Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '16

 
Kategori
Üniversiteler
 

2016 Üniversite tercihleri yaklaşırken önemli uyarılar

2016 Üniversite tercihleri yaklaşırken önemli uyarılar
 

Tercihlere ön hazırlık yapmak anlamında birkaç –acı da olsa- uyarıda bulunmak istiyorum.


Tercih dönemine giriyoruz. Yine adaylar, o üniversite senin bu üniversite benim araştırıp, eğitim öğretim süresi boyunca sunduğu imkanlar, yurt dışında eğitim imkanı, burs imkanı, mezuniyet sonrası mezunlarına iş bulmalarında rehberlik edip etmedikleri gibi onlarca başlık altında inceleme sonucunda bir karara varacaklar. Bu başlıkları tercih dönemi boyunca zaten konuşacağız. Tercihlere ön hazırlık yapmak anlamında birkaç –acı da olsa- uyarıda bulunmak istiyorum.

1.   Girmiş olduğunuz YGS/LYS’de göstermiş olduğunuz başarı üniversiteden mezun olduğunuzda gireceğiniz KPSS için önemli bir işaret sunmaktadır. Başarı sıranız YGS/LYS’de çok gerilerde ise KPSS’de yüksek performans isteyen bir bölüme gitmemenizi öneririm. Ben çalışırım, öğrenirim, dersaneye giderim bir şekilde telafi ederim düşüncesinde iseniz atama puanı çok yüksek olan bölümlerden uzak durun. Bu yaşa kadar edinmediğiniz ders çalışma alışkanlığını bu yaştan sonra uç noktada değiştirmeniz pek olası görünmüyor. Dost acı söyler!

2.       Özellikle İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi gibi bölümleri yazacaksanız büyük şehirlerde ve kendini ispat etmiş büyük üniversitelerde okumaya gayret gösterin. Kuş uçmaz, kervan geçmez, imkanları kısıtlı bir şehirde okuyacağınız bu bölümlerden birinin size pek bir fayda sağlayacağını düşünmemekteyim.
 
3.       Tıp olsun çamurdan olsun düşüncesi artık çok geçerli değil. Tıp okumak idealiniz varsa ilk 10.000 sıradaki üniversiteleri tercih etmenizde yarar var. Başarı sıram geride ama bir tıp tutuyor diyorsanız size o başarı sırası ile rahatlıkla girebileceğiniz güzel mühendislikleri tavsiye edebilirim.
 
4.       Diş hekimliği hala geçer akçe. Bu nedenle ilginiz var ise başarı sıranız da tutuyor ise tercih edebileceğiniz bir bölüm.  Eczacılık bir dizi sorunlar yaşamakta. Ancak Eczacılığı eczane açıp işletmek amacıyla okuyacaksanız tavsiye etmem. Ancak ilaç üretim, araştırma alanları ve kamu kurumlarında çalışma imkanları hala mevcut.
 
5.       Hukuk için tercih yalpazeniz oldukça genişlemiş durumda. Avukatlığı büyük ihtimal yaparsınız. Hakim ve savcılık için biraz çalışmanız gerekmekte. Göze alıyorsanız önünüz açık. Eşit ağırlığın hala en gözde bölümü diyebilirim.
 
6.       Psikolojik Danışma ve Rehberlik için istihdam alanı oldukça daralmış durumda. Tek çalışma alanı Milli Eğitim olarak görüldüğü sürece mezuniyet sonrası sıkıntılar sizi beklemekte. Ancak kendimi belli alanlarda geliştirip özel çalışma alanlarında faaliyet gösterebilirim diyorsanız tavsiye edebilirim.
 
7.       Vakıf üniversitesi mi yoksa devlet üniversitesi mi? Yazacağınız bölüme göre değişmekle birlikte büyük şehirlerdeki devlet üniversiteleri olmuyorsa, burs imkanı kullanabilecekseniz tabiki büyük şehirlerdeki vakıf üniversitelerini tercih edebilirsiniz.
 
8.       Ataması kolay iki yıllık olur mu? Bu konuda şunu söyleyebilirim. Başarı sıranız burada da belirleyici rol oynar. Başarı sırası yüksek bölümler muhtemelen ataması, iş bulması kolay bölümlerdir. Ama bize tercih için gelen öğrencilerden bazıları 1.000.000 başarı sırası ile ataması kolay bölüm talep ediyorlar. Bu çok mümkün değil.
 
9.        Yakın şehir mi yoksa uzak şehir mi? Adaylar ilk heyecanla ailelerinden ne kadar uzak olursa o kadar iyi olur düşüncesi ile uzak şehirleri yazıyorlar. Pişmanlık duymaları için 3 ay o uzak  şehirde kalmaları yeterli. Hafta sonlarında evlerine gelebilecekleri bir mesafede şehirleri tavsiye ederim. Ama bu tavsiyeye uyacaklar mı emin değilim. Muhtemelen uzak şehirde 1 yıl okuduktan sonra yakın şehire gelmek için yatay geçiş peşinde koşacaklarını söyleyebilirim.
 
10.   Tercih dönemi boyunca danışacağınız uzmanların gerçekten uzman olduğuna eminseniz görüşlerine değer verin, değilseniz hatta danışmayın bile. Tercih sürecinde birinci derecede sorumluluk adaya aittir. Danışmanlardan aldığınız görüşleri değerlendirin ve sonucunda kararı kendiniz verin.
 
Burada ifade ettiğim görüşler  birer tavsiye olmak birlikte şahsi görüşlerimdir. Sizi bağlamasın ama aklınızın bir köşesinde de dursun. En etkili tercih bir uzmanla başbaşa vererek artılar, eksiler üzerinde konuşularak, bireysel farkınız göz önünde bulundurularak yapılan tercihtir.
 
Ahmet GÜNAY
Psikolojik Danışman
 
Psikolojik hizmetler, çocuk ve ergen psikolojisi, etkili öğrenme, TEOG, YGS, LYS hazırlık konularında paylaşmak istediğiniz görüş, öneri ve sorularınızı pdrservisi@gmail.com adresinden bana iletebilirsiniz. Ayrıca www.facebook.com/pdrservisip adresinden de güncel paylaşımlarıma ulaşabilirsiniz.
 
Toplam blog
: 50
: 2429
Kayıt tarihi
: 31.08.06
 
 

Hatay'ın İskenderun ilçesinde dünyaya geldim. 1997 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültes..