Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '08

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

5. Dünya su forumu

5. Dünya su forumu
 

- Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri gözle görülebilir bir hal aldı. Bunun sorumlusu, insanoğlunun yapmış olduğu faaliyetlerinin neticesi olarak ortaya çıkmış olmasıdır.

Bir kısım bilim adamlarının belirttiği gibi endüstriyle birlikte hava sıcaklığında 2 derecelik bir artışın telafisi imkansız zararlara yol açacağıdır.
- Buzullardaki sıcaklık dünya ortalamasının iki katı hızla artıyor. Buzulların erimesiyle deniz seviyesinin yükselmesi ciddi sorunlar doğuracaktır. Dünya nüfusunun %60 tan fazlası sahillerde yaşamaktadır.

(B.M Ekim 2007 Küresel Çevre görünümü Raporu)

- Dünya nüfusunun hızlı artışıyla tarım alanları ve yeşil alanlar süratle yok oluyor. Erozyon, çölleşme, tuzlanma gibi nedenlerlede su kaybı her gecen gün artıyor. Topraktan alınan verim azalmakta, eko sistemin bozulmasıyla bir çok canlı tür yok olmaktadır. Dünyamızda beslenme sorunları katlanarak artmaktadır.

- Kırmızı alarm vermiş olan küresel ısınmanın, zararlarını azaltmak ve üzerlerine düşen görevleri yerine getirmek için dünya ülkeleri birtakım tedbirlr almak zorundadırlar.

- Bu bağlamda yapılan birtakım çalışmalar, gelişmeler olmaktadır.

- Çevre dostu firmalar, işletmeler üretim süreçlerinde kullandıkarı suyun tamamını arıtarak, yeniden kullanılabilir, hale getiren sistemler geliştirerek su tasarrufuna katkılar sağlamaktadırlar. Tarımda salma sulama yerine, yağmurlama ve damlatma ile sulama yöntemlerinin kullanılmasıda israfı önleyen
nedenlerin başında gelmektedir. Bazı firmalarda sulu soğutma sisteminden, havalı soğutma sistemine gecerek küçümsenmiyecek su tasarrufu sağlamaktadırlar.
- Atık su arıtma tesislerinde, işlemden geçirilen su yol yıkama ve bahçe sulamada yeniden kullanılarak tasarruf sağlanmaktadır.
- Diğer alanlarda, beyaz eşyada su tasarrufuna dönük çalışmalar yapılmaktadır.

- Yurdumuzda Tema Vakfının başlattığı ağaç dikme kampanyaları gibi, dünyada insanlar yeşile duyarlı hale getirilmeleri için çalışmalar yapılıyor.

- Bizim açımızdan sevindirici bir haberde. 5. DÜNYA SU FORUMU, 16-22 Mart 2009 tarihinde İSTANBUL'da yapılacak olmasıdır. 3 yılda bir yapılan forum'a Üniversiteler, Firmalar, Şirketler, üst kademede devlet adamları ve devlet başkanlarının iştirakiyle 20 bin kişiye yakın katılım bekleniyor.

- Bu Forumda, Suyla ilgili tüm konuların konuşulacağı, tartışılacağı su kaynakları ve suyun kullanımı ile
ilgili kararlar alınarak, İstanbul Konsensüsü adı altında dünyaya duyurulacaktır. ( Kaynak:5.Dünya Su forumu Genel Sekreteri Prof.Dr. Oktay Tabasaran)
 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..