Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '12

 
Kategori
Siyaset
 

2B’nin önemli ilçesi Beykoz kentsel dönüşüme örnek teşkil edecek mi?

2B’nin önemli ilçesi Beykoz kentsel dönüşüme örnek teşkil edecek mi?
 

·Kimseyi Beykoz’dan göndermek istemiyoruz!

·Lehime olmasa, bu işe kolay kolay girmem

·Ben yüzde 40 daha ucuza vereceğim

·Vatandaş kendi kendine gol atıyor!

·Beykoz’u pejmürde halinden kurtarmak zorundayız

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Belediye Meclis üyelerinin oluşturduğu bir STK olan Beykoz Meclis Üyeleri Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (BEYMEZ)’de,  üyelerin Beykoz gündemine ilişkin sorularını yanıtladı.

BEYMEZ Başkanı Adem Öztürk’ün selamlama konuşması ile başlayan ve bazı Beykoz muhtarlarının da eşlik ettiği toplantıda, üyelerden gelen talep üzerine ağırlıklı olarak Beykoz’un imar sorunları üzerinde duruldu.

Adem Öztürk: Beykoz’a vefa borcumuz var

Dernek Başkanı Adem Öztürk yaptığı selamlama konuşmasında, Beykoz’un “Yerel Parlamenterleri” olduklarını ifade ederek, Meclis üyeliği görevleri bitmiş olsa da, “Beykoz’a karşı olan vefa borçları ve birikmiş bilgileri dolayısıyla”  zaman zaman Beykoz’un sivil ve idari erkânı ile bir araya gelerek, toplantılar düzenleyeceklerini belirtti.

Yücel Çelikbilek: Beykoz çok özelliği olan bir ilçe

Öztürk’ün ardından söz alan Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ise, konuşmasının başında “Beykoz’un İstanbul’un 39 ilçesi içerisinde çok özelliği olan bir ilçe” olduğunu kaydederek, Boğaz’a hâkim olması, arazisinin yüzde 84’ünün orman olması, Boğaz’daki tarihi noktalara hükmetmesi gibi nedenler ile ilçeye özel olarak dikkat edildiğini ifade etti. Çelikbilek, şunları söyledi: “Geçmişte bizim diğer ilçelerden çok farkımız yoktu ama 1984’e gelindiğinde Boğaz Kanunu’yla Beykoz’da bir ayrıcalık başladı” dedi.

Beykoz’un doğal SİT alanı olmasını önleyemedik

15 Kasım 1995’te Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından sadece Sarıyer ve Beykoz’u içeren bir karar alındığı hatırlatmasında bulunan Belediye Başkanı, “ Beykoz ve Sarıyer’i üçüncü derece doğal SİT alanı ilân ettiler” açıklamasında bulundu.Çelikbilek,  “Bunun bilimsel bir altlığı yok” yorumunu yaptı. Dava açmalarına rağmen haklı olunsa da, o zamanın şartları içinde davayı kazanamadıklarını kaydeden Belediye Başkanı, “Beykoz’un doğal SİT alanı olmasını önleyemedik. Artık üzerimizde vesayet çoğalmıştı” dedi.

İyi niyetli ancak problemli imar planları

Yücel Çelikbilek, kendi dönemlerinden önce yapılamış bulunan “ Koruma amaçlı imar planlarının iyi niyetli yapılmış olsa da, zaman zaman problemli olduğunu” kaydederek, bunların “Tatmin edici planlar olmadıklarını” belirtti. 

Beykoz’un bir efendisi daha oldu!

İmarın belli kuralları bulunduğunu ifade eden Çelikbilek, son üç yıllık görev süreleri içinde 5 binlik planları hazırlayarak, Büyükşehir Belediyesi’ne sunduklarını kaydettiği konuşmasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurulmasıyla birlikte doğal SİT’in kaldırılması yönünde görüşmeler yaptıklarını kaydetti. Belediye Başkanı, “Bizim şu anda bölgede bir tane efendimiz daha oldu; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Çevre Komisyonları kuruldu” dedi.

Uluslar arası kuruluşlar doğrudan Beykoz’la ilgilenmeye başlarlarsa şaşmayacaksınız!

Çelikbilek, sözlerinin devamında, "Maşallahımız var, çoğala çoğala gidiyoruz! Artık belki de bir ay sonra bizimle doğrudan doğruya uluslar arası kuruluşlar ilgilenmeye başlarlarsa, şaşmayacaksınız! Öyle değerli bir ilçeyiz ki… ” eleştirisinde bulundu.

Bizimkiler maşallah havada uçtu!

2B ile ilgili olarak Ankara tarafından belirlenen fiyatların oluşmasında “ Bölge halkının çok ciddi katkıları olduğunu” ifade eden Yücel Çelikbilek, şu açıklamayı yaptı: “ Çok büyük emekleri ve gayretleri var. Sağ olsunlar, bu rakamlara hepiniz çok büyük katkılarda bulundunuz! Nasıl bulundunuz?  Adamlar geldi, sordular ‘Arsanızı kaça satarsınız?’ diye. Bizimkiler uçtular havada maşallah hepsi! Ne geleceğini bilmeden, 50 TL’lik yere 500 TL dediler. Bu rakamlar bizim karşımıza çıktığında, Maliye Bakanlığı’na ve ilgili arkadaşlara gittik. Sonuçta onları yeniden bir fiyat değerlendirmesine ikna ettik. Bu konuda ben Beykoz halkına karşı görevimi yaptığıma inanıyorum.”

2B Yasası, ‘Beykoz Yasası’ olarak çıkmadı

Aynı partiden olmalarına rağmen, Hükümet ve Maliye Bakanlığı’nın “Yapması gereken doğru görevleri” olduğuna işaret eden Belediye Başkanı, “Bunların hiçbirisi sadece Beykoz halkının emrinde değiller; Türkiye halkının emrindeler. 2B de çıkarken Türkiye Yasası olarak çıktı; sadece Beykoz yasası olarak çıkmadı” dedi ve “Ama biz hep kendimize yontuyoruz! Bizim için çıkıyor zannediyoruz, değil mi?” yorumunda bulundu.

Vatandaş kendi kendine gol atıyor!

Hükümeti ve Maliye Bakanlığı’nı yeniden fiyat değerlemesi yapılması noktasında ikna ettiklerini hatırlatan Çelikbilek, “Şu anda arazide bu konuda çalışmalar yapılıyor. Buna rağmen, bunları vatandaşa ifade etmemize rağmen, gene de vatandaşların bir kısmı fiyatta astronomik rakamlar söyleyerek, kendi kendilerine gol atıyorlar” dedi.

Elden çıkarmayın uyarısı yaptık ama…

Yaptıkları uyarılara rağmen, insanların arazilerini satmanın gayreti içerisinde olduğunu ifade eden Belediye Başkanı, “Bir hastalık bu! İnsan ne ediyorsa, kendine ediyor” yorumunu yaptı.

Geri kalan halk, ‘Benim günahım ne?’ diyecek

Bazı vatandaşların maddi imkânsızlıklar nedeniyle başvuru parası olan 2 bin TL’yi bulmakta zorlandıklarını kaydeden Çelikbilek,şunları söyledi:“ Sıkıntısı olan insanlar ile ilgili değerlendirme ayrıca yapılır. Ama siz kalkar da ‘ Ben hiç bedel ödemem’ diyenleri de almaya kalkarsanız, Türkiye halkını bu sefer karşınıza alırsınız, ister istemez. O zaman halk diyecek ki bedelsiz vermeye kalkarsanız, ‘ Bizim ne günahımız var?’ Herkesin isteme hakkı doğacak. Çok zor bir olay bu; bunu bir yönetim olarak anlatmak da çok zor. Bir taraftan öyle veya böyle, hangi sebeple olursa olsun - çok makul sebebi de olabilir, makul olmayan sebebi de olabilir- bu arazilere gelip oturan insanlar var, bir hak iddia ediyorlar; bir de ‘ Ben de devletin arsasına oturmamışsam benim günahım ne?’ diyen insanlar var. Bunun ortasını bulmak gerekiyor.”

9 mahallede özel proje alanı

İstanbul’daki ilçeler arasında özel proje talebinde bulunan tek ilçenin Beykoz olduğu hatırlatmasında da bulunan Belediye Başkanı Çelikbilek, şu açıklamayı yaptı: “ Ben vatandaşlarımı bu 2B ile ilgili buradan rahatlatacağım. Çıkan fiyat üzerinden, vatandaşa net parseller satacağım. Bazı yerlerde satmayacağım. Eğer vatandaşa yarın imar veremeyeceksem, onun evine bir imkân sağlayamayacaksam, kötü olan yerleri toparlayacağım, onlara hisse vereceğim oradan ama orayı bir toplu konuta dönüştürerek, vatandaşı oradan kaldırmadan, yaşatarak ama ‘ 100 metre arsam benim olsun’ anlayışını kaldırarak.”

Ben en az yüzde 40 daha ucuza vereceğim

“ 100 metre arsası olan adam, orada imar sahibi olamayacaksa, onu orada müstakil parsel tutmanın bir anlamı yok. Oraya büyük bir parsel koyacaksın. Oraya yapılanma izni vererek, onu orada tutacağız biz. Onu oradan kaldırmayacağız. Hiç kimseyi biz Beykoz’dan, İstanbul’dan göndermek istemiyoruz. Ve ben vatandaşa en az yüzde 40 daha ucuza vereceğim. Çünkü donatı alanlarının parasını Belediye olarak ben kendim ödeyeceğim. Bu, Beykoz halkı için çok büyük bir kazanımdır. Bu işin lehime olacağını biliyorum; ben lehime olmasa bu işe kolay kolay girmem!”

İmkânı olmayanlara konut alanı açacağız

“ Beykoz’da dönüşüm yapmaya niyetimiz var ve bu dönüşümü de Beykoz Belediyesi olarak katkı yaparak, biraz da imkânsız olan insanlara konut alanı açmak için gayret edeceğiz. Bu insanları burada tutmanın yolu başka yerden geçmiyor.”

Çevre Bakanı’ndan hiçbir yeşil ışık almadım!

İmar konusunda Beykoz’un geleceğinin sıkıntılı olmadığını düşündüğü yorumunda da bulunan Belediye Başkanı, geçtiğimiz Cuma günü Çevre Bakanı ile konuştuğunu ve kendisinden SİT’in kaldırılması talebinde bulunduğunu belirterek, “ Ama maalesef hiçbir yeşil ışık almadım” dedi.

Beykoz’u pejmürde halinden kurtarmak zorundayız

“Beykoz’un doğası kaldırılır ise, kamuoyunda çok ciddi bir tepki olur; siyaseten yıpratılırız”düşüncesiyle SİT alanlarının kaldırılmasına sıcak bakılmadığını kaydeden Çelikbilek, “ Bakan’a hak vermemek elde değil” açıklamasında bulundu. Belediye Başkanı, “ Nokta nokta sınırlandırmalar mümkün. Onu da yapmazsak, biz bu bölgede imarı biraz yükselterek yine burada dönüşümü sağlayacak bir altyapıyı inşallah hazırlayacağız. Bu gerçekleştiği zaman Beykoz’u bu pejmürde halinden kurtarmak zorundayız. Herkes biraz taşın altına elini koyacak” dedi.

Beş yılımız sadece bu bölgenin planlarını revize etmeye gitti

Konuşmasının devamında, Beykoz’da kentsel dönüşümün şart olduğunu ifade eden Çelikbilek, bir doğal afet durumuna atıfta bulunarak, şunları söyledi: “ Kimse bizi kurtarmaya dahi gelmez. Üzerimize toprak atarlar ve kapatırlar. Beykoz’un bu durumla karşılaşmasını istemiyorum. Bu sıkıntıları yaşamamak için elbirliği ile gayretli olarak bunu yapmak lâzım. Beykoz’un bu projelerini bir yıl içinde sonuçlandırabileceğine kanaatim var. Beş yılımız sadece bu bölgenin imar planlarını yeni baştan revize etmeye gitti.”

Haber: Arzu Başlantı

arzubaslanti@yahoo.com

 
Toplam blog
: 230
: 1315
Kayıt tarihi
: 26.08.12
 
 

Doğum yeri: Berlin Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu (Bölüm ve fakül..