo
- Küçük Prens-Marc Osborne
- Victoria-Sebastian Schipper
- 45 Yıl-Andrew Heigh
- Ex Machina-Alex Garland
Yılın En İyi Yerli filmleri
1.Sarmaşık-Tolga Karaçelik
2.Abluka-Emin Alper
3.Çekmeceler-M.Caner Alper/Mehmet Binay
4.Rüzgarın Hatıraları-Özcan Alper
5.Limonata-Ali Atay
6.Toz Ruhu-Nesimi Yetik
7.Eksik-Barış Atay
Yılın hayal kırıklıkları :
1.Jüpiter Yükseliyor-Waschowski Kardeşler
2. Grinin Elli Tonu-Sam Taylor Johnson
3.Nadide Hayat-Çağan Irmak