Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '16

 
Kategori
Tarih
 

30 kasım 1925. Tarihte bugün: Tekke ve zaviyeler

30 kasım 1925. Tarihte bugün: Tekke ve zaviyeler
 

30 kasım 1925 Tarihte bugün: TEKKE VE ZAVİYELER 

ATATÜRK YİNE HAKLI ÇIKTI

Atatürk: “Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olamaz.. En doğru en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır." demiş.

30 KASIM 1925’te TEKKELER, ZAVİYELER, TARİKATLAR kapatılmıştı..

O kanun orda  duruyor: Ancak uygulanmıyor.. Göz yumuluyor, hatta tarikatlar himaye görüyor..

Bu yüzden İSTİSMAR, TACİZ, TECAVÜZ her geçen gün artıyor..

ATATÜRK yine HAKLI ÇIKTI..

***

Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması

Tekke ve zaviyeler Selçuklu ve Osmanlı toplumunda eğitim ve kültür açısından önemli bir yere sahipti. Ancak bu kurumlar zamanla eğitici özelliklerini yitirmiş, dinsel sömürünün, yenilik karşıtlığının simgesi hâline gelmiştir. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine doğru her alanda başlayan bozulma, tekke ve zaviyelerde de görülmeye başlamıştır.

Tekke ve zaviyeler siyasi çalışmalar içerisine girmeye hatta çatışmalarda bulunmaya ve halkın dinî duygularını kullanarak çıkar elde etmeye başladı. Çağdaşlaşmayı amaçlayan Türk milleti için tekke, zaviye, türbe ve tarikat gibi engeller kaldırılmalıydı.

İşte tam o günlerdeDoğu Anadolu bölgesinde gerçekleşen Şeyh Sait İsyanı'nın bu konudaki yasanın çıkmasını hızlandırdı..

1925 yılının başlarında bir Nakşbendi şeyhi olan Şeyh Sait, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının İslâm dininin temelini yıkmaya çalıştıklarını iddia eden bir fetva yayınlayarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne karşı bir isyan hareketi başlattı.. Şeyh Said’in başını çektiği bu isyan gücünü  tekke, zaviye ve dergâhlara yerleşmiş tarikatçılardan alıyordu..  İsyancıları yargılayan Diyarbakır İstiklal Mahkemesi, yargı bölgesi içindeki tekke ve zaviyeleri kapatmıştı. Bu gelişme, tekke ve zaviyelerin kapatılmasına dair kanunun çıkışı hızlandırdı. Aynı tarihlerde Ankara İstiklal mahkemesi de tekke ve zaviyelerin kapatılması için hükûmete başvuru yaptı..

Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal, 30 Ağustos 1925'teki Kastamonu söylevinde:

"-Ölülerden medet ummak, medeni bir cemiyet için lekedir.. Efendiler ve ey millet, biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olamaz. En doğru en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır." sözleriyle tüm yurtta tekke ve zaviyelerin kapatılacağının işaretini verdi

TBMM, 30 Kasım 1925’te kabul ettiği bir kanunla tekke, zaviye ve türbeleri kapatmıştır. Aynı kanunla bütün tarikatlarla birlikte şeyh, derviş, dede, mürit gibi bir takım unvanların kullanımı kaldırılmış, falcılık, büyücülük, muskacılık gibi din dışı uygulamalar yasaklanmıştır.

Aynı gün selahiyetsiz oldukları halde  sarık ve ruhani kıyafet taşıyanların cezalandırılmasına ilişkin kanun da kabul edildi..

“Şeyhlik, dervişlik, dedelik, seyitlik, çelebilik, muskacılık, falcılık ve türbedarlık” gibi ayrıcalık bildiren unvanların kaldırılmasıyla toplumsal hayatta sınıflaşmanın önüne geçilmiş, birlik ve beraberlik duygusu güçlenmiştir.

Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılmasıyla Türk toplumunun çağdaşlaşması ve laikleşmesi yolunda önemli bir adım atılmıştır.

1950 yılında yasada değişiklik yapılarak bakanlar kurulu kararı ile türbelerin açılması kabul edildi..

Bu tarihten sonra tekke zaviye ve tarikatların yeniden açılmasına ilişkin bir kanun çıkmamasına rağmen zaman içinde özellikle tarikatların yeniden yapılandığı saklanamaz bir gerçek olarak ortaya çıkmıştır..

Siyasilerin tarikat mensupları ile ilişki kurması sonucu tarikatların itibar kazanması ile yasa uygulanmaz duruma geldi.. Tarikatlar, yasaklı olmalarına rağmen sağ muhafazakar partilerin himayelerinde etkinliklerini illegal olarak sürdürebilmektedirler.

*

O kanun orda  duruyor: Ancak uygulanmıyor.. Göz yumuluyor,  hatta tarikatlar himaye görüyor..

Bu yüzden İSTİSMAR, TACİZ, TECAVÜZ her geçen gün artıyor..

Her zaman olduğu gibi ATATÜRK yine  HAKLI ÇIKTI..

30 Kasım 2016

 
Toplam blog
: 7
: 785
Kayıt tarihi
: 12.05.12
 
 

Ben 69 yaşında, evli ve 2 çocuklu mütevazi bir aile reisiyim..  Bu Cumhuriyetin, ne denli büyük..