Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

2017 için gençlere yedi (7) tavsiye.

2017 için gençlere yedi (7) tavsiye.
 

Parasız, umutlu genç olabilirsiniz, ancak parasız yaşlıysanız hata Sizindir.


1. Kazandığından az harca. Varsa önce kredi kartı borçlarını sıfırla. Borcunu sıfırlayarak %20 üzerindeki yıllık faizden kurtulursun.  Az bile olsa her ay belirli bir para biriktir.  Önce tasarrufuna para ayır. Kalanı harca. Harcama=Gelir-Tasarruf, H=G-T=G1   Unutma G1:Harcanabilecek gelirdir.

2. Arkadaşlarınla dertlerini paylaş, paylaşılan dertlerin etkisi azalır. Onların tecrübelerinden yararlan. Problemsiz kişi yoktur. Parası yeterli olmayan sadece Siz değilsiniz. %95 param az diyor. ve %5'in parası yeterlidir.

3. Para, tasarruf, yatırım konularında sohbete katılarak, kitap okuyarak kendini geliştir. Konuşmadığın, uygulama yapmadığın konuyu öğrenemezsin. Yatırım bilinen konuda yapılabilir. Risk bilmediğiniz alan ve konudadır. Size gelir getiren şey varlık (asset) , gider olan masraf kaynağıdır (liabilities). Size masraf getiren nesneleri değil gelir getirenleri satın alın.

4. Evinizde pişirin , dışarıda az yemek yiyin. Yiyecek, giyim ve ulaşım masraflarını kontrol edin. Sigara, alkol mümkünse içmeyin. Hediyede ölçülü olun. Hediyeye ve hobiye ayırdığınız para kadar tasarrufa ayrıca ayırın. Böylece masrafınız ikilenir ve dikkatiniz artar. Hediyeleriniz ve hobileriniz ölçülü olur.

5. Her yıl bir "Hedefiniz" olsun, belirli bir sürede erişmek için plan yapın ve uygulayın. Hedefsiz gemi limana varamaz. Yılda  örneğin 12 bin TL ilk tasarruf hedefin olsun. Daha sonra durumunuza göre bu rakamı iki, üç, dört veya sekizleyebilirsiniz.

6. Alışverişlerinizde akıllı ol. Büyüklerde inceleme ve pazarlık yapın. 2000 TL'lik çamaşır makinesıne 10 dakika pazarlık yapın. Fiyatı 1900 olsa, saatiniz 600 TL'ye çalışmış olursunuz. Küçük alışverişlerinizin toplamı abartılı olmasın, kovadaki küçük delikler suyu biriktirmez. İhtiyacınızı satın al. Gönlünüzden geçeni satın almayın.  Anlık büyük alışverişten kaçının ve alışveriş bağımlısı olmayın.

7. Varlıklarınızı; paranızı, eşyanızı, aracınızı koruyun. Para kendisini seveni sever, aptalları terk eder. Para nötrdür. Şeytanlık ve kötülük insana özgüdür. Parasız mutluluk olamaz. Parasıyla mutlu olamayan da alışveriş edeceği yerleri bilemeyendir.

Son söz: Yılların hızlı geçtiğini belirten şarkılar aklınızda kalsın. ABD'de emeklilerin %50'sinin, Türkiye'de  çok daha büyük bir yüzdenin parası yetmiyor. Hatırlatırım.

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..