Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '13

 
Kategori
Bayramlar
 

23 Nisan Çocuk Bayramında aç çocuk sayımız...

23 Nisan Çocuk Bayramında aç çocuk sayımız...
 

Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı…

Çocuklar için Bayram armağan eden tek ülke olarak tarihin tozlu raflarında çoktan yerimizi aldık. Aldık almasına da, çocuklarımızın sağlığını, sağlıklı beslenmesini ne kadar düşünüyoruz?
 
İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi’nde yapılan araştırma, Türkiye’de dört çocuktan birinin yoksulluk çektiğini ortaya çıkarmış.
 
Yani, ülkemizde 4.6 milyon çocuk yeterli beslenemiyor ve giyinemiyor.
 
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar merkezi BETAM, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Türkiye’deki çocukların yoksulluğunu araştırmış.
 
Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal ve Araştırma Görevlisi Ayşenur Acar’ın yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de her dört çocuktan biri yoksul. Her üç çocuktan ikisi, iki günde bir, et, tavuk ya da balık yiyemiyor, yüzde 40,37’sinin evleri yeterince ısınamıyor ve yüzde 40,8’i yeni giysiler giyemiyor.
 
TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) Gelir ve Yaşam Koşulları Anketi verilerinin kullanıldığı araştırmaya göre, maddi yoksunluk çeken çocukların oranı 2006-2010 arasında yüzde 34,7’den, yüzde 24,4’e gerilemiş. Ancak 2010 verileri, hâlâ 4,6 milyon çocuğun maddi yoksunluk çektiğini gösteriyor.
 
Çocuk yoksulluğunun Türkiye’nin batısından doğusuna gidildikçe, vahimleşiyor. Batı Anadolu ve Orta Anadolu çocuk yoksulluğunun en düşük olduğu bölgeler iken Batı Marmara, Ege, Doğu Marmara, Batı Anadolu, Orta Anadolu ve Batı Karadeniz’de çocuklar arasında maddi yoksunluk çekenlerin oranı, Türkiye ortalamasının altında. 
 
Doğu Karadeniz ve Kuzeydoğu Anadolu bölgelerinde ise her üç çocuktan biri maddi yoksunluk içinde. Çocuk yoksulluğunun en yaygın olduğu bölge ise Güneydoğu Anadolu! Bölgedeki çocukların, yüzde 42,1’i yani 1 milyon 200 bini maddi yoksunluk çekiyor.
 
Öte yandan TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 2012 sonu itibariyle, 0-17 yaş arasında, 22 milyon 692 bin 174 çocuk bulunuyor.
 
Çocuk nüfus oranının, 2023’te yüzde 25,7, 2050’de yüzde 19,1 ve 2075’te yüzde 17,6’ya düşeceği tahmin ediliyor.
 
Oysa çocuk nüfus, 1935’te toplam nüfusun yüzde 45’ini oluşturuyordu.
 
Çocuk nüfusun en çok olduğu üç il, yüzde 49 ile en çok Şırnak, yüzde 48,3’le Şanlıurfa ve yüzde 46,7’le Ağrı. En az çocuğun yaşadığı üç il ise yüzde 18 ile Tunceli, yüzde 20 ile Edirne ve yüzde 20,2 ile Çanakkale…
 
Ha dedik ya bu gün 23 Nisan…
 
Yukarıdaki verilerin ışığında insanın neşe dolması mümkün mü?
 
Bu arada Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Anıtkabir'de düzenlenen törenlere katılmadılar.
 
Elbette bir nedeni vardır!
 
Bence şu neden olabilir!
 
Biliyorsunuz Sayın Başbakan geçenlerde bir açıklama yaparak, 23 Nisan bayramında çocukların makam koltuklarına oturmayacağını beyan etmişti. Törenlere katılmama nedeni olarak, acaba çocukların makam koltuğunu işgal edeceklerini mi düşündüler?!..
 
Şaka bir yana, iki büyüğümüzün rahatsızlıkları nedeniyle toplantıya katılmadıkları açıklandı. Aynı rahatsızlığı geçen yıl da yaşamışlardı. 23 Nisan Bayramı sendromu yaşayan büyüklerimize geçmiş olsun diyorum.
 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..