Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '19

 
Kategori
Resim
 

35. Yıl Sergisi

Teşvikiye Sanat Galerisi’nde 35. Yıl Sergisi
‘’SU - HAMAM – ARINMA’’

Teşvikiye Sanat Galerisi aynı zamanda 35. Yılını doldurduğu yeni yıla; 19 Ocak - 23 Şubat 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek olan "Su - Hamam - Arınma" isimli, kültür hayatımızı sorgulayan bir sergi ile başladı.

Denizhan Özer küratörlüğünde gerçekleşen sergide; Bedri Baykam, Cansın Öztürk, Didem Ünlü, Doğan Paksoy, Esma Sürücü, Mahir Güven, Mustafa Özbakır, Mustafa Özel, Nükhet Göldeli, Özge Öner, Saim Erken, Sayat Uşaklıgil, Serkan Şen, Şahin Paksoy, Zuhal Baysar yıkanma ve buna bağlı olarak gelişen ruhsal temizliği zamana ve mekana bağlı olarak irdeliyorlar.

Günümüz insanının geleneğe bağlı yaşam tarzından hızla uzaklaşmasına karşın, gelenek içinde hala var olan "Hamam"ın ait olduğu kültüre göre günlük hayat içinde karşılık bulması insanların su ile olan temizlenme ilişkisinin dışında arınma, rahatlama ve sosyalleşmeyi de beraberinde getiren bir durum.

Kadim kültürlerin yaşadığı coğrafyalarda hamamlar sadece bir yıkanma alanı değil, bunun daha ötesinde sağlık, sosyal yaşam için gerekli bir yer olmuş, insanların inanç ve kültürlerine göre farklılık göstererek günümüze kadar gelmiştir.

Hamam sözcüğü; Arapça Hammam: Banyo, İbranice Hamam: sıcak olmak sözcüklerinden türemiş ve dilimize girmiştir. Hamam, kısaca "yıkanma, arınma ve şifa bulmaya mahsus yer" olarak tanımlanabilir. Türklerin toplumsal yaşamında oldukça önemli bir yeri olan hamamların mimari özelliği ile kent dokusu içinde ki yeri çok önemlidir. Özel bir mimari tarza sahip olan hamamların iç yapısında Camegah (soyunma yeri), soğukluk (kurulanma ve peştemal değiştirme yeri) ve sıcaklık (yıkanma, arınma yeri) adı verilen bölümlerden oluşur. Yıkanma ve arınma bölümünde ki kubbe, su ile temizlenen bedenin düşünsel anlamda tanrıya ulaşma isteğinin odaklandığı yer olarak düşünülebilir.

15 figüratif sanatçının yer aldığı su, hamam ve buna bağlı arınmayı irdeleyen sergİ; 28 Şubat 2019'a kadar Pazar günleri haricinde hergün 11.00 - 19.00 saatleri arasında Teşvikiye Sanat Galerisi'nde görülebilir.

 

 
Toplam blog
: 84
: 605
Kayıt tarihi
: 05.03.09
 
 

Konya Akşehir doğumluyum. Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, İnşaat Mühendisliğ..